Οι περισσότερες μεγάλες διοργανώσεις των τελευταίων ετών έχουν θέσει ως προτεραιότητα την οικολογική συνείδηση και την «πράσινη» διεξαγωγή. Άλλωστε αποτελεί και σημαντικό bonus στον φάκελο πρότασης, οι εναλλακτικές μορφές, λιγότερο ζημιογώνες για το περιβάλλον.
Ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου αλλιώτικο από τα άλλα, αρχίζει στην μακρινή Σιγκαπούρη, με το «γαλανόλευκο» στοιχείο φυσικά αρκετά έντονο εντός του νερού. Τόσο στην υδατοσφαίριση που θα έπρεπε να θεωρείται το εθνικό μας άθλημα με τις επιτυχίες που έχει φέρει τόσο και στην κολύμβηση.
Η 22η έκδοση του παγκοσμίου πρωταθλήματος υγρού στίβου είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί από τις 11 Ιουλίου μέχρι και τις 3 Αυγούστου. Ασυνήθιστα μεγάλη η διάρκειά της, καθώς συνήθως ξεκινούσε και τελείωσε εντός 2 εβδομάδων.
Oι ημερομηνίες των αθλημάτων στο παγκόσμιο πρωτάθλημα
Πόλο Ανδρών – Γυναικών 11-24 Ιουλίου
Κολύμβηση 27 Ιουλίου – 3 Αυγούστου
Καλλιτεχνική Κολύμβηση 18-25 Ιουλίου
Open Water 15-20 Ιουλίου
Καταδύσεις 26 Ιουλίου – 3 Αυγούστου
Τον… χορό ανοίγει η υδατοσφαίριση. Το ελληνικό πόλο ταξίδεψε τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες με μεγάλες προσδοκίες, όπως συνηθίζεται άλλωστε.
Το OCBC Aquatic Center είναι αυτό που θα φιλοξενήσει τους αγώνες της υδατοσφαίρισης καθώς και τις καταδύσεις ενώ η κολύμβηση θα γίνει στην World Aquatics Championships Arena. Το νησί Σεντόσα θα φιλοξενήσει εκείνη της ανοικτής θάλασσας.
Περίπου 2500 αθλητές από 200+ χώρες θα δώσουν το «παρών» και θα διεκδικήσουν τη διάκριση και μία θέση στο βάθρο σε 77 αγωνίσματα.
Και κάπου εδώ έρχεται η πρωτοπορία των διοργανωτών. Για πρώτη φορά σε παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου, το υλικό από το οποίο έχουν κατασκευαστεί τα μετάλλια των νικητών, είναι από 100% ανακυκλώσιμες… κονσέρβες.
Περίπου 100 χιλιάδες από αυτές χρειάστηκαν για να κατασκευαστούν περί τα 5 χιλιάδες μετάλλια, η συγκέντρωση των οποίων τους προηγούμενους μήνες είχε δοθεί σε αρκετά σχολεία της χώρας, διαφόρων βαθμίδων. Με λίγα λόγια, με ένα σμπάρο δυο τριγώνια καθώς οι διοργανωτές παρουσίασαν ένα καθόλα «πράσινο» πρόσωπο, μαθαίνοντας στην πράξη και όχι στη θεωρία στα παιδιά, την αξία της ανακύκλωσης.
Τα αλουμινένια κουτάκια, συλλέχθηκαν, υποβλήθηκαν στην απαραίτητη επεξεργασία και δημιούργησαν μετάλλια βάρους 150 γραμμαρίων περίπου το καθένα. Υπολογίζεται, ότι χρειάστηκαν περί τις 20 κονσέρβες για τη δημιουργία κάθε μεταλλίου.