Αρχική > ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ > ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ > Βέλγιο, Σκωτία, Ουγγαρία ή Σερβία: Ποια η «καλύτερη» κλήρωση για την Εθνική και γιατί;

Βέλγιο, Σκωτία, Ουγγαρία ή Σερβία: Ποια η «καλύτερη» κλήρωση για την Εθνική και γιατί;

Οι 4 πιθανοί αντίπαλοι για την Εθνική Ελλάδας, στα μπαράζ του Nations League, «κλείδωσαν». Τι έχει κάνει ο καθένας, εντός του 2024;

Φινλανδία-Ελλάδα-2024-Nations-League

Η Εθνική Ελλάδας έμαθε τους πιθανούς της αντιπάλους. Στα μπαράζ του Nations League, για την άνοδό της στο League A, θα βρει μπροστά της έναν εκ των Βελγίου, Σκωτίας, Ουγγαρίας και Σερβίας.

Άλλα ονόματα «τρομάζουν», άλλα όχι. Προφανώς, το πρώτο ερώτημα σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι: «Εσύ, σε ποιον θα ήθελες να… πέσουμε;»

Πριν απαντήσετε, για το ποιον θέλετε να βγάλει η κληρωτίδα της 22ης Νοεμβρίου, ως αντίπαλο για την Εθνική Ελλάδας, δείτε προσεκτικά, όλα όσα έχει κάνει ο καθένας τους, εντός του 2024!

Βέλγιο: «Περασμένα μεγαλεία», σταθερό ταλέντο

Ας ξεκινήσουμε από το Βέλγιο. Σε όμιλο με Ιταλία, Γαλλία και Ισραήλ, γλύτωσε «στο γκολ» τον απευθείας υποβιβασμό. Και λέμε «στο γκολ», γιατί με ήττα από 2-0 από το Ισραήλ, στην τελευταία αγωνιστική, θα «αποχαιρετούσε» τη League A. Εν τέλει, ηττήθηκε με 1-0.

Η εικόνα του στον 2ο όμιλο του League A, δεν ήταν καλή. Ή τουλάχιστον, επιπέδου Βελγίου. Έκλεισε τις υποχρεώσεις του με μία νίκη και μία ισοπαλία. Ηττήθηκε, εν ολίγοις, τέσσερις φορές. Οι δύο ήταν στην έδρα του, ενώ μακριά από αυτήν, πήρε μόλις έναν βαθμό. Παράλληλα, δέχθηκε γκολ σε κάθε ματς που έπαιξε.

Είναι «άρρωστο» το Βέλγιο, αλλά κυρίως, σε φάση ανανέωσης. Και σπάνια αυτές οι διαδικασίες δεν έχουν κόστος.

Υπό τις οδηγίες του Ντομένικο Τεντέσκο, δεν διάγει τις καλύτερες ημέρες του. Στο EURO 2024 έφτασε έως τους «16», όπου αποκλείστηκε δύσκολα από τη Γαλλία (0-1 με αυτογκόλ του Βερτόγκεν στο 85′). Αλλά γενικά, προβληματίζει, με έξι ήττες σε δέκα ματς, εντός του 2024.

Ταλέντο πάντα υπήρχε και θα υπάρχει στο Βέλγιο. Υπάρχουν οι Μπακαγιόκο, Οπεντά και ο πιο έμπειρος Τροσάρ, μεταξύ άλλων. Οι ηγέτες, όμως, έχουν αρχίσει να… υποχωρούν.

Ο Ντε Μπρόινε, για παράδειγμα, ενημέρωσε από τις αρχές Οκτωβρίου, να μην τον υπολογίζουν. Έδωσε ξεκάθαρη προτεραιότητα στη Μάντσεστερ Σίτι. Από την άλλη, ο Τιμπό Κουρτουά έχει καταστήσει σαφές, πως όσο είναι ο Τεντέσκο στον πάγκο του Βελγίου, η «πόρτα» του θα είναι κλειστή!

Δύσκολες ημέρες, λοιπόν, και δεν θα προκαλέσει εντύπωση, αν έχουμε αλλαγή προπονητή, πριν τα μπαράζ του Nations League. Κι ας ανέλαβε τον Φεβρουάριο του 2023, κι ας ολοκληρώνεται το συμβόλαιό του, το 2026. Πάντως, απέναντι στην Εθνική, κανείς δεν θα ήθελε το Βέλγιο.

Ουγγαρία: Περισσότερο «ζέστη», παρά κρύο

Όλα κύλησαν όπως αναμενόταν, στον όμιλο της. Η Γερμανία πρώτη, η Ολλανδία δεύτερη, η Ουγγαρία τρίτη και τελευταία η Βοσνία. Απομένει βέβαια, μία αγωνιστική (19/11). Αλλά όλα έχουν «κλειδώσει» ήδη.

Η Ουγγαρία θα προσπαθήσει το βράδυ της Τρίτης (19/11, 21:45) να διατηρήσει το αήττητο στην έδρα της. Ούτε η Βοσνία, ούτε η Ολλανδία την «λύγισαν» εκεί. Αν δεν τα καταφέρει και η Γερμανία, θα είναι ξεκάθαρο σημάδι.

Αυτά, όμως, εντός έδρας. Γιατί μακριά από αυτήν, δυσκολεύονται πάρα πολύ. Εννέα γκολ δέχθηκαν από Ολλανδία και Γερμανία, συνολικά. Κέρδισαν σε αυτήν της Βοσνίας, αλλά την ίδια στιγμή, έμειναν στο 0-0 στη Βουδαπέστη.

Εν ολίγοις, το σύνολο του Μάρκο Ρόσι είναι μία αψυχολόγητη ομάδα. Έχει παίκτες με παραστάσεις και ηγετική φυσιογνωμία. Ο Όρμπαν, ο Βάργκα και πάνω απ’ όλους, ο Ντομινίκ Σομποσλάι της Λίβερπουλ. Αρκούν, όμως;

Εντός του 2024 έχει μόνο δύο νίκες: μία στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων του EURO, όπου παρά το «τρίποντο», αποκλείστηκε, και μία κόντρα στη Βοσνία, στην 4η αγωνιστική του Nations League.

Κατά τα άλλα, σε οκτώ ματς, έως τώρα, έχει τέσσερις ήττες και δύο ισοπαλίες. Γκολ υπέρ – κατά; Κατά έχει 15 σε εννέα ματς και υπέρ μόλις πέντε.

Θα μπορούσε να είναι ο πιο «επιθυμητός» αντίπαλος για την Εθνική.

Σκωτία: Ένας μεγάλος «μπελάς»

Ίσως ο πιο δυσκολοκατάβλητος αντίπαλος. Η Σκωτία ήθελε «διπλό» στην έδρα της Πολωνίας στην τελευταία αγωνιστική, για να αποφύγει τον υποβιβασμό, και το πήρε.

Κυνήγησε μέχρι τέλους, όσα περισσότερα μπορούσε να πάρει, από έναν πολύ δύσκολο όμιλο, με Πορτογαλία, Κροατία και Πολωνία. Και σημαντικό ρόλο, «έπαιξε» η έδρα της.

Αν εξαιρέσουμε την πρώτη αγωνιστική, που «λύγισε» με πέναλτι στο 90+7′ από τους Πολωνούς, στο «σπίτι» της κράτησε στο «μηδέν» την Πορτογαλία, ενώ όταν… καιγόταν, κέρδισε τους Κροάτες.

Στο EURO, μπορεί να μην τα πήγε καλά, αλλά έχει επί πέντε χρόνια τον ίδιο προπονητή. Γνωρίζει καλά την ομάδα του, έχει «χτίσει» τον χαρακτήρα μιας ομάδας που «πεθαίνει δύσκολα».

Παράλληλα, στα πρόσωπα των ΜακΤόμινεϊ, Ρόμπερτσον, ΜακΓκιν και Τσε Άνταμς, έχει βρει τους απαραίτητους ηγέτες.

Η Σκωτία έχει όλα έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά, δηλαδή, μίας ομάδας που καλό θα ήταν να αποφύγει η Εθνική στα μπαράζ.

Σερβία: «Ναι» στα μεγάλα ραντεβού, αλλά…

Η πορεία της Σερβίας στο League A του Nations League, ήταν αυτό που λέμε, «ούτε κρύο, ούτε ζέστη».

Απέναντι σε Ελβετία, Δανία και Ισπανία, συγκέντρωσε επτά βαθμούς και «έπαιζε» έως την τελευταία αγωνιστική, την 2η θέση. Εν τέλει, το 0-0 (18/11) με τη Δανία στο Βελιγράδι, την άφησε στην 3η.

Ο όμιλος σαφώς και δεν ήταν εύκολος. Αλλά και η Σερβία, έχει μπόλικο ταλέντο για να το «βήμα» παραπάνω. Στο ρόστερ της υπάρχουν παίκτες όπως οι Βλάχοβιτς, Μίτροβιτς, Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, αλλά και οι «δικοί» μας, Μαξίμοβιτς και Ζίβκοβιτς.

Στα θετικά της, πως εκμεταλλεύθηκε την έδρα της. Δεν δέχθηκε γκολ στο Βελιγράδι, ενώ εκεί, νίκησε με 2-0 και την Ελβετία. Η μοναδική της νίκη στον όμιλο.

Γενικότερα, το Nations League ήταν μία ευκαιρία να «ανακάμψει», μετά από ένα κακό EURO. Οι Σέρβοι είχαν «ποντάρει» πολλά σε μία καλή παρουσία στα γήπεδα της Γερμανίας, αλλά αποχώρησαν με 2 βαθμούς, χωρίς νίκη και με μόλις ένα γκολ.

Ο Ντράγκαν Στοΐκοβιτς «ξέρει» την ομάδα του. Έχει τα ηνία της εδώ και τρία χρόνια και σταθερά, δίνει το «παρών» στα μεγάλα ραντεβού εθνικών ομάδων. Εκεί, όμως, στην κρίσιμη στιγμή, πάντα κάτι της λείπει.

Αποχώρησε από το EURO στη φάση των ομίλων, με δύο βαθμούς, όπως προαναφέρθηκε. Παρόμοια πορεία και στο Μουντιάλ του Κατάρ, με έναν βαθμό. Πάντως, με μία γρήγορη ματιά στο ρόστερ της, δύσκολα την θέλει κάποιος για αντίπαλο, απέναντι στην Εθνική.

Σχετικά άρθρα