Σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ τα οφέλη ήταν πολλά. Αγωνιστικά, αλλά -κυρίως στον ΠΑΟΚ προς το παρόν- και οικονομικά. Η δουλειά που γίνεται τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο ακαδημιών απέδωσε καρπούς. Βγήκαν πρωταγωνιστές, ρίχτηκαν στα βαθιά, έκαναν λάθη, όπως φυσικά γίνεται πάντα, όμως ατσαλώθηκαν, ταυτίστηκαν με τον κόσμο και έγιναν τελικά, άλλοι λιγότερο κι άλλοι περισσότερο, κομμάτια των ομάδων.
Ακούμε συχνά ότι υπάρχουν φουρνιές και φουρνιές, ότι δεν γίνεται συνεχώς να παράγονται παίκτες μιας και το ταλέντο δεν υφίσταται σε όλους. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά μόνο εν μέρει. Γιατί το ταλέντο είναι μεν το ζητούμενο, αλλά η εξέλιξή του και η δουλειά σε όλους τους τομείς είναι εκείνη που δημιουργεί τελικά τους ποδοσφαιριστές που θα κάνουν καριέρα. Έχουμε δει τόσα και τόσα ταλέντα να μην εξελίσσονται σύμφωνα με βάση την εικόνα που δείχνουν στις μικρές ηλικίες, καθώς και ποδοσφαιριστές με λιγότερη προοπτική να δουλεύονται σωστά, να αναπτύσσουν τα σωματικά και τα ψυχοπνευματικά τους skills και να γίνονται επαγγελματίες.
Ο νέος κανονισμός στο Κύπελλο Ελλάδας, επιβάλλει στις ομάδες την παρουσία στην 11άδα ενός ποδοσφαιριστή γεννηθέντα το 2004 ή νεότερο, με δικαίωμα συμμετοχής στην Εθνική Ελλάδας, ο οποίος μπορεί να αντικατασταθεί μόνο με αντίστοιχο. Υπάρχει μάλιστα η σκέψη ο κανονισμός να επεκταθεί και σε δεύτερο ποδοσφαιριστή στις μελλοντικές διοργανώσεις, ενώ είναι πιθανόν να δούμε αντίστοιχο κανονισμό και στο πρωτάθλημα. Πέραν, λοιπόν, των πολλών κερδών που μια ομάδα έχει από την ανάδειξη ποδοσφαιριστών, πλέον οι σύλλογοι «στριμώχνονται» και από το κανονιστικό πλαίσιο. Γιατί προφανώς δεν αρκεί ένας «ενδεκαδάτος» νεαρός Έλληνας, αλλά πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις, οι οποίοι να μπουν στο rotation και να μπορούν να σταθούν σε ματς του Κυπέλλου.
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, τόσο στον Παναθηναϊκό και στην ΑΕΚ είναι αποφασισμένοι να ασχοληθούν με το πρότζεκτ της ανάπτυξης. Ο Τάκης Φύσσας προχώρησε στη συμφωνία με τον πολύπειρο Θοδωρή Ελευθεριάδη, ο οποίος θα επιστρέψει στους «πράσινους» ως τεχνικός διευθυντής στις ακαδημίες και θα αναλάβει την οργάνωση ενός πρότζεκτ που κάποτε αποτελούσε καμάρι για το τριφύλλι. Η ΑΕΚ, από την άλλη, έχει δώσει τα κλειδιά των ακαδημιών στον Ριμπάλτα, ο οποίος έφερε στην Αθήνα στελέχη της επιτροπής grassroots programme της UEFA, για να αξιολογήσουν την ακαδημία. Είναι μια κίνηση που αν μη τι άλλο, δείχνει τη διαφορετική προσέγγιση που θέλει η Ένωση να δώσει στο φυτώριό της, το οποίο αναμένεται να αναδομηθεί και να στελεχωθεί καλύτερα. Αντίστοιχα έμφαση δίνεται και σε άλλες ομάδες, όπως για παράδειγμα ο ΟΦΗ, στον οποίο βρίσκεται μέχρι και σήμερα ο Ελευθεριάδης, ο Αστέρας Τρίπολης και ο Ατρόμητος.
Η εύρεση, εξέλιξη και ανάδειξη νεαρών παικτών από τις ακαδημίες των συλλόγων έχει πολλαπλά οφέλη για τους ίδιους, αλλά και για το ελληνικό ποδόσφαιρο και την Εθνική Ομάδα συνολικά, αν θέλουμε να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Η ομάδα που έφερε τις επιτυχίες στο Nations League υπό τις οδηγίες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς είχε στη σύνθεσή της αντίστοιχα παιδιά, όπως ο Τζόλης, ο Κωνσταντέλιας, ο Κουλιεράκης, ο Τζολάκης, ο Μανδάς, αλλά και παιδιά που ανδρώθηκαν ποδοσφαιρικά σε ακαδημίες του εξωτερικού, όπως ο Καρέτσας και ο Ζαφείρης. Από την πρώτη κατηγορία, άλλοι παίζουν ακόμα εδώ, άλλοι έφεραν σημαντικά έσοδα για τις ομάδες τους από πωλήσεις.
Είναι σαφές, λοιπόν, από τις κινήσεις που γίνονται σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, ότι τα όσα έχει πετύχει ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός με τη δουλειά στις ακαδημίες είναι κάτι που οφείλουν όλοι οι σύλλογοι να το ακολουθήσουν. Πράγματι, είναι πολύ σημαντικές για την έκβαση μιας αγωνιστικής σεζόν και για το πλάνο των επόμενων το ποιοι θα είναι οι προπονητές και τι μεταγραφές θα γίνουν, όμως στο ποδόσφαιρο του 2025 δεν αρκεί ένας προπονητής και μερικοί καλοί παίκτες που θα έρθουν για να πάει μπροστά ένας σύλλογος. Η οργάνωση περνά από το τμήμα σκάουτινγκ, από την ανάλυση, από τα υπόλοιπα τμήματα που σχετίζονται με την επιστήμη του αθλητισμού. Και φυσικά, από τις ακαδημίες. Είναι ένας τεράστιος παράγοντας που όσο περνούν τα χρόνια θα γίνεται αντιληπτό ότι η σημασία του θα αυξάνεται. Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν αφορά στις κινήσεις που θα γίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση κι έπειτα, στη σύνδεση όλων των ομάδων με την πρώτη προκειμένου τα αποτελέσματα να γίνουν αντιληπτά. Τόσο στο χορτάρι όσο και στο ταμείο…