Εκ πρωιμίου, η πρεμιέρα του Ολυμπιακού στη Euroleague 2024-25 έμοιαζε με έξοδο κινδύνου και τέτοια αποδείχθηκε. Μετά από μία γιγαντομαχία με την πιο σκληρή Φενέρμπαχτσε, οι «ερυθρόλευκοι» ξεκίνησαν με το… αριστερό τις υποχρεώσεις τους στην αγαπημένη τους Πόλη.
Πνίγηκε στις επιλογές του ο Ολυμπιακό που είδε και την τύχη να του γυρνάει σε 2-3 φορές την πλάτη στην τελευταία περίοδο (τετράπντο μετά από… σκαλομαρία του Χέιζ-Ντέιβις, «έφτυσε» η μπάλα τον Ουόκαπ και τον Φουρνιέ). Όπως λέει και ο λαός όμως, η τύχη πάει με τους τολμηρούς.
Έπεσαν στα δίχτυα της πολύ πιεστικής άμυνας της Φενέρ οι Πειραιώτες που αδίκησαν τον εαυτό τους και το πολύ καλό δεύτερο δεκάλεπτό τους. Δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει κάτι καλύτερο από το ματς ο Ολυμπιακός με 20 (!) λιγότερα ριμπάουντ.
Ένταση προκλήθηκε στο τέλος της αναμέτρησης ανάμεσα στον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και τον Γιώργο Μπαρτζώκα με τους δύο προπονητές να έχουν έντονη αψημαχία.
Πρώτο βιολί ο Μόουζες Ράιτ (15π., 7 ριμπ.) που όταν συνήθισε τον «γίγαντα» Μαριάνοβιτς βρήκε και τον τρόπο να τον βάλει στο καλάθι, ακολούθησε ο ΜακΚίσικ με 13 και μπόλικη ενέργεια. Έκανε μεγάλη ζημιά ο Μπόλντογουϊν που είχε 19 πόντους.
Μπήκε μουδιασμένα, τον… ξεμπλόκαρε ο ΜακΚίσικ
Στον γίγαντα Μαριάνοβιτς επένδυσε στο ξεκίνημα η Φενέρμπαχτσε αφού το πλάνο του Γιασικεβίτσιους ήταν να χτυπήσει την υψομετρική διαφορά με τον Ράιτ και αυτή απέδωσε καρπούς αφού από τα χέρια του ψηλότερου παίκτη της διορφάνωσης ήρθαν και τα τρία καλάθια των Τούρκων. Ο Ουίλιαμς-Γκος από την άλλη που ξεκίνησε αντί του Γουόκαπ (ήρθε από τον πάγκο μετά από 173 φορές σερί πενταδάτος) ήταν εκείνος που απειλούσε περισσότερο από πλευράς Ολυμπιακού.
Η πιεστική άμυνα που έπαιζε η Φενέρμπαχτσε είχε χαλάσει το μυαλό του Ντόρσεϊ, που βραβεύτηκε και αποδοκιμάστηκε πριν το πρώτο τζάμπολ αλλά και των Πειραιωτών εν γένει που έμοιαζαν μπλοκαρισμένοι. Αυτό οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην πολύ αποτελεσματική «σκυλίσια» άμυνα που έπαιζε ο Χέιζ-Ντέιβις στον Βεζένκοφ που συνήθως έχει το διψήφιο αριθμό πόντων στο… τσεπάκι του από το ξεκίνημα.
Το πρώιμο double score (12-6) δεν έβαλε σε μεγαλύτερους μπελάδες τους «ερυθρόλευκους», με τον μάλλον σοβαρό βέβαια τραυματισμό του Γουίλμπεκιν να επισκιάζει οτιδήποτε αγωνιστικό στην πρώτη περίοδο.
Η είσοδος του εκρηκτικού Σακίλ ΜακΚίσικ και του Φιλίπ Πετρούσεφ έδωσαν άλλη διάσταση στο παιχνίδι του Ολυμπιακού στη δεύτερη περίοδο παρότι ξέφυγε η Φενέρ νωρίς με +9 (24-15). Όσοι αστέρες κι αν έρθουν, ο «Σακ» θα είναι πάντοτε απαραίτητος χάρις τα μονάκριβα χαρακτηριστικά του όχι μόνο στην ομάδα του Λιμανιού αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο ΜακΚίσικ άλλαξε τον ρου της ιστορίας της αναμέτρησης βάζοντας και ένα… θεότρελο τρίποντο, η άμυνα του Ολυμπιακού ανέβασε ταχύτητα και αυτό αντικατοπτρίστηκε και στο σκορ. Το 24-15 έγινε 28-28 με τον Ράιτ που είχε επιστρέψει στο παρκέ και οι Πειραιώτες ήταν και πάλι μέσα στο ματς.
Λίγο πριν πάνε στην ανάπαυλα μάλιστα οι δύο ομάδες, πέρασε και μπροστά με τον Βιλντόζα, παρότι ήταν κρύος και πέρασε στο 18′, να κάνει ευθύς αμέσως αισθητή την παρουσία του.
Φθηνά Λάθη
Στην τρίτη περίοδο ο Ολυμπιακός που έδειχνε όσο ήταν συγκεντρωμένος να πατά καλύτερα στα πόδια του, προδώθηκε από τα λάθη του.
Το μαξιλαράκι ασφαλείας που εξασφάλισε με τη μεγαλύτερο προβάδισμά του (36-42) έκανε γρήγορα φτερά. Οι «ερυθρόλευκοι» που συμπλήρωσαν γρήγορα τα πέντε φάουλ (2 ο Βιλντόζα που εξαργύρωσε το καλό του δίλεπτο και ήταν στην πεντάδα στο δεύτερο ημίχρονο) έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο, έχαναν ριμπάουντ και η άνοδος του Ράιτ, που έβαλε και τρίποντο, πήγαινε στράφι.
Ο Αμερικανός σέντερ ήταν η απάντηση σε κάθε μίνι προβάδισμα της Φενέρ. Δίχως τον Γουίλμπεκιν η Φενέρ δεν είχε και τόσο μεγάλη φαντασία στην επίθεσή της και για το λόγο αυτό ο Ολυμπιακός προσπέρασε με τρίποντο από τη γωνία πάνω σε άμυνα του Φουρνιέ που ανέβαζε την απόδοσή του όσο περνούσε η ώρα. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν προσπεράσει (52-56). Κάποιες αμυντικές ολιγωρίες παρόλα αυτά δεν του επέτρεπαν να ξεμακρύνει, χάνοντας μάλιστα και τα ηνία.
Το παιχνίδι ήταν κλειστό, στην κόψη του ξυραφιού. Με το μομέντουμ στους Τούρκους (62-56), ήταν η ώρα του Πετρούσεφ. Ο Σέρβος κυριάρχησε κατά κράτος στο ματσάρισμα με τον Σανλί (δύο συνεχόμενες φορές καλάθι και φάουλ) και με τις βολές του ΜακΚίσικ που είχε γυρίσει στο ματς, το παιχνίδι ήταν και πάλι ισόπαλο (65-65).
Το τελευταίο κομμάτι του αγώνα ωστόσο άνηκε ολοκληρωτικά στη Φενέρ που ανέβασε ένταση. Η μπάλα δεν έκανε το χατήρι στον Γουόκαπ ενώ το ακριβώς αντίθετο συνέβη με τον Κόλσον σε δύο παρεμφερή σουτ και αντί να γίνει το 68-68, η Φενέρ ξέφυγε (71-65).
Ο Ολυμπιακός δεν έιχε και τις καλύτερες επιλογές στην επίθεσή του πέρα από μία συνεργασία Γουόκαπ-Βεζένκοφ. Οι γηπεδούχοι από την άλλη ήταν πιο συνεπείς και με τετράποντο του Χέιζ-Ντέιβις έχτισαν για πρώτη φορά διψήφια διαφορά (79-69) και κλείδωσαν τη νίκη δύο λεπτά πριν το τέλος αφού οι «ερυθρόλευκοι» τα… έσπασαν.
Δείτε τα Στατιστικά του Αγώνα ΕΔΩ
Τα δεκάλεπτα: 17-13, 32-36, 57-56, 82-71
Φενέρμπαχτσε (Γιασικεβίτσιους): Μπόλντουιν 19 (5/7 δίποντα, 1/5 τρίποντα, 6/7 βολές, 5 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 2 κλεψίματα), Γουίλμπεκιν, Μέλι 5 (1 τρίποντο, 7 ριμπάουντ), Σανλί 7 (2/3 δίποντα, 1/3 τρίποντα), Χέιζ-Ντέιβις 15 (4/5 δίποντα, 1/4 τρίποντα, 4/5 βολές), Χολ 5 (1 τρίποντο, 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Πιερ 2, Γκούντουριτς 4 (1/5 σουτ), Ζάγκαρς 3 (3/4 βολές), Κόλσον 10 (2/5 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 9 ριμπάουντ), Μαριάνοβιτς 8 (4/7 δίποντα, 4 ριμπάουντ), Μπιρτς 4
Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Γουόκαπ 2 (1/5 σουτ, 2 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Γουίλιαμς-Γκος 6 (2/6 δίποντα, 2/2 βολές), Ράιτ 15 (5/10 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 2/3 βολές, 7 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα), Βιλντόζα 2, Βεζένκοφ 11 (3/4 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 2/2 βολές, 4 ριμπάουντ), Παπανικολάου (0/1 τρίποντο), Ντόρσεϊ 6 (1/2 δίποντα, 0/3 τρίποντα, 4/4 βολές), Πίτερς 2, Πετρούσεφ 9 (4/7 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 1/2 βολές), ΜακΚίσικ 13 (2/3 δίποντα, 1/4 τρίποντα, 6/6 βολές, 2 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Φουρνιέ 5 (1/2 τρίποντα)