Σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει ένα βιβλίο, από την Κάπα Εκδοτική, για τα 100 χρόνια της ΑΕΚ και την ιστορία της, μέσα από την εξέλιξη του γηπέδου της.
Θα έχει τον τίτλο «100 χρόνια. Η ιστορία της ΑΕΚ μέσα από την εξέλιξη του γηπέδου της» και έχει γραφτεί από τον Γεράσιμο Γασπαρινάτο και τον Ανδρέα Δημάτο.
Αναλυτικά, όσα αναφέρει ο Ανδρέας Δημάτος, στην ανάρτησή του:
«Ένα υπέροχο ταξίδι στο χρόνο!
Ένα ταξίδι μελέτης και γνώσης για πολλές λεπτομέρειες, που δεν είχαν καταχωρηθεί στην ιστορία, για πρόσωπα και καταστάσεις, που είχαν αδικηθεί από την ίδια την ιστορία.
Πραγματικά σπάνιο να διαβάζεις έναν εκ των κορυφαίων Ελλήνων δημοσιογράφων και μετέπειτα εκδότη να περιγράφει το 1951 το πόσο δύσκολο ήταν να προσεγγίσει κανείς το «γραφικό προάστιο της Νέας Φιλαδέλφειας» και να προβλέπει: «Το ωραίο γήπεδο της Α.Ε.Κ. – να με θυμηθείτε η Ένωσις σε λίγο διάστημα θα έχει το καλύτερο στάδιο – φιλοξενεί χιλιάδες πιστών της μπάλας, Παναθηναϊκούς, Ολυμπιακούς, ΑΕΚτζήδες και ουδέτερους».
Σε μια ανεπανάληπτη για τα σημερινά δεδομένα εποχή, όταν ο Ολυμπιακός κόντεψε να διαγραφεί από τα μητρώα της ΕΠΣ Πειραιώς, που του απαγόρευε τη συμμετοχή στο φιλικό εγκαινίων της Νέας Φιλαδέλφειας τον Νοέμβριο του 1930, και να βγάζει την πρώτη στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου ανακοίνωση με τα ονόματα των ποδοσφαιριστών, που θα συμμετείχαν στο φιλικό της 2ας Νοεμβρίου…
Και πολύ αργότερα να συναντάς έναν εκ των σημαντικότερων Ελλήνων πολιτικών και μετέπειτα Πρωθυπουργό να αρνείται να βάλει τον θεμέλιο λίθο σε μία από τις πολλές τελετές εγκαινίων του παλιού γηπέδου λέγοντας «δεν δικαιούμαι αυτή την τιμή γιατί το ελληνικό Κράτος δεν έχει κάνει τίποτα για να σας βοηθήσει»…
Και πολλά ακόμα σε μία δεκαετία αμέσως μετά τον πόλεμο που οι περισσότεροι την θεωρούν μία από τις χειρότερες στην κιτρινόμαυρη ιστορία, αλλά τελικά αποτέλεσε το εφαλτήριο της αναγέννησης με πάμπολλες ομοιότητες με την αντίστοιχη περίοδο ανέγερσης της Opap Arena.
O τίτλος αυτού του βιβλίου θα μπορούσε κάλλιστα να είναι «το διπλό θαύμα της ΑΕΚ»… Το τότε και το τώρα!
Και μέσα σ’ όλα να με τρέχει ο Γεράσιμος Γασπαρινάνος και σε όποιο αρχειακό υλικό του έστελνα, εκτός από τα κείμενα, να είχε πάντα να προσθέσει κάτι καλύτερο…
Απίστευτος τύπος!
Τον έμπλεξα (άλλο που δεν ήθελε) στην περιπέτεια του Μουσείου της ΑΕΚ και με… πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα.
Τα υπόλοιπα από κοντά…»