Stoiximan Super League η αφελληνισμένη. Ελληνικό πρωτάθλημα στα χαρτιά, καθώς οι περισσότεροι σύλλογοι στηρίζονται σε ξένους ποδοσφαιριστές για να εκπληρώσουν τους αγωνιστικούς τους στόχους. Πάμε όμως να δούμε που βρίσκονται οι σύλλογοι του Big-5 και ποιος πηγαίνει καλύτερα στη σχετική λίστα. Ακόμη, ενδιαφέρον έχει τι κάνουν και οι υπόλοιποι.
Από τον «ισπανικό» Άρη στον «ελληνικό» Ολυμπιακό
Τα στοιχεία αντλούνται από το Transfermarkt και με αφορμή τη συνέντευξη του Λορέν Μορόν στη Relevo με την ομολογία του Ισπανού παικταρά πως στα αποδυτήρια της ομάδας του Μάντζιου ακούγονται μόνο ισπανικά, ο Άρης κατέχει την πρώτη θέση της λίστας. Το ποσοστό των ξένων της ομάδας του Άκη Μάντζιου αγγίζει το 88.9%. Δηλαδή 24 από τους 27 του ρόστερ είναι ξένοι. Μοναδικοί Έλληνες οι Κυριαζής, Παναγίδης και Φετφατζίδης. Ακολουθεί, ο συμπολίτης και πρωταθλητής ΠΑΟΚ, με ποσοστό ξένων που αγγίζει το 79.3% του ρόστερ του. Ο Παναθηναϊκός είναι τρίτος μεταξύ των πέντε μεγάλων με 72.2% με την ΑΕΚ ελάχιστα πίσω του (71.9%). Τέλος, ο Ολυμπιακός του Μεντιλίμπαρ έχει στα χέρια του τη «Χρυσή Γενιά» του UEFA Youth League. Συνεπώς, το ποσοστό ξένων του αντιστοιχεί σε μόλις 54.8%.
ΟΦΗ και Παναιτωλικός ξεχωρίζουν
Επίσης, σε ό,τι αφορά τις μικρότερες δυνάμεις του ελληνικού ποδοσφαίρου, αξιόλογο ελληνικό στοιχείο διαθέτουν οι Παναιτωλικός (46.7%), ΟΦΗ (41.2%), Ατρόμητος (44.4%) και Λαμία (46.7%). Περίπου οι μισοί ή και λιγότεροι παίκτες των ρόστερ τους είναι ξένοι. Ειδική μνεία αξίζουν τα «Καναρίνια» του Γιάννη Πετράκη που αγωνίζονται έως και με 6 Έλληνες στο βασικό τους σχήμα και αυτή την ώρα βρίσκονται στην 6η θέση του πίνακα. Μαυρίας, Λιάβας, Σιέλης, Παντελάκης, Μπουζούκης είναι βασικοί και αναντικατάστατοι στο ροτέισον του Ρεθεμνιώτη τεχνικού.
Τα παραδείγματα των Athens Kallithea και των άλλων
Ωστόσο, υπάρχουν ομάδες της ίδιας δυναμικής που δεν προσφέρουν τόσες ευκαιρίες σε Έλληνες. Αντίθετα, προτιμούν την πεπατημένη και ασφαλή επιλογή των ξένων με στόχο να έχουν άμεσα αποτελέσματα. Πρώτη, η νεοφώτιστη Athens Kallithea με το 65.5% του ρόστερ να μιλάει γλώσσες πέραν της ελληνικής. Σειρά παίρνει ο Βόλος με 63%. Στη συνέχεια, Asteras Aktor με 62.1% και λίγο πιο πίσω Λεβαδειακός (53.6%) και Πανσερραϊκός (48.7%).
Όμως, όσοι υπάρχουν στα ρόστερ παίζουν;
Όμως, ιδιαίτερη αξία έχει και όσοι Έλληνες (που είναι κατά γενική ομολογία ελάχιστοι) είναι στα ρόστερ των ομάδων τους να αγωνίζονται. Ο Άρης δεν έχει παίκτη στο βασικό σχήμα. Ο ΠΑΟΚ διαθέτει τον Κουλιεράκη. Η ΑΕΚ τους Ρότα, Πήλιο και σε δεύτερο πλάνο τον Μάνταλο. Ο Παναθηναϊκός έχει βασικούς τους Βαγιαννίδη, Μπακασέτα και Ιωαννίδη. Ενώ για δεύτερους ρόλους προορίζει τους Κώτσιρα και Λημνιό. Ο Ολυμπιακός είναι μία ξεχωριστή περίπτωση. Τζολάκης, Ρέτσος, Ντόη, Μασούρας είναι πάνω κάτω οι βασικοί του. Όμως, πλέον έχει και τους Αποστολόπουλο, Μουζακίτη, Κωστούλα με διαρκώς αυξανόμενο ρόλο και χρόνο. Με αυτά τα δεδομένα, είναι μπροστά σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Τέλος, για να έχει μέλλον η Εθνική ομάδα, πρέπει να βρεθεί τρόπος να αλλάξει αυτό. Είναι πλέον σαφές. Είναι πλέον ανάγκη, μεγαλύτερη έμφαση να δοθεί στην ανάπτυξη και ανάδειξη του Έλληνα ποδοσφαιριστή. Χρειάζονται επενδύσεις σε ακαδημίες και ανάπτυξη υποδομών, αλλά και χρόνος.