Η Ελλάδα ηττήθηκε με 0-3 (14/11) από την Αγγλία και ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης, κατάφερε να ξεχωρίσει. Όχι μόνο εντός των συνόρων. Απλώς δείτε το δημοσίευμα της Sport.
Πόσες φορές συμβαίνει, να αποθεώνεται κεντρικός αμυντικός, μετά από ματς που η ομάδα του δέχθηκε τρία γκολ; Η πραγματική ερώτηση, όμως, είναι άλλη.
Πόσοι είναι ικανοί να κάνουν, όσα έκανε ο Κουλιεράκης απέναντι στην Αγγλία; Και ας αφήσουμε στην άκρη τα 20 του χρόνια. Γιατί αν βάλουμε και τέτοιο όριο, η λίστα γίνεται… κλειστό κλαμπ για πολύ λίγους!
Πριν φθάσουμε, ωστόσο, στις «ματιές» της Ρεάλ Μαδρίτης και τα «πώς», ας μείνουμε λίγο στους αριθμούς του απέναντι στην Αγγλία.
Εκεί, που η στατιστική τον «έχασε» τελείως.
Δύο φάσεις, μη μετρήσιμες
Ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης βαθμολογήθηκε στο ματς με την Αγγλία με 6,6. Πριν από οτιδήποτε άλλο, ας δούμε λίγο τους αριθμούς του μεμονωμένα.
Έχει κερδίσει 4/5 «μάχες» στο έδαφος και 2/4 στον «αέρα». Έχει 70 επαφές με την μπάλα, ο δεύτερος της Ελλάδας στο ματς, και από τις 62 πάσες που επιχείρησε, ολοκλήρωσε τις 53, δηλαδή το 85%.
Παράλληλα, σε 12 μακρινές μπαλιές, οι 4 βρήκαν στόχο. Κι αυτό είναι ίσως το στατιστικό που τον «έριξε» στη βαθμολογία. Όμως…
Τάκλιν ως τελευταίος παίκτης, δηλαδή πριν εκτελέσει ο αμυντικός, δεν είχε κανείς από τους κεντρικούς αμυντικούς που έπαιξαν στο ματς. Ο Κουλιεράκης είχε δύο!
Και το ένα, μετά από «τρελό» σπριντ, για να προλάβει εν τέλει, τον Τζουντ Μπέλιγχαμ. Μία τέτοια φάση από μόνη της δεν αρκεί. Σύμφωνοι.
Αλλά λέτε στη Ρεάλ Μαδρίτης να μην «υπογράμμισαν» το όνομά του λίγο πιο έντονα, μετά από τις «μάχες» με το Golden Boy τους;
Τα «γιατί» πίσω από το δημοσίευμα της Sport
Πολλές από τις απαντήσεις, είναι προφανείς και γνωστές, καιρό τώρα.
Ο Κουλιεράκης είναι ένας σέντερ μπακ με ύψος 1.88μ που ξέρει να «εκμεταλλεύεται» κάθε χάρισμα λόγω σωματοδομής.
Είναι ταχυδυναμικός, ικανός στο ψηλό παιχνίδι, ικανός με την μπάλα στα πόδια και για μακρινές μεταβιβάσεις. Σκοράρει, ενώ έχει καταλυτικό ρόλο στο build-up. Με λίγα λόγια, έχει ό,τι χαρακτηρίζει ένα σύγχρονο στόπερ.
Ειδικά το τελευταίο χαρακτηριστικό, δηλαδή το «κατέβασμα» της μπάλας, όπως λέγεται πιο λαϊκά, είναι απαραίτητο σε top class ομάδες. Ίσως πιο σημαντικό και από τα καθαρά αμυντικά χαρίσματα.
Τι παίζει σε «τετράδα» στην άμυνα, τι σε «τριάδα», αποδίδει, ενώ τα πιο σημαντικά, δεν είναι στο αμιγώς αγωνιστικό σκέλος.
Ηλικία και «κεφάλι ψηλά»
Ομάδες όπως η Ρέαλ Μαδρίτης, έχουν αλλάξει τις παλιές τους συνήθειες. Θέλουν σούπερ σταρ στην ομάδα τους. Πληρώνουν μεγάλα ποσά γι’ αυτούς.
Για κάθε έναν έτοιμο σούπερ σταρ, όμως, κάνουν άλλες 3-4 επενδύσεις σε νεαρούς ποδοσφαιριστές, που τους «χτίζουν» και έπειτα, τους παρουσιάζουν πιο έτοιμους. Γιατί σαφώς, σε τέτοιες ηλικίες, υπάρχουν και αδυναμίες. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν παράλογο.
Θα είναι ευλογία να είναι ένας από αυτούς ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης. Μην ξεχνάμε. Αγωνίζεται με το «στήθος έξω» και το «κεφάλι ψηλά», σαν 28αρης, αλλά είναι μόλις 20 ετών.
Κι εδώ τον «χάνουν» οι αριθμοί. Τα ηγετικά χαρίσματα, δεν είναι μετρήσιμα. Και ο Κουλιεράκης έχει τον ηγέτη μέσα του. Το έδειχνε στον ΠΑΟΚ, το δείχνει και στην Εθνική Ελλάδας και στην Bundesliga.
Δεδομένα, το δημοσίευμα έχει δόση αλήθειας. Το όνομά του είναι σε κάποια από τις λίστες της Ρεάλ Μαδρίτης. Ίσως όχι σε μία από αυτές για τις άμεσες κινήσεις, αλλά σε εκείνες με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.
Γιατί τώρα μιλήσαμε για την Εθνική, αλλά και στην Bundesliga, ξεχωρίζει.