Το ημερολόγιο ήταν καρφιτσωμένο και η 10η Οκτωβρίου 2024 είχε βγει μπροστά. Λίγες ώρες πριν το χαρτάκι σκιστεί και ο δεύτερος μήνας του Φθινωπόρου, διεισδύσει – για να μιλάμε και με μπασκετικούς όρους – ακόμα πιο βαθιά προς τα μέσα του.

Η Ζαλγκίρις των πολλών συνδετικών κρίκων με τον Ολυμπιακό και ενός έντονου αλισβερισιού με την ομάδα του Πειραιά τελευταία (Ίγκνας Μπραζντέικις, Ναζ Μήτρου-Λονγκ, Κίναν Έβανς), είχε κατοικοεδρεύσει για μια βραδιά σε ξενοδοχείο των Αθηνών. Το καλεντάρι έφερε τους Λιθουανούς νωρίς νωρίς στην Ελλάδα (2η αγωνιστική) για να αντιμετωπίσουν τον ανέτοιμο ακόμα Ολυμπιακό.

Λίγο έλειψε, κρίνοντας ως μετά Χριστόν Προφήτες, να του κάνουν τη ζημιά. Η μεγάλη – στα πρόθυρα των 20 πόντων – διαφορά στο 14′, έγινε σκόνη και θρύψαλα προς το φινάλε. Σχεδόν εξαφανίστηκε 1’24” πριν τη λήξη με τρίποντο του πεισματάρη Σιλβέν Φρανσίσκο που είχε δυσκολευτεί να βρει ρυθμό. Ήταν όμως clutch (εννιά από τους 13 συνολικά πόντους του στο ΣΕΦ, μπήκαν στην τελευταία περίοδο) όσο πλησιάζε η… φωνή της χοντρής κυρίας.

Ο παρολίγον… γάμος

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο εορτάζων βραχύσωμος Γάλλος γκαρντ – έσβησε τούρτα με 27 κεράκια στην Ελλάδα – είχε προχωρήσει σε μία αποκάλυψη στην κάμερα του Ole.gr. «Υπήρχε ενδιαφέρον από τον Ολυμπιακό. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν συμβεί, ήταν… τόσο κοντά. Ήθελα πολυ να πάω» σημείωνε και το τονίζε με χαρακτηριστική κίνηση του χεριού.

Αν το καλοκαίρι του 2023 και μετά τη «μαγική» χρονιά που είχε υπό τις οδηγίες του Βασίλη Σπανούλη στο Περιστέρι, δεν ήταν ρούκι για τη Euroleague αλλά είχε μία πρότερη εμπειρία σε αυτή με τα διαπιστευτήρια που απλόχερα δίνει, τότε πιθανότατα θα άνηκε στον Ολυμπιακό. Ίσως και την ώρα που γράφτηκαν οι αράδες αυτές. Δεν θα ήταν ένας ακόμα που θα έπαιρνε τα ταλέντα του για να κάνει το δρομολόγιο-άλμα Κάουνας-Πειραιά διότι ο δρόμος του δεν θα τον είχε οδηγήσει καν στη Λιθουανία.

Τα δεδομένα όμως κατά τι διέφεραν,η ιστορία δεν γράφεται με υποθέσεις. Όλα γίνονται για κάποιο λόγο άλλωστε, έτσι δεν είναι;

Οι «ερυθρόλευκοι» έπρεπε να γεμίσουν τα γκαρντ τους. Αυτό τους δίδαξε η πορεία μέχρι το Final Four του Βελιγραδίου που έφτασαν ένα σουτ μακριά από τον τελικό, ένα σουτ του Βασίλιε Μίτσιτς. Χρειάζονταν έναν ακόμα playmaker ανεξαρτήτως έκβασης της υπόθεσης Κώστα Σλούκα.

«Ο κόουτς (σ.σ Μπαρτζώκας) πήρε τον Γουίλιαμς-Γκος και…». Κάπου εκεί άρχισε ο… αφάνας Σιλβέν Φρανσίσκο να εξηγεί το λόγο που τελικώς πιστεύει πως ήταν καλύτερη αυτή η επιλογή και για τον ίδιο εν τέλει. Αν και ήθελε πολύ να φορέσει τα «ερυθρόλευκα».

Ακούγεται…

Μερικούς μήνες μετά, ο γεννημένος στα προάστια του Παρισιού από Ανγκολέζους γονείς Σιλβέν Φρανσίσκο, όχι απλά ανήκει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση αλλά ανεβάζει διαρκώς τις μετοχές του.

Την πρώτη αναγνωριστική σεζόν του στη λίγκα, τα πήγε περίφημα στο Μόναχο με τη Μπάγερν (10.6 π., 3.2 ασίστ για μόλις 1.3 λάθη). Τα πεπραγμένα του ήταν αρκετά να του βγάλουν εισιτήριο για το Κάουνας. Εκεί που το μπάσκετ λατρεύεται σαν θεότητα.

Το εγχείρημα ζόρικο και απαιτητικό αν και οι προσδοκίες δεν δύναται να συγκριθούν με τις ελίτ ομάδες της διοργάνωσης που «μάχονται» για την κορυφή. Δεν είναι και απλό πράγμα δα να μπεις στα παπούτσια του τρομερά άτυχου Κίναν Έβανς, ηγέτη της Ζαλγκίρις για μία διετία. Ο Αμερικανός πλέον «σβήνει» εβδομάδες για να επιστρέψει στη δράση με τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Κάθε άλλο παρά άσχημα βέβαια τα πηγαίνει τόσο ο… πρωταγωνιστής της ιστορίας μας (15π. κατά μέσο όρο και 5.8 ασίστ σε 22’03” συμμετοχής) όσο και οι Λιθουανοί στο ξεκίνημα της περιόδου 2024-25 στη Euroleague (3-1). Σε σημείο που το όνομά του φιγουράρει, σύμφωνα με ισπανικά δημοσιεύματα, για αντι-Λαπροβίτολα στη Μπαρτσελόνα.

Τα σημεία

Γίνεται βέβαια να μιλήσει ο Σιλβέν Φρανσίσκο για το μπασκετικό του παρελθόν, όσο κι αν αυτό αποτελεί μία ξένη χώρα, χωρίς να αποθεώσει το Βασίλη Σπανούλη; Δεν γίνεται. Το side step του άλλωστε στην πρεμιέρα και η εκτέλεση που… οφείλει στον V-Span, αποτέλεσαν θέμα συζήτησης και έδωσαν την καλύτερη… πάσα. «Είχα μια σπουδαία χρονιά μαζί του, ευλογία που τον είχα». Έσταξε μέλι ξανά για τον πρώην προπονητή του.

Από τον ιδιαίτερο Αντρέα Τρινκιέρι και το Κάουνας που καμία ομάδα δεν θα περάσει ευχάριστα, μέχρι την πικρία του για την Εθνική Γαλλίας και την μη κλήση του, έστω στους αρχικούς 19. «Ήταν δύσκολο γιατί δεν καταλάβαινα, ήμουν μπερδεμένος. Πολλά πράγματα δεν έβγαζαν νόημα» είπε χαρακτηριστικά ο Σιλβέν Φρανσίσκο που βρισκόταν ανάμεσα στους εκτεκτούς της παρουσίας, που εξελίχθηκε σε κάζο, των «μπλε» στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ασίας,αρχές Σεπτέμβρη του 2023.

Θέμα ποιότητας των αιωνίων δεν τίθεται για εκείνον. Αγόγγυστα «φωτογράφισε» τις περιφερειακές γραμμές τους ως τις καλύτερες της Ευρώπης. Δεν το συζήτησε καν. Και τα ρόστερ εν γένει μεταξύ των κορυφαίων, τα πιο ισχυρών. Δύσκολα βέβαια θα διαφοροποιηθεί κάποιος μύστης της «σπυριάρας» φέτος με αυτό. «Εδώ δεν είχαν τον Βεζένκοφ και πήγαν στο Final Four» συμπαίρανε για να χρίσει την ομάδα του Λιμανιού βασικό διεκδικητή αν…

Όσο απελευθερώνεται μέσα στο παρκέ και ξετυλίγει τα ταλέντα του, άλλο τόσο και έξω από αυτό ο Σιλβέν Φρανσίκο αφήνεται και κάπως έτσι φτάνουμε σε συζητήσεις όπως η παρακάτω…