Άλλος έχει το όνομα κι άλλος τη χάρη. Σαφώς και το έχετε ακούσει, το έχετε δει κιόλας να συμβαίνει; Διότι το βράδυ της Παρασκευής στο κατάμεστο ΟΑΚΑ που «κόχλαζε», υπάρχει παράδειγμα χαρακτηριστικό προς επίρρωση της φράσης.
Ένα συγκλονιστικό για τον ουδέτερο και τον δίχως παρωπίδες θεατή ντέρμπι έλαβε χώρα στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής της Euroleague στο Κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Ένα ντέρμπι «αιωνίων» που κέρδισε το χειροκτρότημα και απέδειξε αυτό που σιγοψυθιρίζεται από το καλοκαίρι ακόμα. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός διαθέτουν τις κορυφαίες ομάδες της λίγκας ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η έκβαση της σεζόν.
Οι «ερυθρόλευκοι» μετέτρεψαν τη… λυπητερή του ντέρμπι στο ΣΕΦ για το πρωτάθλημα σε κίνητρο, πείσμωσαν και έφυγαν από το φρεσκοανακαινισμένο «σπίτι» του πρωταθλητή Ελλάδας και Ευρώπης ως θριαμβευτές.
Αναμφίβολα εκείνος που κέρδισε τα περισσότερα credits ήταν ο Εβάν Φουρνιέ που αποθεώθηκε και δεόντως κατά την επιστροφή της αποστολής στο Φάληρο και την υποδοχή που επεφύλασσαν οι φίλοι της ομάδας του Λιμανιού στον Γιώργο Μπαρτζώκα και τους παίκτες του.
Ο Γάλλος σταρ ήταν εκείνος που «σκότωσε» τον… άσπονδο εχθρό με κάποια πολύ μεγάλα σουτ στο φινάλε ενώ και ο Σάσα Βεζένκοφ ήταν ο κλασσικός Σάσα Βεζένκοφ. Απομονώνοντας κανείς την επιθετική προσφορά των Πειραιωτών στο συνολικό σακούλι, βλέπει το μηδενικό δίπλα από το όνομα του Τόμας Γουόκαπ και του… ξενίζει. Κι όμως ο Τεξανός γκαρντ έχει κάνει ένα πολύ σπουδαίο ματς παρότι έριξε κι άλλο τον μέσο όρο του στο σκοράρισμα. Η συνεισφορά του όμως ήταν μεγάλη.
Το ξανθομάλλικο «κομπιούτερ» διέλυσε το προηγούμενο φετινό του ρεκόρ στη δημιουργία με τις 11 (!) ασίστ που μοίρασε. Η αποστολή του ήταν σαφής και ξεκάθαρη. Να κάνει τους συμπαίκτες του χαρούμενους, ξεθεώνοντας τους αντιπάλους στην περιφερειακή άμυνα που ανέβασε κατακόρυφα τα… volt της έντασης. Το πρώτο το κατάφερε και με το παραπάνω, στο δεύτερο πήρε υψηλό βαθμό, όχι άριστα.
Οι 11 τελικές πάσες που μοίρασε, αποτελούν την τρίτη του κορυφαία επίδοση διαχρονικά στη λίγκα. Η πρώτη όλων (13) ήταν και πάλι κόντρα στον Παναθηναϊκό τον Μάρτιο του 2023 στο ΣΕΦ για το 81-73. Τότε που είχε, βάσει PIR, γράψει το μεγαλύτερο νούμερο (32 μονάδες) σε αυτά τα 222 παιχνίδια του.
Ο Τόμας Γουόκαπ μπορεί να πήρε μονάχα ένα σουτ και αυτό «σκοτωμένο» στον… πόλεμο των άστρων του ΟΑΚΑ την Παρασκευή (8/11) για να μην του μείνει η μπάλα στα χέρια, παρόλα αυτά το… ταμείο έγραψε πως ήταν υπεύθυνος για ούτε λίγο ούτε πολύ το 26% των πόντων του Ολυμπιακού.
Πάνω από το 1/4 των «ερυθρόλευκων» πόντων που ήταν 94, προήλθε από δική του τελική πάσα που σε πολλές περιπτώσεις ήταν και πάρε βάλε όπως οι συνεργασίες του με τον Σάσα Βεζένκοφ σε πρώτη και τρίτη περίοδο.
Από τις 11 ασίστ του, σημειώθηκαν 24 πόντοι συνολικά σε ένα masterclass δημιουργίας.
Πιο αναλυτικά ο καταμερισμός των πόντων από ασίστ του Γουόκαπ
Βεζένκοφ | 12 |
Φουρνιέ | 5 |
Βιλντόζα | 5 |
ΜακΚίσικ | 2 |
Είναι δε, χαρακτηριστικό ότι ο Τόμας Ουόκαπ μετράει ήδη περισσότερες ασίστ σε μέσο όρο από ό,τι πόντους, έχοντας 4 πόντους και 5.9 τελικές πάσες (για 1.4 λάθη) σε οκτώ συμμετοχές. Τρίτος πασέρ της διοργάνωσης πίσω από Τι Τζέι Σορτς και Φακούντο Καμπάτσο που προηγούνται με μεγάλη διαφορά (7.5 και 7.4 αντίστοιχα).
Κομβικό μηδενικό 569 μέρες μετά
Η εικόνα της στατιστικής βέβαια δίπλα από το όνομα του Γουόκαπ, δεν είναι πρωτοφανής. Αυτόματα το μυαλό των περισσότερων ταξίδεψε πίσω στο Final Four του Κάουνας με τη μία εμφάνιση να κυλά σαν… τέντζερης για να βρει το καπάκι της.
Σε παιχνίδια βέβαια με «χτυπητές» διαφορές τόσο ως προς το διακύβευμα αλλά και την εξέλιξή τους, ο φιναλίστ εκείνη τη σεζόν Ολυμπιακός πραγματοποίησε μία μαγική τρίτη περίοδο κόντρα στη Μονακό για το ιστορικό 27-2 του δεκαλέπτου, με τον Γουόκαπ και πάλι σε ρόλο δημιοργού και εξολοθρεφτή.
Ο διεθνής με την «γαλανόλευκη» γκαρντ είχε μοιράσει 7 τελικές πάσες χωρίς μάλιστα να πάρει σουτ (0/2 βολές), είχε κατεβάσει τρία ριμπάουντ (όσα και στη… ρέπλικα του ΟΑΚΑ) και κυρίως είχε… σβήσει τον Μάικ Τζέιμς.