Που θα έφτανε αν ήταν υγιής, είχε μία διαφορετική διαχείρηση στον Παναθηναϊκό και σήκωνε το τεράστιο και δυσβάχτο όπως απεδείχθη βάρος των προσδοκιών που κουβαλούσε από μικρός ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος; Ρητορικό το ερώτημα, αφού καριέρα με υποθετικά σενάρια δεν έκανε κανένας.
Το ημερολόγιο έδειχνε 2 Οκτώβρη του 2024 όταν η ατυχία στα όρια της κακοδαιμονίας με όλα όσα έχουν προηγηθεί τα περασμένα χρόνια, του χτύπησε ξανά την πόρτα. Τροχοπέδη στα όνειρα και τις φιλοδοξίες του Έλληνα φόργουορντ να χαρεί σε πρώτη φάση το μπάσκετ και ό,τι αυτό μπορεί να του φέρει.
Λίγα δευτερόλεπτα αφότου επέστρεψε ζεστός στο παρκέ του «Παλέ» ο κορυφαίος της Τουρκ Τέλεκομ μέχρι τις αρχές της 4ης περιόδου κόντρα στον Άρη, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, έγινε θεατής και παθών στο ίδιο έργο. Σε μια προσπάθειά του να πιάσει τη μπάλα στον τουρκικό αιφνιδιασμό, το γόνατο του αριστερόχειρα άσου λύγισε. Η έκταση του ποδιού του απεδείχθη μοιραία με τον ίδιο να πέφτει στο παρκέ σφαδάζοντας από τους πόνους.
Οι γκριμάτσες του προσώπου του «έλεγαν» πως κάτι σοβαρό είχε συμβεί. Ξέρει άλλωστε ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος από κακοτοπιές και κακοτυχίες. Δυστυχώς και όπως ανακοίνωσε η ομάδα του Τσαν – πρώην τεχνικού της Εφές – μερικές ώρες αργότερα, οι αντιδράσεις του δεν ήταν ενός αθλητή τρομαγμένου απλώς στην ιδέα πως πρέπει να μείνει ξανά εκτός δράσης για μήνες. Οι χειρότεροι φόβοι επιβεβαιώθηκαν. Ρήξη πρόσθιου χιαστού και ο διεθνής φόργουορντ ξανά στα… πιτς παροπλισμένος για όλη τη σεζόν που καλά καλά δεν ξεκίνησε για τις ομάδες και πρόλαβε να τελειώσει για το Βασίλη Χαραλαμπόπουλο.
Το ole.gr ξετυχλίγει το κουβάρι του αφηγήματός του με το παρελθόν roller coaster και το παρών που φάνταζε αισιόδοξο μέχρι να διαλυθεί ξανά.
Το επαχθές βάρος
Ο θυμόσοφος λαός ισχυρίζεται πως όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελάει. Υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα στο ελληνικό μπάσκετ της σύγχρονης εποχής από το Βασίλη Χαραλαμπόπουλο άραγε;
Ένα από τα μεγαλύτερα αν όχι το μεγαλύτερο ταλέντο που έβγαλε η ελληνική καλαθοσφαίριση τα τελευταία χρόνια. Τεράστιο prospect στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας με εξαιρετικές εμφανίσεις τα καλοκαίρια με τις μικρές εθνικές ομάδες που… τάϊζαν τις προσδοκίες όλων.
Η ταμπέλα του νέου Φάνη Χριστοδούλου, τεράστια η κληρονονομιά, τον ακολουθούσε καθόλη τη διάρκεια των παιδικοεφηβικών του χρόνων και έκανε πολύ καιρό να την αποταθεί. Έπαιξε και εκείνος τον ρόλο του σε αυτό βέβαια όταν νεανίας ακόμα δήλωνε πως είναι το πρότυπό του. Ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος βέβαια ήταν όμως στην περίπτωση τη δική του, ενός τεράστιους κεφαλαίου για το άθλημα, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Δεν θέλει και πολύ ο άνθρωπος, δη ο Έλληνας, να μπει σε διαδικασία σύγκρισης. Ανέκαθεν το έκανε, το κάνει και θα το κάνει, είναι πηγαία η επιθυμία.
Το 2012 αμούστακο παιδί ακόμα στα 15 του έκανε το ντεμπούτο του στον Παναθηναϊκό, η φανέλα του οποίου αποδείχθηκε υπέρ του δέοντος βαριά με όσα του είχαν «κολλήσει». Παρότι γέμισε το παλμαρέ του με τρόπαια (3 πρωταθλήματα και 5 Κύπελλα) αυτά που χρειάζεται περισσότερο από κάθε τι ένας νεαρός αθλητής δεν το βρήκε. Χρόνο συμμετοχής, πίστη στο πρότζεκτ και μία σταθερή πορεία.
Οι μήνες λειτουργούσαν ως φθοροποιό στοιχείο τόσο του σώματος του – που σίγουρα χρειαζόταν δουλειά για να προσαρμοστεί σε ένα ευρωπαϊκό μπάσκετ που έτεινε στην αθλητικότητα – όσο κυρίως του πνεύματός του. Το άστρο του Αιγαλεώτη φόργουορντ που άλλοτε λαμπύριζε, έδειχνε πως θα χανόταν στην «κινούμενη άμμο» των τεράστιων προσδοκιών παρότι είχε όλο το μέλλον μπροστά του.
Ο δανεισμός του το 2017-18 στον ΠΑΟΚ (6,5π., 3 ριμπ.) έδειχνε win win για όλες τις πλευρές στην προσπάθεια να λειτουργήσει ως… ένεση αυτοπεποίθησης. Και κατί μία έννοια προς τα εκεί πήγαινε.
Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος έπρεπε πρώτα απ’ όλα να πιστέψει στον εαυτό του, να «κλείσει» τα αυτιά του στις κακεντρεχείς μουρμούρες. Το περιβάλλον που θα μπορούσε να αναδειχθεί και να αναγγενηθεί το βρήκε στο Λαύριο του Χρήστου Σερέλη και έμοιαζε ιδανικό. Το restart στην καριέρα του.
Τα εμπόδια
Ο εκολλαπτόμενος ηγέτης των «μεταλλορύχων» που δούλεψε αρκετά με το σώμα του το καλοκαίρι του 2019 και στέγνωσε, πριν καλά καλά βρει ρυθμό και τονώσει την ψυχολογία του, λαβώθηκε ξανά. Ένας τραυματισμός στο πόδι που τον ταλαιπώρησε επί μακρόν (πονούσε από την προηγούμενη σεζόν και όπως έχει παραδεχθεί σε δηλώσεις του ‘δεν το πρόσεξε’) τον ανάγκασαν να μείνει εκτός για 114 μέρες.
Οι 12 αγώνες στο Λαύριο (7,4π., 3 ριμπ.) και παρά το μεγάλο διάστημα απουσίας του, αποτέλεσαν το διαβατήριο για το deal με τον Ολυμπιακό που πίστευε ακόμα στις απύθμενες δυνατότητές του και ήθελε σε βάθος χρόνου να επενδύσει εκ νέου σε ελληνικό κορμό.
Εντωμεταξύ ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος είχε τονίσει σε λεγόμενά του τότε πως… «Υπήρχαν και κάποιες δηλώσεις στο παρελθόν που είχαν κάνει όλον αυτόν τον ντόρο και με έχουν βάλει στο προσκήνιο», φωτογραφίζοντας την αξέχαστη ατάκα του Δημήτρη Γιαννακόπουλο: «Ευρωπαϊκό σε πέντε χρόνια, με αρχηγό Χαραλαμπόπουλο».
Ο Ιωνικός και ο δανεισμός του εκεί τους πρώτους μήνες τον έβαλαν εκ νέου στο χάρτη. Τα νούμερά του (διψήφιος σε επτά ματς με την ομάδα της Νίκαιας στο ξεκίνημα της σεζόν 2019-20) και κυρίως η αίσθηση της απελευθέρωσης που έδινε πατώντας γερά στα πόδια του, ανάγκασαν τους «ερυθρόλευκους» που δεν βρίσκονταν το χειμώνα του 2019-20 στο καλύτερο φεγγάρι τους, να τον φέρουν στο ΣΕΦ.
Η ατυχία όμως πριν την καραντίνα του χτύπησε ξανά την πόρτα. Χτύπησε στο ματς με τη Μπασκόνια στο ΣΕΦ προλαβαίνοντας να παίξει σε μόλις 2 ματς και 12’59” για να τον βρει η διακοπή λόγω Covid-19, τραυματία.
Το κάποτε «next big thing» του ελληνικού μπάσκετ που μπήκε από νωρίς, χωρίς να είναι έτοιμος να διαχειριστεί το σούσουρο γύρω από το όνομά του, στα βαθιά δούλεψε σκληρά αλλά οι εξωτερικές συνθήκες δεν ήταν και πάλι υπέρ του.
Το ελαφρύ διάστρεμμα το Σεπτέμβρη του 2020 τον πήγε και λίγο πίσω στο ροτέισον του Ολυμπιακού του Μπαρτζώκα. Ο Χαραλαμπόπουλος δεν καθιερώρηθηκε στο Λιμάνι, βρήκε 11 σκόρπιες συμμετοχές την περίοδο 2020-21 στην Ευρωλίγκα – και αυτές αφού τραυματίστηκε ο Παπανικολάου – χωρίς να κάνει το «μπαμ» (2,6 πόντους, 0,6 ριμπάουντ και 0,5 ασίστ σε 7,3 λεπτά συμμετοχής), με τους Πειραιώτες να μην κάνουν χρήση της οψιόν για διετή ανανέωση του συμβολαίου του.
Το καλοκαίρι του 2021, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος μάζεψε τα ταλέντα του και μετακόμισε στη γειτονική Ιταλία όπου και ανέβασε τις μετοχές του. Βενέτσια, Φορτιτούντο, Πέζαρο και Σάσαρι πέρυσι αποτέλεσαν τους σταθμούς μιας καριέρας που έμοιαζε πως έχει χάσει από νωρίς το δρόμο της. Δεν τον πήραν τα χρόνια όμως αφού δεν το έβαλε κάτω και αυτό καλέιται να κάνει μία ακόμα φορά.
Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος στα 27 του έμοιαζε πιο έτοιμος και ώριμος από ποτέ να επαναδιατυπώσει το αθλητικό του αφήγημα. Σε αυτό βοήθησε αρκετά ο Γιασμίν Ρέπεσα (νυν προπονητής της Τράπανι) που τον χρησιμοποίησε ως επί το πλείστον στο «3» στην Πέζαρο την περίοδο 2022-23, θέλοντας να εκμεταλλευτεί το αξιόπιστο μακρινό του σουτ. Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ανέκτησε τη χαμένη του αυτοπεποίθηση.
Στο ιταλικό πρωτάυλημα ο Έλληνας φόργουορντ απελευθερώθηκε. Δούλεψε πάρα πολύ με το κορμί του, ξεφορτώθηκε μερικά περιττά κιλά που είχαν «κάτσει» πάνω του ως σημάδι διαρκών τραυματισμών που δεν του επιτρέπουν ποτέ να αγειάσει, στέγνωσε. Ηρέμησε, πίστεψε και πάλι στις δυνατότητές του. Έσβησε μια για πάντα την περίοδο εκείνη που έβγαζε… μάτια με τις Εθνικές ομάδες Παίδων και Εφήβων και άρχισε να γράφει την ιστορία του και πάλι από την αρχή την τελευταία διετία. Οι 9.2 πόντοι και τα 4.2 ριμπάουντ στην ανταγωνιστική Lega Basket Serie A σε 56 ματς την τελευταία διετία, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές συμβάλοντας στη μεταγραφή του στην Τουρκ Τέλεκομ, λίγους μήνες αφότου έζησε και το όνειρο της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες με το εθνόσημο (3 παιχνίδια με 1π. και 0.7 ριμπ. σε 5.3′ συμμετοχής).
Η φιναλίστ του EuroCup το 2023 πίστεψε στα ανδραγαθήματά του, η σεζόν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και για τις δύο πλευρές όμως ο χειρότερος φόβος για έναν επαγγελματία αθλητή, ο σοβαρός τραυματισμός, ξεπρόβαλε και πάλι στο διάβα του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου.
Ο 27χρονος φόργουορντ καλείται να ανέβει ξανά το Γολγοθά της απομόνωσης, να μείνει δυνατός. Είναι μαχητής, το παρελθόν – έστω κι αν είναι μία ξένη χώρα – το έχει δείξει καθώς επέστρεφε από οτιδήποτε τον έβλαπτε. Τούτο θα κάνει και αυτή τη φορά.