Αρχική > ΜΠΑΣΚΕΤ > STOIXIMAN GBL > Πότε; Τελευταία φορά που έχασε ο Παναθηναϊκός ως γηπεδούχος από την ΑΕΚ, είχε ένα αστέρι και ο Ναν ήταν βρέφος

Πότε; Τελευταία φορά που έχασε ο Παναθηναϊκός ως γηπεδούχος από την ΑΕΚ, είχε ένα αστέρι και ο Ναν ήταν βρέφος

Την τελευταία φορά που κέρδισε η ΑΕΚ τον Παναθηναϊκό ως φιλοξενούμενη, οι «πράσινοι» ίσα που είχαν προλάβει να ράψουν το πρώτο αστέρι.

Με το πέρασμα των χρόνων η ψαλίδα έχει μεγαλώσει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Οι δύο αιώνιοι για να ακολουθήσουν τα στάνταρ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της Ευρώπης και να καταφέρουν να διακριθούν σε αυτή, έχουν ανεβάσει τον πήχη των οικονομικών πολύ ψηλά σε νούμερα που δεν δύναται επουδενί οι υπόλοιποι να ακολουθήσουν.

Όσο κι αν ο ρομαντισμός αραιά και που θα βρίσκει χώρο στην ωμή πραγματικότητα και οι εκλάψεις θα τονώνουν την αυτοπεποίθηση των αουτσάιντερ, ο «νόμος» του ισχυρού κατά κανόνα (θα) επιβάλλεται. Όπως συνέβη και το βράδυ της Δευτέρας (21/10) στο εντυπωσιακό ΟΑΚΑ.

Η ΑΕΚ έδωσε την εντύπωση στην εκκίνηση του αθηναϊκού ντέρμπι πως θα μπορούσε να φανεί ανταγωνιστική και να ζορίσει τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό όμως γρήγορα γρήγορα, η πεποίθηση αυτή του πρώτου πεντάλεπτου (4-10), διαλύθηκε.

Οι «πράσινοι» σοβαρεύτηκαν, έβγαλαν ένταση στην άμυνα, περιόρισαν την «κιτρινόμαυρη» δημιουργία οδηγώντας παράλληλα του παίκτες του Σάκοτα σε «φτηνά» λάθη και κακές προσπάθειες, φέρνοντας το παιχνίδι στα μέτρα τους.

Με τον Λορένζο Μπράουν πρωτεργάτη και τους Λεσόρ, Γκριγκόνις, Ναν και Γκραντ άξιους συμπαραστάτες, ο Παναθηναϊκός έκοψε από το πρώτο ημίχρονο (49-29) το βήχα της «Ένωσης».

Κατά τη διάρκεια μάλιστα της τρίτης περιόδου, το «τριφύλλι» που ικανοποίησε με την εικόνα που παρουσίασε και την διάθεση που έβγαλε τους περίπου 8μιση χιλιάδες φίλους του που βρέθηκαν στο καταπράσινο ΟΑΚΑ για το δεύτερο επίσημο εντός έδρας παιχνίδι της σεζόν, φλέρταραν και με τη μεγαλύτερη διαφορά που έχει καταγραφεί ποτέ – με γηπεδούχο τον Παναθηναϊκό – στα χρόνια των μεταξύ του συναντήσεων (+41 (111-70) το μακρινό 2010-11).

Στην τέταρτη περίοδο όμως επήλθε κάπως φυσιολογικά μία χαλάρωση που επέτρεψε στην «Ένωση» να βγάλει συνεργασίες και να πλησιάσει μέχρι το τελικό 94-74.

Το φράγμα μπορεί να μην έσπασε παρόλα αυτά ο Παναθηναϊκός διεύρυνε το νικηφόρο σερί του επί της πρωταθλήτριας Ελλάδας το 2002 στους 38 αγώνες. Κατά τη διάρκεια της κανονικής διάρκειας πέρυσι η «Ένωση» είχε φτάσει μία ανάσα και ένα άστοχο σουτ του Ραντλ μακριά από το να τα καταφέρει.

Ένα αστέρι, ο Αταμάν βοηθός και ο Ναν.. βρέφος

Βουτιά στο χρόνο. Ήταν 3 Νοεμβρίου 1996 όταν, έχοντας στον πάγκο της τον αείμνηστο Γιάννη Ιωαννίδη, η «Βασίλισσα» επικράτησε του Παναθηναϊκού με 94-77, λίγους μήνες μετά την «πράσινη» κατάκτηση του θρόνου της Ευρώπης για πρώτη φορά.

Η ΑΕΚ είχε μία τετράδα… φωτιά στο τελευταίο «διπλό» της. Ο Βίκτορ Αλεξάντερ με 23 πόντους, 10/18 δίποντα και 12 ριμπάουντ, ο Μπιλ Έντουαρντς με 21 πόντους και 4/4 τρίποντα, ο Δημήτρης Ποδαράς με 18 πόντους και 4/5 τρίποντα και ο Μιχάλης Κακιούζης με 15 πόντους και 7/8 σουτ εντός πεδιάς. Στην αντίπερα όχθη ο ο Νίκος Οικονόμου είχε 22 πόντους για τον Παναθηναϊκό.

Από τότε πέρασαν 10.214 μερόνυχτα και το αήτττο εντός έδρας του «τριφυλλιού» τρέχει ακόμα. Ο Κέντρικ Ναν που το πήρε πάνω του πέρυσι και «έσωσε» τους πράσινους, από ενός έτους και κάτι μηνών στην μοναδική επικράτηση της «Ένωσης» στα χρόνια του επαγγελματικού μπάσκετ στην Ελλάδα, έπαιξε 193 παιχνίδια στο NBA και αποτέλεσε μέλος της κορυφαίας ρούκι πεντάδας το 2020 πριν πάρει τα ταλέντα του και μετακομίσει στη «γηραιά ήπειρο».

Ο Αταμάν από την άλλη, εκείνο το Νοέμβριο του 1996 έκανε τα πρώτα του βήματα σε επίπεδο ανδρών ως assistant coach στην Τουρκ Τέλεκομ.

Ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς καθόταν τότε στον πάγκο των «πρασίνων», τους οποίους οδήγησε με ένα πλουσιοπάροχο ρόστερ στο πανθεον της ηπείρου λίγους μήνες πριν επέλθει η… απαλλοτρίωση με το άνοιγμα της αγοράς των κοινωτικών.

Σχετικά άρθρα