Το μπάσκετ είναι κατά κόρον ένα δίκαιο άθλημα στο οποίο συνήθως ο καθένας παίρνει ό,τι του αναλογεί. Αυτό συνέβη και το βράδυ της Παρασκευής (25/1) στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στο ντέρμπι κορυφής ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Φενέρμπαχτσε.
Δεν έκρυψαν άλλωστε και οι «ερυθρόλευκοι» πως οι Τούρκοι εμφανίστηκαν ανώτεροι, πιο έτοιμοι και δικαίως πανηγύρισαν στο φινάλε της βραδιάς. Η Φενέρμπαχτσε «σκούπισε» τους Πειραιώτες (2/2), γεγονός που πιθανότατα μπορεί να μη συμαίνει και τίποτα στην τελική κατάταξη.
«Δεν παίξαμε καλά. Δεν είχαμε κανέναν παίκτη επιθετικά και αμυντικα σε καλή βραδιά. Δεν βάλαμε ένταση στο παιχνίδι, ούτε physicality στην άμυνα…», ανέφερε μεταξύ άλλων στη flash interview ο Γιώργος Μπαρτζώκας.
Οι απουσίες των Γουόκαπ και ΜακΚίσικ, όσο κι αν ο Ολυμπιακός δεν θέλει να στέκεται σε δικαιολογίες, στοίχισαν. Και αυτό όχι μόνο γιατί δεν υπήρχε κάποιος να πιέσει περισσότερο την αντίπαλη περιφερειακή γραμμή κι ένας ακόμα να αλλάξει το ρυθμό του ματς αλλά και διότι επιβαρύνθηκαν και οι παρόντες, παίζοντας κάτω από τα στάνταρ τους. Ακόμα και με τραυματισμό.
Όπως σε έναν χωρισμό – πάσης φύσεως – ποτέ δεν φταίνει η μία μόνο πλευρά, έτσι και ένα αποτέλεσμα, θετικό ή αρνητικό, δεν καθορίζεται μονάχα από την απόδοση σε μια μεριά του παρκέ. Και ο Ολυμπιακός πέρα από αμυντικά επιρρεπής, πήρε χαμηλό βαθμό κυρίως επιθετικά.
Η εικόνα που λάμβανε κανείς παρακολουθώντας κανείς τον αγώνα, ήταν πως οι «ερυθρόλευκοι» κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για να σκοράρουν σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στην απέναντι όχθη. Και εδώ έρχεται η στατιστική να μιλήσει.
Season low στη δημιουργία
Ξεκάθαρη η στόχευση του Σάρας και των παικτών του, να περιορίσει στο βαθμό του δυνατού το ομαδικό παιχνίδι του Ολυμπιακού. Και οι Τούρκοι πήραν… άριστα.
Με δύο γκαρντ απόντες, ο Ολυμπιακός έμεινε πολύ μακριά από την παραγωγική του φύση. Μόλις 14 τελικές πάσες έγραψε το κοντέρ, οι οκτώ από αυτές στο δεύτερο μέρος. Η χαμηλότερη φετινή επίδοση της ομάδας του Λιμανιού αφού το μέγεθος της αντίπαλης ομάδας και τα multi φοργουορντ σχήματα του Λιθουανού, έβγαλαν τους «ερυθρόλευκους» από τον… αυτόματο στον οποίο παίζουν.
Και ως γνωστόν, σύμπτωση που επαναλαμβάνεται, παύει να αποτελεί σύμπτωση. Το αρνητικό ρεκόρ που έσπασε ήταν οι 15 ασίστ από την πρεμιέρα. Αντίπαλος και πάλι η Φενέρμπαχτσε.
Με ένα χέρι μονίμως απλωμένο
Η aggressive άμυνα της Φενέρ που είχε θέσει ως μείζονος σημασίας ζήτημα τη διακοπή της δημιουργίας με κάθε κόστος (37 βολές), ξεβόλεψε τον πρωτοπόρο ακόμα Ολυμπιακό που πήγε σε πολλές ατομικές ενέργειες. Οι όχι και τόσο καλές αποστάσεις, δεν έδιναν τη δυνατότητα για καλή κυκλοφορία της μπάλας και αυτό ήταν ξεκάθαρα, έργο Γιασικεβίτσιους αλλά και διάθεσης των παικτών του.
Το μυαλό είχε χαλάσει. Η μία «μπούκα» του Φουρνιέ διαδεχόταν την άλλη, για να τελειώσει το ματς με 21 πόντους αλλά 6/19 σουτ. Γεγονός για το οποίο ανέλαβε και την ευθύνη.
Πασιφανής η πρόθεση του Λιθουανού να πιάσει από το… λαιμό τον Βεζένκοφ, με τους παίκτες του να τον ακολουθούν παντού μέσα στο παρκέ. Εξού και ο Βούλγαγος σταρ, πήρε μονάχα ένα (!) σουτ σε όλο το δεύτερο ημίχρονο ενώ εκτέλεσε και άλλες 4 βολές.
Η Φενέρμπαχτσε έμεινε προσηλωμένη στο πλάνο που είχε σχεδιάσει ο Σάρας και δικαιώθηκε στον απόλυτο βαθμό, κάνοντας δύσκολη τη ζωή των αντιπάλων που σούταραν διαρκώς υπό πίεση.
Το 42.1% στα δίποντα και το 35.7% στα τρίποντα (πολύ χαμηλά ποσοστά για φετινό Ολυμπιακό και δη εντός έδρας ματς), δεν έτυχαν αλλά πέτυχαν.
Κάθε που ένας «ερυθρόλευκος» επιχειρούσε να σκοράρει, η άμυνα της Φενέρμπαχτσε δεν του επέτρεπε να δει το καλάθι καθαρά. Η θέα κρυβόταν.
Με τη βοήθεια του hudlinstat μάλιστα, επιβεβαιώνεται του λόγου το αληθές. Ο Ολυμπιακός πήρε μονάχα δύο uncontested σουτ (!), δηλαδή ελεύθερα. Και το δεύτερο ήταν το μακρινό τρίποντο το Λαρεντζάκη στα τελευταία δευτερόλεπτα, στον αιφνιδιασμό και ενώ όλα είχε τελειώσει. ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ κι όμως αληθινό.
Κι αυτό το ένα, ήταν το hook από τον Νίκολα Μιλουτίνοφ στο 27′. Τρομερό. Αντίθετα και σύμφωνα με τη στατιστική, οι παίκτες της Φενέρ σούταραν οκτώ φορές – πίσω από τα 6,75μ. – χωρίς αντίπαλο απέναντί τους και σκόραραν τις 4.