Από ποιο συντριβάνι νεότητας ξεπρόβαλες βρε Έρικ ΜακΚόλουμ που τα χρόνια δεν σ΄ αγγίζουν και τα τερτίπια σου τους αντιπάλους αφοπλίζουν;

Μία κάποια αδυναμία στα βίντατζ πρόσωπα και καταστάσεις, υπάρχει και δεν το κρύβουμε. Είναι βλέπετε και οι αφορμές τέτοιες που δεν σ’ αφήνουν ανεπηρέαστο.

Μπορεί ο Κέντρικ Ναν να ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της τελευταίας – πριν τη διακοπή για τα Κύπελλα και τις Εθνικές ομάδες – αγωνιστική, πέρνοντας τα ηνία από τον Σάσα Βεζένκοφ όμως τα πρόσωπα αυτά φλερτάρουν κάθε βδομάδα με την ατομική διάκριση.

Ποιος θα μιλήσει για τον γεννημένο το Γενάρη του 1988 στο Οχάιο Έρικ ΜακΚόλουμ που ξεπρόβαλε στη λίγκα μεσούσης της σεζόν και έχει δώσει άλλη διάσταση στη Φενέρμπαχτσε; Εμείς θα το κάνουμε!

Ο αειθαλής γκαρντ, αδερφός του πασίγνωστου στο Πόρτλαντ και ολάκερη την υφήλιο, Σι Τζέι, «γράφει» το δικό του αφήγημα στα ευρωπαϊκά γήπεδα δίχως να λογαριάζει για περασμένες ηλικίες.

Σαν έτοιμος από καιρό εμφανίστηκε στην πιο κεντρική σκηνή και κάνει άπαντες να αναρρωτιούνται και να ψάχνουν το «γιατί» αυτή τον είχε… ξεβράσει τα τελευταία 4 χρόνια;

Οι πληγές στην περιφερειακή γραμμή της Φενέρμπαχτσε σε συνδυασμό με τη… διάλυση της Καρσίγιακα, άνοιξαν το δρόμο της επιστροφής στο υψηλότερο επίπεδο για τον σκόρερ, Έρικ ΜακΚόλουμ. Τα διαπιστευτήριά του τα είχε δώσει και με την Εφές του Εργκίν Αταμάν (2017-18).

Κι αν κάποιοι έκαναν λόγο για ρίσκο του Σάρας, εκείνος έξι αγώνες μετά, απαντά… μπίνγκο. Με την προσεκτική διαχείριση στην ούτως ή άλλως πιεστική και υψηλής έντασης περιφερειακή γραμμή των «καναρινιών», ο Έρικ ΜακΚόλουμ έχει κάνει αμέσως τη διαφορά.

Ένας από τους βασιικούς λόγους του 5-1 ρεκόρ επί των ημερών του για τη Φενέρ. Κι αυτή η ήττα ήρθε στο φινάλε θρίλερ του ΟΑΚΑ, όπου η μπίλια θα μπορούσε να είχε καθίσει στο κίτρινο αν δεν έπιανε τον Χέιζ Ντέιβις υπερβάλλοντας ζήλος.

Ο Λιθουανός τεχνικός επέλεξε να πορευθεί με μία δοκιμασμένη λύση και ο λυγερόκορμος και μακρύς ΜακΚόλουμ, εξελίσσεται σε λίρα εκατό!

Ήταν ο X-Factor της άλωσης του ΣΕΦ (12π., 3 ασ. και εξαιρετικές άμυνες), αιχμή του δόρατος τόσο με τον Παναθηναϊκό, όσο και με τη Ρεάλ. Κόντρα σε ομάδες με υψηλές προσδοκίες και στόχους δηλαδή, ο ΜακΚόλουμ που δεν έχει κλείσει καλά καλά ακόμα μήνα στη διοργάνωση, έχει προσφέρει πολλά περισσότερα απ’ όσα θα περίμεναν οι περισσότεροι στα στενά του Βοσπόρου. Και με εξαιρετικά ποσοστά.

Το κοντέρ «γράφει» μέχρι την… άνω τελειά, 12.8 πόντους, 1.7 ριμπ., 2 ασίστ και ένα λάθος κατά μέσο όρο σε 17’47” παρουσίες στο παρκέ. Σουτάρει με 66.7% στο δίποντο, 50% στο τρίποντο και 100% στις βολές. Τι άλλο να ζητήσει οπότε ένας προπονητής; Έρικ ΜακΚόλουμ, ο season changer μιας συμπαγής Φενέρ που προτιμά την ουσία από τα νούμερα.

Κάποτε αλώνιζε στα μέρη μας

Τα πράματα και θάματα που έκανε ο Έρικ ΜακΚόλουμ κατά την κολλεγιακή του καριέρα στο Goshen της Ιντιάνα, δεν του έδωσαν το… διαβατήριο για τη Γη της επαγγελίας. Εκεί που όλοι θέλουν να βρεθούν, Αμερικανοί και μη.

Τι κι αν αποχώρησε ως πρώτος σκόρερ όλων των εποχών από εκεί με αριθμούς που πολύ δύσκολα θα καταληφθούν (2789 πόντοι), η πόρτα για τον… παράδεισο του NBA δεν άνοιξε παρότι συμπεριλήφθη ως τεταρτοετής στην καλύτερη πεντάδα της Β΄ κατηγορίας του NCAA. Κι αυτός ήταν ο λόγος, το low level, μακριά από τα… φώτα.

Πήρε συνεπώς τα ταλέντα του και κίνησε στην άλλη μεριά του ωκεανού. Ως συμβαίνει σε αρκετές ανάλογες της δικής του, περιπτώσεις, η πρώτη στάση ήταν στο Ισραήλ το 2011. Πέρασε και δεν ακούμπησε στην Νερατζούλ Νετάνια της πρώτης κατηγορίας, για να κατέβει μία κλίμακα και να κάνει… όργια με την άσημη Χάποελ Κφαρ Σάμπα (24.3 π., 7.9 ριμπ.)

Κάπου εκεί εμφανίστηκε και η Ελλάδα. Ο ψαχμένος στις περιπτώσεις «λαχείων» Νίκος Βετούλας, νυν προπονητής του Άρη και τότε του Απόλλωνα Πάτρας, τον εμπιστεύθηκε και ουσιαστικά ήταν εκείνος που τον έβαλε στο… χάρτη του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Μαζί με τον ίδιο φυσικά τον πρωταγωνιστή.

Credits: Intime

Ο ΜακΚόλουμ κουβάλησε την ομάδα της Πάτρας και αναδείχθηκε δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος τη σεζόν 2012-13 με μέσο όρο 15.4 πόντους, πίσω από τον Νίκο Παππά του Πανιωνίου. Όταν άδειασε η θέση στην Πλατεία και ο νυν ευρωβουλευτής μετακόμισε στο Μαρούσι και το ΟΑΚΑ, οι «κυανέρυθροι» του Γιάννη Σφαιρόπουλου (αντικατέστησε το Γιώργο Μπαρτζώκα) έδωσαν τα κλειδιά στον ΜακΚόλουμ. Και πολύ καλά έπραξαν δηλαδή.

Το κοντέρ του νυν παίκτη της Φενέρ, σταμάτησε στους 17.9 πόντους, 2.7 ριμπ., 2.8 ασίστ, 1.2 κλεψ. και 5.9 κερδισμένα φάουλ κατά μέσο όρο σε 28’09” παρουσίας στο παρκέ. Δεν έτυχε, πέτυχε.

Το τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2013-14, βρήκε τον Πανιώνιο στην 3η θέση της κατάξης στην κανονική διάρκεια, να παίζει μικρό τελικό με τον ΠΑΟΚ (1-3) και τον Έρικ ΜακΚόλουμ πρώτο σκόρερ της Basket League. Αφού τρομοκράτησε τα καλάθια στα μέρη μας, συνέχισε την καριέρα του στην Κίνα, όπου έσπειρα κι εκεί το φόβο και τον τρόπο.

Credits: Intime

Γεννημένος σκόρερ, ρέει το «φονικό ένστικτο» στο αίμα του. Πολυσχιδής, το καλοκαίρι του 2017 μετά τον τελικό με τη Φενέρμπαχτσε, είχε ακουστεί, συζητηθεί και εξετασεί από τον Ολυμπιακό του «μελαχρινού.»

Τελικώς η Εφές κινήθηκε πιο γρήγορα και αποφασιστικά για την απόκτησή του τότε θέλοντας να καλύψει το κενό του Ερτέλ και του Γκρέιντζερ, αφήνοντας την επιστροφή του ΜακΚόλουμ στην Ελλάδα, στη… μέση.