Αρχική > BLOGS > Ολυμπιακός: Γιατί απέτυχε το 3-5-2 του Μεντιλίμπαρ στη Λυών;

Ολυμπιακός: Γιατί απέτυχε το 3-5-2 του Μεντιλίμπαρ στη Λυών;

Τι δεν λειτούργησε στο Λυών – Ολυμπιακός και το 3-5-2 του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, και γιατί ο Ροντινέι ξεχώρισε περισσότερο απ’ όλους.

Ο Ολυμπιακός έκανε πρεμιέρα στο Europa League της σεζόν 2024/25. Παράλληλα, ήταν το πρώτο του ευρωπαϊκό ματς, μετά τη μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας του: την κατάκτηση του Conference League. Ωστόσο, το ματς με τη Λυών δεν τον βρήκε στην καλύτερη αγωνιστική κατάσταση.

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ γνώριζε τι είδους προβλήματα αντιμετωπίζει το σύνολό του και τι θα κληθεί να αντιμετωπίσει, απέναντι στην υπερταλαντούχα επιθετική γραμμή -και όχι μόνο- των Γάλλων.

Επέλεξε ως σχήμα το 3-5-2. Στόχος του; Προφανώς, ο θωρακισμός των μετόπισθεν. Πέραν του τελικού σκορ, όμως, όσοι παρακολουθήσαν το ματς, γνωρίζουν πως σε λίγες στιγμές λειτούργησε. Και οι λόγοι είναι πολλοί.

Αρχικά, κάθε αμυντική τριάδα χρειάζεται χρόνο και μικρές αλλαγές, για να «δέσει» όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται. Και σίγουρα το επίπεδο συνεννόησης μεταξύ των κεντρικών αμυντικών, δεν ήταν εκεί που θα μπορούσε. Έστω κι αν στην προκειμένη περίπτωση, δεν ήταν αυτό το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ολυμπιακού. Τα πραγματικά ζητήματα, ξεκινούσαν από τη μέση και μπροστά.

Στην τριάδα των χαφ, ήταν εμφανής η απουσία ενός που θα μπορούσε να φτιάξει παιχνίδι ή τουλάχιστον, να κρατήσει την μπάλα. Ο Τσικίνιο προσπάθησε να το κάνει, αλλά εκτός από το ότι δεν είναι ακριβώς αυτός ο ρόλος του, ήταν και απελπιστικά μόνος, έχοντας στο πλάι του τον Έσε να τρέχει ασταμάτητα και τον Ντάνι Γκαρθία να ψάχνει ακόμη τα πατήματά του.

Το ίδιο συνέβη και με το επιθετικό δίδυμο. Γιατί η επιλογή δύο σέντερ φορ, για να κρατούν απασχολημένη την άμυνα της Λυών, να μπορούν να πρεσάρουν, αλλά και να υπάρχει η δυνατότητα να φύγουν στην αντεπίθεση, είχε βάση. Στην πράξη, όμως, χρειάζονται παίκτες με ταχύτητα, αλλά και ικανότητα να δημιουργήσουν μόνοι τους καταστάσεις. Και τέτοιος παίκτης δεν είναι ούτε ο Γιάρεμτσουκ, ούτε ο Ελ Κααμπί.

Ο μόνος που έδειξε πραγματικά έτοιμος για έναν τέτοιο σχηματισμό ήταν ο Ροντινέι. Έχει τη μεγαλύτερη ευκαιρία του Ολυμπιακού, αλλά και μία σειρά από καλές προσπάθειες. Μην γελιόμαστε. Είναι πολύ ολοκληρώμενος μπακ, ικανότατος από τη μέση και μπροστά. Ήταν και η οδηγία του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ να παίρνει περισσότερα μέτρα στο γήπεδο, με τον Ορτέγκα να περιορίζεται στα αμυντικά του καθήκοντα. Κάτι που οδήγησε τους Πειραιώτες, ωστόσο, να παίζουν κατά 90% από τα δεξιά.

Συμπερασματικά, ο προπονητής του Ολυμπιακού πήρε το Νο.1 ζητούμενο, με την επιλογή του 3-5-2 από την αρχή της αναμέτρησης με τη Λυών: την ασφάλεια στα μετόπισθεν. Αλλά ταυτόχρονα, έχασε έδαφος σε μία σειρά από μικρές «μάχες», στις οποίες θα μπορούσε να χτυπήσει τα αδύνατα σημεία της Λυών.

Τίποτα δεν τελείωσε, τίποτα δεν χάθηκε. Ήταν μόνο το πρώτο ματς, σε μία σεζόν ιδιαίτερη, άγνωστη ως προς το φορμάτ του Europa League, και δεδομένα, μεγάλη. Ωστόσο, ο χρόνος δεν «τρέχει» υπέρ του. Το ματς με την Μπράγκα είναι σε μία εβδομάδα. Κι εκεί, πρέπει να βρεθεί και να χρησιμοποιηθεί η κατάλληλη φόρμουλα, ώστε ο Ολυμπιακός να πάρει το μάξιμουμ. Ειδικά από τη στιγμή που παίζει εντός έδρας.

Σχετικά άρθρα