Από το βράδυ της Τρίτης (24/6), η είδηση πως η Λυών, μία εκ των πιο ιστορικών ομάδων στη Γαλλία, από τη νέα αγωνιστική χρονιά θα βρίσκεται στη Ligue 2, κάνει τον γύρο του πλανήτη.

Κάτι τέτοιο δεν συνέβη εξαιτίας αγωνιστικών προβλημάτων, αλλά λόγω τεράστιων οικονομικών οφειλών.

Από την 6η θέση, στον υποβιβασμό: Το ξεπούλημα δεν έφτανε στη Λυών

ΣΟΚ στο γαλλικό ποδόσφαιρο αφού η Λυών δεν συμμορφώθηκε οικονομικά και λέει «αντίο» στη μεγάλη κατηγορία.

Από τον Νοέμβριο του 2024, η DNCG – μία ανεξάρτητη αρχή στη Γαλλία που εξετάζει οικονομικά ζητήματα – είχε προειδοποιήσει τη γαλλική ομάδα πως, αν δεν βρεθούν 175 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς, το κλαμπ θα τιμωρηθεί με απαγόρευση μεταγραφών και υποβιβασμό στη δεύτερη κατηγορία.

Ο όμιλος Eagle Football Group, στον οποίο ανήκει η ομάδα, όχι απλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει αυτό το πόσο, αλλά πολλαπλασίασε το χρέος, με τις οφειλές της ομάδας να φτάνουν σχεδόν τα 500 εκατομμύρια ευρώ!

Πώς, όμως, η Λυών έφτασε σε αυτό το σημείο;

Η αρχή του τέλους

Το 2022, το Eagle Football Group, με επικεφαλής τον Τζον Τέξτορ, αγόρασε τη γαλλική ομάδα. Όραμά του ήταν η Λυών να γίνει ένα «μοντέλο» πολυϊδιοκτησίας – κάτι παρεμφερές με τη Μάντσεστερ Σίτι και άλλα κλαμπ.

Έτσι, ο ίδιος δανείστηκε τεράστια ποσά προκειμένου να τα επενδύσει στην ομάδα, αλλά και σε μετοχές άλλων συλλόγων, όπως η Κρίσταλ Πάλας και η Μποταφόγκο, ομάδες που επίσης ανήκουν στον ίδιο όμιλο.

Το γεγονός πως δεν υπήρχε «επιστροφή» χρημάτων, λόγω της απουσίας της Λυών από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μέχρι και φέτος, σε συνδυασμό με τα υπέρογκα ποσά που πλήρωνε σε μισθούς, οδήγησαν σε μία οικονομική αστάθεια, η οποία με τα χρόνια διογκώθηκε.

Μάλιστα, το 2023, η DNCG τον είχε ήδη προειδοποιήσει για «μη διαχειρίσιμο έλλειμμα».

Πώς προσπάθησε να σωθεί

Ο ιδιοκτήτης της Λυών, Τζον Τέξτορ, λίγες ημέρες πριν την ακρόαση της υπόθεσης φαινόταν αρκετά αισιόδοξος πως όλα θα πάνε καλά:

«Έχουμε κάνει διάφορες επενδύσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Όλα είναι εντάξει οικονομικά», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Πράγματι, έγιναν αρκετές ενέργειες προκειμένου να σωθεί η κατάσταση, αλλά αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα, αυτές δεν ήταν αρκετές.

Αρχικά, ο σύλλογος μείωσε αρκετά τη μισθολογική του δαπάνη, αφού απέλυσε σχεδόν 100 εργαζόμενους, ενώ απαλλάχθηκε από τα βαριά συμβόλαια, όπως του Αλεξάντρ Λακαζέτ.

Παράλληλα, προχώρησε σε πωλήσεις ποδοσφαιριστών, με πιο πρόσφατη αυτή του Τσέρκι στη Μάντσεστερ Σίτι, έναντι 35 εκατομμυρίων ευρώ.

Μία από τις τελευταίες κινήσεις ήταν η πώληση των μετοχών της Κρίσταλ Πάλας σε έναν αμερικανικό όμιλο. Μάλιστα, αυτή η συμφωνία έφερε στα ταμεία κάτι παραπάνω από 220 εκατομμύρια ευρώ.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, είχαν προχωρήσει στην εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ οι μέτοχοί της προσέφεραν 83 εκατομμύρια ευρώ σε ρευστότητα και έκλεισαν συμφωνία με πιστωτές.

Τίποτα, όμως, δεν ήταν αρκετό. Το φινάλε για τη Λυών ήταν προδιαγεγραμμένο και πλέον, καλείται να ζήσει μία πολύ δύσκολη συνθήκη και το σημαντικότερο, να βρει τον τρόπο ώστε να επανέλθει από αυτήν.

Εκτός κι αν όλα ανατραπούν, μέσω έφεσης. Σενάριο δύσκολο, αλλά μερικές φορές, και οι λίγες πιθανότητες αρκούν.

Επιμέλεια: Νίκος Μάρας