Βίρτους Μπολόνια, πάλαι ποτέ Κίντερ κόντρα στον Παναθηναϊκό στο εμβληματικό Πάλα Μαλαγκούτι. Έστω κι αν το συναντά κανείς πλέον ως «Unipol Arena». Όσο να ‘ναι, τους παλαιότερους που έζησαν τον «άθλο» του 2002, μια νοσταλγική θέρμη τους πιάνει. Πολύ περισσότερο από την περασμένη περίοδο και το αντάμωμα των δύο ομάδων μετά από χρόνια περιήγησης των Ιταλών.
Ανήμερα του Πάσχα του 2002 στην πυργούπολη της Μπολόνια, έπαιζε με μία δόση υπερβολής ο Δαυίδ με τον Γολιάθ. Το μεγάλο φαβορί και πρωταθλήτρια της διοργάνωσης δύο χρόνια πριν – σε σειρά τελικών κόντρα στην Ταού – τη χρονιά του σχίσματαος Κίντερ, απέναντι στον κατακτητή της Σουπρολίγκας που ενάμιση μήνα πριν το Final Four της ιταλικής πόλης ήταν με το 1μιση πόδι εκτός τετράδας.
Η ιστορία πάνω κάτω γνωστή. Το δώρο ήρθε από την αδιάφορη Ολίμπια Λιουμπλιάνας του Ζντοβς και του Μπέμο Ούντριχ στο ΣΕΦ και οι «πράσινοι» του Ομπράντοβιτς ήταν αδύνατο να το αφήσουν ανεκμετάλλευτο. Μικρή σημασία όμως έχουν όσα προηγήθηκαν.
Στο… στόμα του λύκου, ο Παναθηναϊκός φάνταζε ως το μεγάλο αουτσάιντερ. Ακόμα και η θέση του στον τελικό ήταν ιδιαίτερα επισφαλής, εξαιρετικά δύσκολη για την ακρίβεια με τη Μακάμπι αντικρυστά. Η «Ανάσταση» όμως τον βρήκε θριαμβευτή με εκείνο το σουτ του Κουτλουάι να μνημονεύεται στους «πράσινους» αιώνες των αιώνων.
Με μετάδοση από το «κόκκινο» TV Magic, παράγων του τελικού τον Λάζο Παπαδόπουλο και έναν νυν «πράσινο», Σάνι Μπετσίροβιτς, να βάζει το… χεράκι του με τις χαμένες βολές. Στο κύκνειο άσμα του Μποντιρόγκα με το «τριφύλλι» στο στήθος και των Τζινόμπιλι και Μεσίνα από την άλλη. Μια υπέροχη Κίντερ που μάγεψε τα χρόνια εκείνα την Ευρώπη με το μπάσκετ της αν και ο απολογισμός δεν την άφησε και τόσο ικανοποιημένη.
Ο τελικός εκείνος αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τις δύο ομάδες που πήραν εντελώς αντίθετους δρόμους. Και να που 22 χρόνια μετά στο «Il Madison» λόγω κατασκευαστικής ομοιότητας με το θρυλικό Madison Square Garden, συναντιούνται.
Τα πνεύματα του τότε και οι ιστορίες, σίγουρα δεν λένε τίποτα στον Κέντρικ Ναν, τον Ματίας Λεσόρ, τον Τόκο Σενγκέλια και τον Αϊζάια Κορντινιέ. Λένε όμως (και παραλένε) τα περσινά… κουλούρια.
Το ζόρικο και αγχωτικό «διπλό» του Παναθηναϊκού αποτέλεσε την επικράτηση-κλειδί της ομάδας του Αταμάν για να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής και τον τίτλο. Με εκείνο το buzzer beater, του Κέντρικ Ναν που έβγαλε την ιαχή, το κομβικό επιθετικό ριμπάουντ και καλάθι του Γκριγκόνις.
Ο Παναθηναϊκός κατετάγη δεύτερος εξασφαλίζοντας το πλεονέκτημα που απεδείχθη καθοριστικό για την πρόκριση στο Final Four στη σειρά με τη Μακάμπι. Και όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία.
Η φετινή συνάντησή τους για τη 10η στροφή της Euroleague βρίσκει τον Παναθηναϊκό πρωταθλητή και τη Βίρτους από ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης, στα πρόθυρα της δυσάρεστης. Με μονάδες σε ανοδική πορεία όμως, ικανή να κάνει τη ζημιά. Στο κυνήγι μιας μεγάλης νίκης για το restart. Υπάρχει πιο ιδανική συγκυρία;
Το ole.gr με τη βοήθεια του hudlinstat εστίασε σε σημεία-κλειδιά της σημαντικής πλην όμως όχι μη αναστρέψιμης, αναμέτρησης του Παναθηναϊκού στη Basket City.
Εκεί που θα κριθεί ο Αγώνας
- Η αναγκαιότητα «εγκατάλειψης» του αγαπημένου συστήματος για τον Αταμάν (3 γκαρντ)
Δίχως τον εμπύρετο Λορένζο Μπράουν και τον Κώστα Σλούκα παρόντα μεν, σε τι κατάσταση άγνωστο δε, είναι δεδομένο πως ο Τούρκος τεχνικός θα πάει σε πιο ορθολογικά σχήματα. Αυτά άλλωστε του έδωσαν και τη νίκη κόντρα στη Μακάμπι.
2. Δεύτερο χειρότερο Defensive Rating (120.9).
Ομάδα που δέχεται 85 πόντους στογγυλούς η Βίρτους. Δεν την λες και αμυντική μηχανή.
3. Παίρνει μόλις 27.3 ριμπάουντ ανά ματς.
Στο μπάσκετ ο παράγοντας ριμπάουντ θεωρείται υψίστης σημασίας και όχι άδικα. Οι δεύτερες επιθέσεις προσφέρουν περισσότερες προσπάθειες και συνεπώς μεγιστοποιούν τις ευκαιρίες για σκοράρισμα. Οριακά οι Ιταλοί δεν είναι οι χειρότεροι στον τομέα αυτό (27.2 η Παρτιζάν).
4. Εκτελεί τα λιγότερα εντός πεδιάς (60.2 προσπάθειες ανά ματς).
Λιγότερα ριμπάουντ, λιγότερες κατοχές (93.1 και 16η θέση), λιγότερες προσπάθειες εν γένει. Αλληλουχία λέγεται. Όχι πως και ο Παναθηναϊκός βέβαια είναι πολύ καλύτερος σε πλήθος (παίρνει 61.2 σουτ εντός πεδιάς).
5. Φορτώνει το ζωγραφιστό
Εξού και η πρωτιά – ανάμεσα σε 18 ομάδες – στο post up παιχνίδι. Κυρίως λόγω Άντε Ζίζιτς, το 11.7% των επιθέσεων της Βίρτους προέρχεται από παιχνίδι στο ποστ.
6. Παιχνίδι επαφών
Έχει τα κορμιά και τη φιλοσοφία το μπάσκετ του Μπάνκι. Τα φάουλ παίζουν το δικό τους καθροστικό ρόλο για την ομάδα της Μπολόνια αφού είναι η τρίτη ομάδα που κάνει τα περισσότερα (21.1 ανά ματς) και κερδίζει 20.9 (5η).
7. Ο ανεβασμένος Σενγκέλια & ο ικανότατος Κορντινιέ.
Ο Γεωργιανός αστέρας της αν και ξεκίνησε κάπως μουδιασμένα τη σεζόν όμως και ολόκλήρη η Βίρτους, βρίσκει σιγά σιγά τον ευατό του. Στα τελευταία 4 ματς της Euroleague μάλιστα, μετρά 20,5 πόντους κατά μέσο όρο. «Μπελάς» μπορεί να αποδειχθεί και ο Αϊζάια Κορντινιέ του υψηλού 64% στα δίποντα.