Το κομπιούτερ επέστρεψε στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις και ο Ολυμπιακός βρήκε ξανά την εύρυθμη λειτουργία του, για την ώρα τουλάχιστον. Τυχαίο; Δεν νομίζουμε.
Ο Τόμας Γουόκαπ αποτελεί τον μαέστρο της ομάδας του Λιμανιού, εκείνος που δίνει το τέμπο. Τον ενορχηστρωτή μιας ροκ μπαλάντας που έχει βρει και πάλι τις αρχές και τα ιδανικά της στα τελευταία παιχνίδια, διανθίζοντάς τα με το περίσσιο ατομικό ταλέντο που έλειψε πέρυσι (Βεζένκοφ, Φουρνιέ).
Το μπάσκετ είναι όμορφο γιατί είναι και δίκαιο μεταξύ άλλων. Το άθλημα των πολλών κι ας βρίσκονται μόλις πέντε στο παρκέ την ώρα που παίζεται η μπάλα.
Οι «ερυθρόλευκοι» που δεν έπειθαν με την παρουσία τους και την αγωνιστική τους ταυτότητα στις πρώτες αναμετρήσεις της φετινής Euroleague, μετάτρεψαν την πρώτη κρίση της περιόδου μετά την ήττα με κάτω τα χέρια από το «αιώνιο» αντίπαλο Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα, σε πείσμα και κινητήρια δύναμη.
Και μπορεί στα επιφανειακά νούμερα να διακρίνονται οι Βεζένκοφ, Φουρνιέ και λιγότερο ο ΜακΚίσικ ως εκείνοι που έσυραν το… χορό της αντεπίθεσης και της υποδειγματικής αντίδρασης, ωστόσο σημαντικό μερίδιο στην επιτυχία έχει και η «αναγέννηση» του Τόμας Γουόκαπ.
Ο Τεξανός ξανθομάλης γκαρντ που τελείωσε τον πρόσφατο «πόλεμο των άστρων» στο ΟΑΚΑ με 11 τελικές πάσες χωρίς να σκοράρει (μόλις μία προσπάθεια πήρε), βελτίωσε ακόμα περισσότερο την αρριθμητική του σε ό,τι αφορά τη δημιουργία.
Ο διεθνής με την Ελλάδα βιονικός γκαρντ ανέβηκε στην 3η θέση των δημιουργών της λίγκας για την ώρα (5,9 ασίστ μέσο όρο), με το εντυπωσιακό για το χρόνο που μένει στο παρκέ και το ρόλο του 4.3 AST/TO (Ασίστ ανά λάθος) να τον συντροφεύει. Δεν είναι όμως μονάχα αυτό.
Ο Τόμας Γουόκαπ έχει το ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ 52.9% σε ασίστ ανά επιθετικές κατοχές παίκτη. Το νούμερο είναι τεράστιο αν αναλογιστεί κανείς πως αμέσως επόμενος είναι ο Ντάριους Τόμπσον της Εφές με 39.3%.
Φυσικά το ποσοστό είναι τόσο υψηλό εξαιτίας και των εύστοχων εκτελέσεων τως συμπαικτών του αν και ο Ολυμπιακός βρίσκεται απλώς λίγο πάνω (47.3%) από το μόσο όρο σε εντός πεδιάς (δίποντα και τρίποντα) προσπάθειες. Συνεπώς ο Τόμας Γουόκαπ μοιράζει ασίστ… πάρε βάλε. Όπως τα σαν σε ρέπλικα καλάθια με κοψίματα του Σάσα Βεζένκοφ στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ που προέκυψαν μετά από post up παιχνίδι του.
Ποστάρισμα το οποίο βέβαια δεν προέκυψε ως διά μαγείας στο ΟΑΚΑ παρότι γκαρντ. Και αυτό οφείλεται στα κολλεγιακά του χρόνια.
Ο γεννημένος τον Δεκέμβρη του 1992 Τόμας Ράιαν Γουόκαπ που αναδείχθηκε κορυφαίος αμυντικός της Euroleague την περασμένη περίοδο, 3η του στον Πειραιά, εξελίχθηκε σε… φίδι του Stephen F.Austin σύμφωνα με τους τότε συμπαίκτες του («The Snake»). Κι αυτό λόγω της πολυσχιδής του φύσης για την οποία είχε κάνει λόγο και ο τότε προπονητής του, Μπραντ Άντεργουντ.
«Υπήρχαν μερικές προκλήσεις όσον αφορά τον Τομ και την θεση του», είχε πει ο Άντεργουντ σε πρόσφατη συνέντευξη του. «Έμοιαζε με undersized πάουερ φόργουορντ που δεν σουτάρει καλά την μπάλα. Δεν ήμασταν σίγουροι ποιες θέσεις θα μπορούσε να μαρκάρει. Είχε κάποια προβλήματα με τραυματισμούς και δεν ήταν ξεκάθαρο πόσο γρήγορος ήταν. Αλλά μετά τον παρακολουθούσες και έκανε πάντα το σωστό παιχνίδι – το νικητήριο παιχνίδι. Τελικά έγινε ο κύριος χειριστής της μπάλας για εμάς. Ήταν σκληρός και απέδειξε ότι όλοι οι αρχικοί μου φόβοι ήταν ανόητοι».
Αν και οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος του («ο λόγος που δεν είχα άλλες προσφορές εκτός από το Houston Baptist ήταν πως δεν ήμουν αρκετά καλός», είχε πει), ο ίδιος εξελίχθηκε σε παίκτη της χρονιάς το 2015 και 2016 στην Soutland Conference με τους «ξυλοκόπους». Από έκτος παίκτης στη freshman σεζόν του σε σταρ του κολλεγίου του παίζοντας και ως PF.