Αρχική > BLOGS > Η Eθνική του Γιοβάνοβιτς «γοητεύει» ξανά και θυμίζει κάτι… από 2004!

Η Eθνική του Γιοβάνοβιτς «γοητεύει» ξανά και θυμίζει κάτι… από 2004!

Ο Γιοβάνοβιτς και οι παίκτες της Εθνικής, κερδίζουν τις «καρδιές» των Ελλήνων! O αδικοχαμένος Τζορτζ Μπάλντοκ αναβιώνει την Ελλάδα του 2004. Όμως, κάτι λείπει…

ΕΘΝΙΚΗ ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ

Η «αύρα» του αδικοχαμένου Μπάλντοκ. Το πείσμα και η αποφασιστικότητα των παικτών και η επίδραση του προπονητή, Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Τρία στοιχεία που συνέθεσαν ένα ακαταμάχητο μείγμα και συνέβαλλαν στo ανεπανάληπτο έπος του Γουέμπλεϊ. Συνέβαλλαν ασφαλώς και στην πολύτιμη νίκη απέναντι στην Ιρλανδία (2-0) που θέτει την Ελλάδα σε «τροχιά» Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ό,τι (ακριβώς) είπε ο Ιβάν!

Άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως αυτός είναι ο διακηρυγμένος στόχος του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ήδη από την ημέρα της παρουσίασής του ως προπονητής της Εθνικής. Από εκείνη την ημέρα, πέρασαν 74 ημέρες και η μεταμόρφωση της Εθνικής είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή. Από μία ομάδα με ποιοτικές μονάδες, έγινε συμπαγές σύνολο με ταυτότητα. Έγινε διεκδικήτρια.

Όμως, πριν από λίγο καιρό, νίκες όπως αυτές σε βάρος της Ιρλανδίας δεν ήταν καθόλου αυτονόητες. Πλέον συμβαίνουν. Ρόλο σε αυτό δεν παίζει μόνο η ποιότητα. Παίζουν και άλλοι παράγοντες. Ο χαρακτήρας της ομάδας. Η δίψα, οι δεσμοί του συνόλου. Η Εθνική μας ενθουσίασε.

Πράγματι, η Ελλάδα έκανε μεγάλη υπέρβαση. Αντιμετώπισε το σοκ που προήλθε από την πρόωρη και τόσο άδικη απώλεια του Τζορτζ Μπάλντοκ. Οι διεθνείς μας βυθίστηκαν σε πένθος, αλλά κατέθεσαν ποδοσφαιρικό πείσμα και αυταπάρνηση. Αυτά τα στοιχεία έφεραν την ιστορική νίκη στο Γουέμπλεϊ. Νίκη που απέκτησε τεράστια αξία με την επικράτηση επί των Ιρλανδών στο Καραϊσκάκης. Μέσα σε τέσσερις ημέρες, η Ελλάδα τα έκανε όλα σωστά και ατενίζει το μέλλον με μεγάλη αισιοδοξία.

Πλέον στοχεύει στο επόμενο τετραήμερο του Νοεμβρίου (14-17/11). Εκεί, μπορεί να έρθει η απογείωση για την «Γαλανόλευκη», παραμονές της κλήρωσης των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026. Θα εισέλθει με ασφάλεια πλέον, στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας.

20 χρόνια μετά: Οι ομοιότητες με την Ελλάδα του 2004!

Ωστόσο, τα κλειδιά της νίκης επί της Ιρλανδίας κρατούσε «σφιχτά» ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Είναι ένας προπονητής που ταιριάζει στην Εθνική. Όμως, και η Εθνική ταιριάζει στον Σέρβο. Η εικόνα των τελευταίων παιχνιδιών φέρνει στο νου, μνήμες 2004. Είναι πολλές οι ομοιότητες με την ομάδα που κατέκτησε το EURO 20 χρόνια πριν. Μια ωραία παρέα. Ένα σύνολο παιδιών που γίνεται θυσία για τον συμπαίκτη του. Με πολλούς ηγέτες. Με ανθρώπους που κάνουν τη δουλειά στην επίθεση. Στο Αβίβα ήταν ο Ιωαννίδης. Στο Γουέμπλεϊ ο Παυλίδης. Σήμερα οι Μπακασέτας και Μάνταλος. Όπως και τότε, βασίζεται στην καλή αμυντική λειτουργία. Μία ομάδα που βρίσκει τον τρόπο. Μία ομάδα που πείθει πως μπορεί να καταφέρει πολλά. Υπάρχει κάποιος που πιστεύει πως δεν θα ερχόταν ο βαθμός, αν το παιχνίδι με την Αγγλία γινόταν αυτή την Τρίτη;

Aσφαλώς, παίζει και ποδόσφαιρο. Η ανωτερότητα της Εθνικής στο πρώτο ημίχρονο με την Ιρλανδία ήταν συντριπτική. Από τύχη δεν ήρθε το γκολ. Όμως, ο «Θεός του ποδοσφαίρου» αντάμειψε στο δεύτερο μέρος. Μπακασέτας και Μάνταλος ύψωσαν τα μαύρα περιβραχιόνια στον ουρανό, στον άνθρωπο που λείπει. Στον άνθρωπο που σφυρηλάτησε το ατσάλι των τελευταίων ημέρων.

Και στον πάγκο, αντιδραση προπονητή που έμοιαζε με λιοντάρι. Ένας Ιβάν Γιοβάνοβιτς όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί. Το πάθος του άρεσε πολύ. Η Εθνική του γοητεύει και κερδίζει τις «καρδιές» των Ελλήνων.

Τέλος, μήπως ήρθε η ώρα, ο Κώστας Φορτούνης, να το ξανασκεφτέι και να τεθεί στη διάθεση του προπονητή του; Αλήθεια, αντέχει να λείπει από αυτή την ωραία παρέα;

Σχετικά άρθρα