Ο Τόμας Γουόκαπ δεν ήταν ποτέ του το πρώτο… βιολί εκτελεστικά. Δίχως αμφιβολία κάνει μέσα στο παρκέ πολλά πράγματα περισσότερο του ικανοποιητικού. Το σκοράρισμα δεν είναι ένα από αυτά, δεν ήταν στην μέχρι τώρα καριέρα το φόρτε του.
Είναι πολύ πρώιμο το στάδιο για ασφαλή συμπεράσματα; Ασφαλώς, δεν τίθεται καν θέμα περί τούτου. Δεν έχει βγει καν ο Οκτώβρης καλά καλά, μόλις 4 στροφές από τον «μαραθώνιο» της κανονικής διάρκειας έχουν παρέλθει. Το μπάσκετ όμως είναι αρριθμητική, νούμερα και ένα δείγμα, έστω και μικρό έχει βγει για την «σκούφια» του καθενός. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι λίαν συντόμως, το συμπέρασμα ενός συλλογισμού μπορεί να ανατραπεί.
Μετά το πέρας των τεσσάρων πρώτων αγωνιστικών βέβαια και της πρώτης «διαβολοβδομάδας» της σεζόν, η περίπτωση του Τόμας Γουόκαπ σηκώνει συζήτηση.
Ο «εγκέφαλος» της περιφερειακής γραμμής του Ολυμπιακού την τελευταία τριετία (μπήκε αισίως στον τέταρτο χρόνο της συνεργασίας του με την ομάδα του Λιμανιού) γράφει νούμερα εντυπωσιακά μα και… ξεκούρδιστα.
Ο κορυφαίος αμυντικός της περσινής αγωνιστικής περιόδου σε ολάκερη τη Euroleague μπορεί να έχει μία «αργή» εκκίνηση εκτελεστικά, όμως βρίσκεται στο Top-5 του θεσμού σε δύο άλλες στατιστικές κατηγορίες. Το Ole.gr ρίχνει μια ματιά στα μαθηματικά του Τεξανού γκαρντ.
Του… βάθους
Ο βιονικός Τόμας Γουόκαπ της τελευταίας 4ετίας, παίζει στα… κόκκινα από την τελευταία του χρονιά στη Ζαλγκίρις. Από το 2020-21 έχει χάσει μόλις 1 παιχνίδι στη Euroleague (πέρυσι με τη Βίρτους στο ΣΕΦ) και το κοντέρ συνεχίζει να γράφει.
Από όταν μπήκε και η Εθνική Ομάδα στη ζωή του, ο φόρτος εργασίας αυξήθηκε και τα ρεπό έγιναν λέξη άγνωστη. Παρόλα αυτά η περσινή επάνδρωση του ρόστερ του Ολυμπιακού και οι συχνοί πυκνοί μικροτραυματισμοί του Γουίλιαμς-Γκος, «ανάγκασαν» τον Γουόκαπ να πάρει ακόμα μεγαλύτερες επιθετικά ευθύνες από ό,τι συνήθιζε ή είχε συνηθίσει στον Πειραιά.
Αφού πέρασε και τον περισσότερο χρόνο στο παρκέ σε σύγκριση με το πρότερο παρελθόν του στη Euroleague, ήταν αναμενόμενο να πετύχει και τους περισσότερους αθροιστικά πόντους. Βέβαια, πήρε και τις περισσότερες προσπάθειες σε μια σεζόν (298 σουτ δύο ή τριών πόντων, ευστοχώντας στα 112).
Φέτος η κατάσταση είναι κάπως διαφορετική. Ο Ολυμπιακός δυνάμωσε αρκετά στην περιφέρειά του και όχι μόνο, συνεπώς και αυτά που ζητάει ο κόουτς Μπαρτζώκας από τους παίκτες του έχουν επιμεριστεί. Η ποικιλία χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων, η οποία μοιάζει ακόμα κάπως μπλοκαρισμένη αναφορικά με τη μεγάλη εικόνα, δίνουν αυτομάτως τη δυνατότητα στον πολυμήχανο Γουόκαπ να απεμπλακεί, όσο μπορεί να ειπωθεί κάτι τέτοιο, από το «πρέπει» της εκτέλεσης.
Υπάρχουν άλλοι για να το κάνουν, σε βαθμό που στο ξεκίνημα έχει πάρει μόλις 12 προσπάθειες (και δύο βολές), ευστοχώντας μόλις στις δύο από αυτές. Αυτό σημαίνει πως σε 86’48” παρουσίας του στο παρκέ, ο άποντος στην Πόλη επί της Εφές Γουόκαπ, έχει πετύχει μόλις δύο καλάθια. Ή αν προτιμάτε βάζει ένα πόντο κάθε 14.5 λεπτά συμμετοχής.
Ο 31χρονος ξανθομάλης μοιάζει κάπως διστακτικός στο ξεκίνημα ως προς τις προσπάθειες που αναλαμβάνει. Με τόσους σκόρερ μαζεμένους γύρω του, ουσιαστικά δεν συμμετέχει στο σκοράρισμα αφού για την ώρα προσφέρει 6.3 πόντους λιγότερους σε σχέση με πέρυσι.
Στην πρεμιέρα με τη Φενέρ είχε ένα εύστοχο δίποντο, 2/2 βολές είχε με τη Ζαλγκίρις στο ΣΕΦ ενώ 1/2 σουτ δύο πόντων είχε με την Αρμάνι. Αυτοί είναι όλοι κι όλοι. Μόλις 1.5 πόντοι κατά μέσο όρο με 28,6% στο δίποντοι και 0% στο τρίποντο (0/5).
Η κορυφαία εκτελεστικά σεζόν του ήταν στην Ζαλγκίρις των μικρότερων βέβαια προσδοκιών το 2019-20 μέχρι να μπει φρένο στην Euroleague λόγω Covid-19. Σε 28 παιχνίδια τότε, ο Τόμας Γουόκαπ είχε 9.6 πόντους με 46,7% (!) στο τρίποντο.
Του… ύψους
Το νόμισμα όμως έχει δύο όψεις και στη δική του περίπτωση. Την ίδια ώρα που παραμένει εκτελεστικά αδρανής, ο Τόμας Γουόκαπ φροντίζει να κάνει στις πρώτες αυτές 4 αγωνιστικές, χαρούμενους τους συμπαίκτες του.
Ο Αμερικανός playmaker που ήταν 3ος δημιουργός της Euroleague το 2022-23 και 13ος πέρυσι που πήρε περισσότερες ευθύνες στην πλάτη του και εκτελεστικά, έχει επιστρέψει στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις.
Ο Γουόκαπ μοιράζει για την ώρα 6 τελικές πάσες ανά ματς, νούμερο ακόμα μεγαλύτερο και από όταν ήταν στο Top-3 (5,6 ασίστ). Ο αριθμός αυτός τον τοποθετεί στην 5η θέση, παρέα με τον Κόντι Μίλερ-ΜακΚιντάιρ. Στην κορυφή ο εντυπωσιακός Ταμίρ Μπλατ, που χτύπησε στο πρωτάθλημα του Ισραήλ και η Μακάμπι βρίσκεται σε αναμένα κάρβουνα, με 9 ασίστ ανά παιχνίδι.
Τα ανδραγαθήματα του «κομπιούτερ» του Ολυμπιακού όμως δεν σταματούν εκεί. Γίνονται ακόμα πιο εντυπωσιακά όταν εξάγονται συνδυαστικά. Και αυτό διότι ο Γουόκαπ που παίζει 21′ αντί για 26.4′ που έπαιζε πέρυσι, έχει ΤΡΟΜΕΡΗ αναλογιά στον περιβόητο δείκτη ασίστ/λαθών.
Αν και πόιντ γκαρντ που σημαίνει πως έχει περισσότερη ώρα την μπάλα στην κατοχή του έχοντας επομιστεί και το ρόλο του κύριου δημιουργού/μαέστρου, δεν κάνει λάθη. Το μυαλό παραμένει καθαρό αφού έχει μόλις 3 ατοπήματα. Ή αλλιώς, χρεώνεται με ένα σφάλμα κάθε 8 (!) τελικές πάσες. Είναι τεράστιο το νούμερο.
Ταυτόχρονα, ο έξπρερ στην άμυνα Τόμας Γούοκαπ έχει ρίξει το βάρος σε αυτή αν και ο «θαυματουργός» Σέιν Λάρκιν τον ζόρισε. Ο άσος του Ολυμπιακού βρίσκεται στην 5η θέση και των κορυφαίων «κλεφτών» με 1.5 ανά παιχνίδι μαζί με αρκετούς άλλους παίκτες και πρώτους τους Σακό (Βιλερμπάν) με 2.2, Πάντερ (2.0), Μάικ Τζέιμς & Τεό Μαλεντόν (από 1.8).
Νομοτελειακά τα νούμερα του Τόμας Γουόκαπ θα διαφοροποιηθούν. Η συνεισφορά του θα μεγαλώσει κατά τι περισσότερο στο σκοράρισμα ενώ όσο τα παιχνίδια θα περνούν και η καταπόνηση θα μεγαλώνει, λογικά θα «χαλάσει» και αυτό το εντυπωσιακό +7 στις ασίστ/λάθη. Δύσκολα πάντως το σκοράρισμά του θα πάει κοντά στους 7.3 πόντους που είχε μέσο όρο την προηγούμενη τριετία. Αν πάρουν μπρος και οι υπόλοιποι βέβαια, αργά ή γρήγορα θα συμβεί πιθανότατα, ίσως να μη χρειαστεί κιόλας.