Ο Παναθηναϊκός έβαλε τα… χέρια του και έβγαλε τα μάτια του το βράδυ της Πέμπτης (24/4) στο Κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Η αδυναμία χρησιμοποίησης του καταλυτικού – και μοναδικού διαθέσιμου στη θέση 3 – Τσέντι Οσμάν, στοίχισε στους «πράσινους» που καλούνται να επαναλάβουν ό,τι και την περσινή σεζόν.

Ένα τουλάχιστον δηλαδή break στην Κωνσταντινούπολη, ώστε να φέρουν τη σειρά στην έδρα τους και τα μέτρα τους. Το έχει κάνει ξανά στο παρελθόν, άλλες έξι φορές επί εποχής Euroleague. Το θέμα είναι αν μπορεί να το επαναλάβει.

Αρκετή βέβαια συζήτηση έχει γίνει τόσο για την ένταση που προκλήθηκε μετά την ολοκλήρωση του αγώνα όσο και για τη διαιτησία. Οι πρωταθλητές Ευρώπης διαμαρτύρονται έντονα για δύο τουλάχιστον κομβικές φάσεις στα τελευταία δευτερόλεπτα, με τον Τοντ Γουόρνικ να τους δίνει δίκιο μέσω Basket News.

Οι φάσεις για τις οποίες «φωνάζει» ο Παναθηναϊκός: Τι λέει ο κανονισμός για την επαφή στον Ναν; (video)

Ο Παναθηναϊκός κάνει λόγο για φάουλ στον Ναν, στο κρίσιμο τελευταίο σουτ. Τι αναφέρει ο κανονισμός και ένας παλιός διαιτητής της Euroleague;

Ο πρώην διεθνής διαιτητής, ως είθισται τους τελευταίους μήνες, σχολίασε μερικές στιγμές από το φινάλε του θρίλερ στο ΟΑΚΑ. Και δικαίωσε τόσο τον Κέντρικ Ναν όσο και τον Παναθηναϊκό.

  • Σε ντράιβ, στο 2’13” για τη λήξη, ο Ναν έχει επαφή με τον Ντέρεκ Ουίλις και το σουτ του κόπηκε από τον Πουαριέ. Ωστόσο ο Ουίλις δεν πήδηξε κάθετα και βγήκε από τον κύλινδρο, έχοντας παράνομη επαφή με τον Ναν για φάουλ.
  • Με 2’11” να απομένουν, ο Τζέριαν Γραντ βάζει καλάθι και επιπλέον χρεώθηκε με τεχνική ποινή για προέκταση του ποδιού του στον Ντάριους Τόμπσον. Αυτό είναι από κάθε άποψη ακατανόητο. Είναι ο πρώτος διαιτητής που παίρνει το σφύριγμα σε τόσο καλή θέση για να κρίνει ότι είναι παράβαση του Γκραντ και όχι του Τόμπσον; Στην πραγματικότητα ο διαιτητής που έρχεται από έξω ξεκινάει να κάνει κίνηση να δώσει το φάουλ, αλλά στη συνέχεια κατεβάζει το χέρι. Ενώ ο Γκραντ απλώνει ελαφρώς το πόδι του, ο Τόμπσον δεν είναι σε κάθετη θέση και είναι στον κύλινδρο του Γκραντ, είτε προτάσσει το πόδι του είτε όχι. Είναι φάουλ του Τόμπσον. Γιατί είναι τεχνική ποινή; Δεν είναι μία φάση χωρίς επαφή (φλόπινγκ) ή αντιαθλητική συμπεριφορά και είναι σίγουρο ότι υπάρχει επαφή. Είτε είναι επιθετικό φάουλ και δεν μετράει το καλάθι (!) επειδή η μπάλα είναι ακόμα στα χέρια του σουτέρ όταν γίνεται η επαφή, είτε είναι φάουλ του Τόμπσον (η προτεινόμενη επιλογή).
  • Με 37 δευτερόλεπτα να απομένουν, ο Λάρκιν της Εφές βάζει ένα σημαντικό τρίποντο που πάει τη διαφορά στους 3. Παρόλα αυτά οι διαιτητές θα πρέπει να μάθουν την κίνηση των ποδιών του, γιατί δεν είναι νόμιμη. Ο Λάρκιν πιάνει την μπάλα στο αριστερό του πόδι και στη συνέχεια κάνει δεξί-αριστερό-δεξί. Αυτό είναι βήματα.
    Μετά στα 25 δευτερόλεπτα, μετά από κοντινή ανάλυση, μπορούμε να δούμε τον Λάρκιν να αγγίζει το χέρι του Ναν σε προσπάθεια για τρεις πόντους. Βλέπουμε τον σουτέρ να διαμαρτύρεται, χωρίς αποτέλεσμα.
  • Για τη φάση στα 6″ πριν το τέλος. Ο Πουαριέ επέκτηνε το χέρι του έξω από τον κύλινδρό του και είχε καθαρή παράτυπη επαφή με το χέρι του Ναν. Αυτό δεν είναι το λεγόμενο “high-5” όταν όπως λέει ο κανονισμός ο σουτέρ και ο αμυντικός πηδούν κάθετα και τα χέρια τους έρχονται σε επαφή. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι στο τέλος του παιχνιδιού που απαιτεί τη συμμετοχή τόσο του εξωτερικού διαιτητή όσο και του πρώτου στην baseline, οι οποίοι έχουν καλύτερη εικόνα στην επαφή του Πουαριέ με το χέρι του Ναν.