Αγγλικός «εμφύλιος», λοιπόν, στον τελικό του Europa League. Κάποιοι παλιότεροι έλεγαν ότι όταν οι Άγγλοι παίζουν μεταξύ τους στην Ευρώπη βλέπουμε σχεδόν πάντα ματσάρες. Από το… Γουλβς-Τότεναμ στον τελικό του τότε Κυπέλλου UEFA, μέχρι τα πέναλτι στο Champions League του 2008 ανάμεσα στη Γιουνάιτεντ και την Τσέλσι και από την τεσσάρα της Τσέλσι στην Άρσεναλ το 2019 μέχρι τον Τούχελ που σίγησε τον Γκουαρδιόλα το 2021, η αλήθεια είναι πως υπάρχει αρκετό δράμα στα παιχνίδια ανάμεσα στους ανθρώπους που γέννησαν το ποδόσφαιρο.
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Τότεναμ: Από τον πάτο στον τελικό
Έτσι και φέτος, το Τότεναμ – Γιουνάιτεντ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ανάμεσα στους λόγους αυτούς είναι ότι αντιμέτωπες τίθενται δύο ομάδες με μεγάλη ιστορία, που όμως τερματίζουν ίσα-ίσα πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού στην Premier League. Κι όμως, έχουν φτάσει τελικό στη δεύτερη τη τάξει διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης. Προφανώς η πορεία και των δύο έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, όμως στο σημείωμα αυτό θα επικεντρωθούμε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Η χειρότερη σεζόν στην ιστορία των «Κόκκινων Διαβόλων» από το 1973-74, όταν και υποβιβάστηκε, ενδέχεται να ολοκληρωθεί με ευρωπαϊκό τίτλο. Αυτό από μόνο του δείχνει τη σουρεαλιστική κατάσταση που επικρατεί σε έναν σύλλογο, ο οποίος ήταν ένα από τα πιο σταθερά ονόματα στο Champions League.
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ της Ευρώπης
Aν δει κανείς τη στατιστική απεικόνιση της Γιουνάιτεντ στην Ευρώπη, τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά από την Premier League. Η ομάδα του Αμορίμ έχει τα περισσότερα γκολ (52) στο Europa League, καθώς και τα περισσότερα expected goals (28.32). Δημιουργεί, δηλαδή, ποιοτικές ευκαιρίες και είναι περισσότερο κυνική από το προσδοκώμενο. Είναι δεύτερη σε κατοχή με 58%, έχει τις περισσότερες συνολικές πάσες (7451), τις περισσότερες πάσες-κλειδιά (62), τις περισσότερες μακρινές μεταβιβάσεις (643), τις δεύτερες περισσότερες κάθετες (83). Είναι τρίτη στις μεταβιβάσεις στο επιθετικό τρίτο με 783, δεύτερη στις προωθητικές πάσες και πρώτη στα deep completions, δηλαδή στις πάσες (εξαιρουμένων των σεντρών) που στοχεύουν στη ζώνη των 20 μέτρων από τον αντίπαλο τερματοφύλακα.
Η Γιουνάιτεντ μοιάζει να προσαρμόζεται επιθετικά και δημιουργικά, έχοντας φυσικά ιθύνοντα νου τον Μπρούνο Φερνάντες και παρά τα δομικά της ζητήματα και τις αδυναμίες στο αμυντικό κομμάτι, διεκδικεί ένα πολύ σημαντικό τρόπαιο. Η πρόκριση απέναντι στη Λυών ήταν μια από τις συγκλονιστικότερες στην ιστορία της διοργάνωσης και το 0-3 μέσα στο Μπιλμπάο ένα αποτέλεσμα που πιθανότατα κανείς δεν περίμενε.
Είχαμε αναφερθεί σε προηγούμενο κείμενο για την τοποθέτηση του Αμορίμ ότι το «Europa League δεν θα αλλάξει κανένα από τα προβλήματά μας», μια ξεκάθαρη δήλωση πλήρους κατανόησης ότι το κλαμπ πρέπει να αλλάξει ρότα για να αλλάξει και τη μοίρα του και αυτόν δεν αφορά μεταγραφές ή τακτικές, αλλά δομές, λειτουργίες και νοοτροπία. Ενδεχόμενη κατάκτηση του Europa League θα σημάνει συμμετοχή στο Champions League της επόμενης χρονιάς και η αλήθεια είναι πως ομάδες που βρίσκονταν σε διαδικασία αναδόμησης έχουν επωφεληθεί από την απουσία Ευρώπης στο ούτως ή άλλως επιβαρυμένο πρόγραμμα μια σεζόν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Τσέλσι του 2016-17, αλλά και η Λίβερπουλ πριν φτάσει στον τελικό. Περισσότερες προπονήσεις, καλύτερη αποκατάσταση, περισσότερος χρόνος για δουλειά πάνω στο ματς της Κυριακής.
Ο Αμορίμ και η επόμενη χρονιά
Όμως η Γιουνάιτεντ έχει ανάγκη το Champions League της επόμενης χρονιάς, έχει ανάγκη έναν τίτλο όπως το Europa. Όχι μόνο για το οικονομικό σκέλος και τη χαμένη αίγλη, αλλά για τον ίδιο τον Αμορίμ. Η προσγείωση στο Μάντσεστερ ήταν απότομη, αλλά συνεχίζει να έχει θετική αύρα. Συνεχίζει να έχει την εμπιστοσύνη του κλαμπ και του κόσμου. Θα είναι τελείως διαφορετικό να ξεκινήσει την επόμενη σεζόν με τη στάμπα του προπονητή που έχασε τον τελικό και οδήγησε τη Γιουνάιτεντ σε ιστορικό χαμηλό στο πρωτάθλημα και διαφορετικό με έναν ευρωπαϊκό τίτλο και συμμετοχή στα αστέρια, εκεί όπου οι «Διάβολοι» ανήκουν στη συνείδηση των φίλων τους.
Στην πράξη, πράγματι, το Europa δεν θα αλλάξει και πολλά. Θα φέρει περισσότερα χρήματα, σίγουρα, όμως όπως προείπαμε τα ζητούμενα για το σύλλογο του Μάντσεστερ είναι πολύ περισσότερα. Αλλά για το πρότζεκτ που έχει στο μυαλό του ο ταλαντούχος προπονητής, είναι πολύ πιθανόν να αποτελέσει μια σταθερή βάση για την αναδόμηση που ονειρεύονται όλοι στο Old Trafford. Θα του δώσει περισσότερο χώρο, περισσότερο χρόνο, περισσότερη αυτοπεποίθηση και θωράκιση απέναντι σε όσα παλαβά βιώνουν οι εντός κι εκτός συλλόγου το τελευταίο διάστημα…