Αρχική > BLOGS > Κίκι Κλαρκ: Ο κοντορεβυθούλης που έκανε… παπάδες στην Ελλάδα με την τελευταία 50άρα (video)

Κίκι Κλαρκ: Ο κοντορεβυθούλης που έκανε… παπάδες στην Ελλάδα με την τελευταία 50άρα (video)

Ο Κίκι Κλαρκ σαραντάρισε και το ole.gr έπαθε μία νοσταλγική θέρμη.

ΚΛΑΡΚ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Εφιάλτης κάθε αντιτιθέμενου που πάλευε μάταια να κάνει το έργο του δύσκολο. Εκείνος όμως από μικρός είχε νοτίσει στο χάρισμα του απροσπέλαστου, του ασταμάτητου. Ο Κέιντρεν Κλαρκ – κατά κόσμον Κίκι – ήταν ένας… κατά συροήν δολοφόνος των αντίπαλων αμυνών. Ένας από τους σπουδαιότερους σκόρερ που πέρασε ποτέ από τα ελληνικά παρκέ σαραντάρισε και έδωσε αφορμή στο ole.gr για να γυρίσει το χρόνο πίσω στις ημέρες εκείνες που «μάγευε» κόσμο και κοσμάκη κερδίζοντας το χειροκρότημα με τα ανδραγαθήματά του. Επιτεύγματα που ακόμα και σήμερα, σχεδόν μία 20ετία μετά έχουν πιάσει… αράχνες.

Μικρός το δέμας πλην όμως θαυματουργός. Δεν γέμιζε το μάτι μπροστά στα «θηρία» τα οποία κατάπινε με θράσος. Έσπαγε αστραγάλους όπως εκείνου του άμοιρου Τριαντάφυλλου Τζακόπουλου το Δεκέμρρη του 2017 σε αγώνα της Α2 με το Περιστέρι, σε μία από τις τελευταίες του παραστάσεις.

Τότε που με μία ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΗ σταυρωτή ξάπλωσε τον προσωπικό του αντίπαλο και θύμισε τον παίκτη εκείνο που στα νιάτα του και πριν κάνει το τουρ του στην Ιταλία, είχε συστηθεί στην Ευρώπη με τον καλύτερο τρόπο από τα μέρη μας.

Πρώτο βήμα εκρηκτικό, εκτελεστικό ένσικτο βακχικό. Ο επί τρεις χρονιές πρώτος σκόρερ του κολλεγιακού πρωταθλήματος δεν ξέχασε την… τέχνη του στο Αμέρικα, την έσυρε μαζί του στη «γηραιά ήπειρο».

Απόφοιτος του Σεντ Πίτερς, μικρομεσαίου κολλεγίου στην περιοχή της Νέας Υόρκης που ιδρύθηκε από Καθολικούς και διατηρεί στο πέρασμα των χρόνων τον θρησκευτικό του χαρακτήρα. Το παραπάνω γεγονός έπαιξε το ρόλο του στη διαμόρφωση του φιλήσυχου χαρακτήρα του Κίκι Κλαρκ στον κοινωνικό του βίο, το ακριβώς αντίθετο από τον «αιμοβόρο» που μεταλασσόταν μέσα στο παρκέ.

Το καλοκαίρι του 2006 το Αιγάλεω και ο Στηβ Γιατζόγλου έψαχναν έναν σκόρερ για να κρατήσει το «Σίτι» στη μεγάλη κατηγορία και αυτός βρέθηκε στο πρόσωπο του Κλαρκ που έβλεπε τον κόσμο από το ένα μέτρο και τα 80 εκατοστά. Και τι σημασία έχει;

Ο σούτινγκ γκαρντ από την Αλαμπάμα με τους 3.000+ πόντους καριέρας στο NCAA, στο οποίο αποτελεί μέλος του Hall of Fame, έδειξε με το… καλημέρα σας στην Ελλάδα τα «φονικά» του χαρακτηριστικά.

Στις 18 Οκτωβρίου του 2006 και υπό τις οδηγίες του Θανάσου Σκουρτόπουλου, ο αθεόφοβος Κίκι Κλαρκ έβαλε 51 (!) πόντους στην ΑΕΛ, στην νίκη του Αιγάλεω με 81-63. Λίγο ακόμα δηλαδή και θα είχε «ματώσει» το αντίπαλο περισσότερο απ’ όσο όλη η θεσσαλική ομάδα μαζί. Πιο συγκεκριμένα μέτρησε 8/8 βολές, 8/10 δίποντα, 9/11 τρίποντα, 2 ριμπάουντ και δύο κλεψίματα σε 33’45” συμμετοχής. ΑΠΙΘΑΝΟΣ.

Αυτή αποτελεί και την τελευταία 50άρα+ στο ελληνικό πρωτάθλημα και δεύτερη καλύτερη ατομική επίδοση μετά τους 54 του Ζάρκο Πάσπαλι, που πήγαν στράφι στην έκπληξη της πρεμιέρας του επαγγελματικού πρωταθλήματος (1992) και την ήττα του Ολυμπιακού από τη Δάφνη.

Τη σεζόν εκείνη αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της εγχώριας λίγκας με 18.8 πόντους ανά αγώνα. Παρά το χάρισμά του, ήταν και ικανότατος πασέρ. Η εκρηκτικότητά του τον βοηθούσε να μαζεύει γύρω του αντιπάλους σαν μαγνήτης και να δίνει στον ξεμαρκάριστο συμπαίκτη του όποτε αυτό χρειαζόταν. Πραγματικό πολυβόλο χωρίς να εκμεεύει διαρκώς προσπάθειες ή να μην τη δίνει από το δεξί στο αριστερό.

Αφού διέπρεψε και στη Σκαβολίνι στη γειτονική Ιταλία, γύρισε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Άρη (2008-10) πριν ακολουθήσουν Βενέτσια, Βαρέζε, Ναντέρ, Νανσί, Acibadem Universiteti, Προμηθέας, Περιστέρι, Ορλεάν και πάλι Περιστέρι όπου μπήκε και η… τελεία σε μία καριέρα γεμάτη πόντους, ως MVP και πρωταθλητής της Α2.

Λίγες ώρες πριν τα γενέθλιά του μάλιστα (έκλεισε τα 33 τότε) συνάντησε ξανά την ΑΕΛ και έκανε… πράματα και θάματα. Ο Κίκι Κλαρκ «βομβάρδισε» το καλάθι των Θεσσαλών με 31 πόντους στο ημίχρονο (!), έχοντας 2/2 βολές, 1/1 δίποντο και το αδιανόητο 9/9 τρίποντα. Στο δεύτερο ημίχρονο έχασε ένα τρίποντο και μαζί την ευκαιρία να να σπάσει το απόλυτο ρεκόρ ευστοχίας πίσω από τη γραμμή των τριών πόντων, το οποίο κατέχει με 9/9 τρίποντα ο Γιάννης Κυριακόπουλος του Ρεθύμνου!

Ο άνθρωπος που ανέβασε τους «Πρίγκηπες της δυτικής όχθης» κατηγορία με τα σημεία και τέρατα που έκανε εντός των 4 γραμμών, είχε κληθεί να το οδηγήσει και στην πρώτη σεζόν της επιστροφής τους στα «σαλόνια» όμως η μοίρα του επεφύλασσε άσχημο παιχνίδι.

Ο χαρισματικός γκαρντ τραυματίστηκε το Νοέμβριο του 2018 κόντρα στο Λαύριο, χειρουργήθηκε και δεν έπαιξε ξανά μπάσκετ. Άφησε όμως πίσω του σπουδαία παρακατήθηκη και αναμνήσεις ανεξίτηλες όσων τον θυμούνται να μεγαλουργεί.

Σχετικά άρθρα