Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το κυρίως μενού αυτών, μεταλλάσεται στο πέρασμα των χρόνων. Με υπέρμαχους και πολέμιους των αλλαγών αυτών, η Ολυμπιακή Επιτροπή τείνει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που ο καιρός φέρνει. Και μπορεί να απέχουμε τρία γεμάτα χρόνια από τους επόμενους στο Λος Άντζελες (2028) παρόλα αυτά, μερικά νέα αγωνίσματα/αθλήματα μπαίνουν στο πρόγραμμα.
Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη. Ο χάρτης στην κολύμβηση αλλάζει αφού οι προσεχείς Ολυμπιακοί Αγώνες θα περιλαμβάνουν και αγωνίσματα σπριντ. Κυριολεκτικά της μιας ανάσας. Παρότι οι κούρσες αυτής έχαιραν μεγάλης αναγνώρισης σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα, δεν είχαν θέση μέχρι πρότινος στο μεγάλο καλοκαιρινό – κάθε 4 χρόνια – ραντεβού.
Πέρα από το 50άρι ελεύθερο που ούτως ή άλλως υπήρχε και συγκέντρωνε μεγάλο ενδιαφέρον από τη Σεούλ και μετά, αγωνίσματα χωρίς γύρισμα στον τοίχο «πέρασαν» και για υπόλοιπα στυλ (ύπτιο, πρόσθιο, πεταλούδα). Συνεπώς δυνατότητα και ευκαιρία για περισσότερες επιτυχίες θα έχουν οι Έλληνες και όχι μόνο αθλητές.
Το όνειρο έγινε πραγματικότητα για τους σπρίντερ του νερού. Απόστολος Χρήστου (ασημένιος στο Παρίσι), Νόρα Δράκου, Μαρίλεια Δρασίδου, Βαγγέλης Μακρυγιάννης, Μάριος-Στέργιος Μπίλας, Γιώργος Ασπούγαλης και φυσικά η νέα γενιά που έρχεται με… φόρα, θα διεκδικήσουν τις δικές τους πιθανότητες.
Αλλαγές όμως στο πρόγραμμα δεν έχει μόνο η κολύμβηση. Οι ομάδες του 3Χ3 στο μπάσκετ αυξήθηκαν από τις 8 στις 12, όπως και στο… παραδοσιακό άθλημα. Έξι μεικτά αθλήματα προστέθηκαν.
Μεταξύ άλλων και όπως έγινε γνωστό, για πρώτη φορά οι γυναίκες θα περάσουν αρριθμητικά τους άντρες.
«Η ισότητα των φύλων ήταν βασικός παράγοντας κατά τη λήψη απόφασης για την ποσόστωση αθλητών και τον αριθμό των αγώνων. Στο αρχικό αθλητικό πρόγραμμα, με 10.500 αθλητές, ο αριθμός των αθλητών είναι 5.333 και ο αριθμός των ανδρών αθλητών 5.167. Στα επιπλέον αθλήματα προστίθενται 322 αθλήτριες και 376 άνδρες αθλητές. Επιπλέον, έξι μικτά αγωνίσματα προστέθηκαν στο πρόγραμμα της εκδήλωσης. Από τα 351 αγωνίσματα, υπάρχουν 161 αγώνες γυναικών, 165 ανδρών και 25 μικτά αγωνίσματα», ανέφερε η ΔΟΕ και σημείωσε σχετικά για:
Ποδόσφαιρο: για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, θα αγωνιστούν περισσότερες γυναικείες ομάδες (16) από τις ανδρικές (12).
Πυγμαχία: μια πρόσθετη κατηγορία βάρους γυναικών διασφαλίζει την πλήρη ισότητα των φύλων σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ διατηρεί ίσο αριθμό ποσοστώσεων αθλητών για άνδρες και γυναίκες, όπως συνέβη στο Παρίσι 2024.
Υδατοσφαίριση: δύο επιπλέον γυναικείες ομάδες θα εξασφαλίσουν την πλήρη ισότητα των φύλων στην ποσόστωση αθλητών και στον αριθμό των ομάδων.
Διευρυμένα μικτά αγωνίσματα: τοξοβολία, στίβος (4×100 μ. μικτή σκυταλοδρομία), γκολφ, γυμναστική, σπριντ στην παράκτια κωπηλασία παράκτιας (σόλο γυναικών (CW1x), σόλο ανδρών (CM1x) και μικτό διπλό σκιφ (CX2x)) και πινγκ πονγκ θα συμπεριλάβουν όλα ένα νέο μικτό ομαδικό αγώνισμα.
Αθλητική αναρρίχηση: η αναρρίχηση boulder and lead θα είναι ξεχωριστά, αντί να συνδυαστούν μαζί όπως στις δύο προηγούμενες Ολυμπιακές εμφανίσεις της.
Μπάσκετ 3×3: Έχοντας κάνει το ντεμπούτο του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 με οκτώ ομάδες για άνδρες και γυναίκες, η διοργάνωση επεκτάθηκε και περιλαμβάνει 12 ομάδες ανά φύλο.