Αρχική > ΜΠΑΣΚΕΤ > EUROLEAGUE > Η Euroleague έχει το… κόστος της, πλην «αιωνίων»: Ιδού η απόδειξη

Η Euroleague έχει το… κόστος της, πλην «αιωνίων»: Ιδού η απόδειξη

Η εξουθενωτική Euroleague «ξεζουμίζει» τις ομάδες της.

Μία ακόμα χρονιά στη… χρονοκάψουλα, μία ακόμα χρονιά που μας αφήνει. Το 2024 πναίει τα λίσθια και αφήνει πίσω του συντρίμια, αρρωστημένους και αγρίμια αλλά και στιγμές δυνατές, συναισθήματα έντονα, χαρμόσυνα.

Μαζί με το 2024 έφυγε και το πρώτο μισό (+1 ματς) της κανονικής διάρκειας της Euroleague. Της πιο ανταγωνιστικής όπως δείχνει και η κατάταξη, των τελευταίων ετών. Και αυτό δεν είναι αναγκαστικό να συμβαίνει εξαιτίας της εκτόξευσης του προϊόντος ποιοτικά.

Η φαιά ουσία βέβαια δεν αλλάζει. Ο πρώτος δύναται να κερδίσει τον τελευταίο, γεγονός που πλέον δεν αποτελεί μόνο πεποίθηση κλισέ. Ή κινητήριος μοχλός για τους προπονητές να κρατήσουν σε εγρήγορση τους παίκτες τους. Συμβαίνει στην πράξη.

Τα φαβορί πέφτουν σε… λακκούβες και τα αουτσάιντερ «ψηλώνουν», γεμίζουν αυτοπεποίθηση και γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνα. Το φορτωμένο καλεντάρι με τις απανωτές αγωνιστικές υποχρεώσεις και εξωγενείς παράγοντες όπως τραυματισμοί, μπορούν να αλλάξουν το status quo μιας ομάδας.

Γκέλες όμως δεν γίνονται μονάχα στον ούτως ή άλλως ανταγωνιστικό θεσμό αλλά και στους εγχώριους αγώνες των Ευρωλιγκάτων. Τρανταχτή απόδειξη η διαπίστωση του ole.gr.

Η κορυφή σε κανένα από τα Top-3 πρωταθλήματα της Ευρώπης, δεν ανήκει σε σύλλογο που παίζει στη Euroleague. Παρά την τεράστια διαφορά στα μπάτζετ και τη δυναμική των ομάδων, δεν είναι σπάνια τα… εγχώρια χαστούκια.

Και τα νούμερα/αντιστοιχίες ίσως αποτελούν μία απάντηση αναφορικά με το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός παρότι έχουν «φλερτάρει» με τη γκέλα πάνω μία φορά, δεν έχουν βιώσει στο πετσί τους την έννοια της απώλειας. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ισπανία

  1. Βαλένθια 11-3
  2. Ουνικάχα 10-3
  3. Ρεάλ 9-4
  4. Μπαρτσελόνα 7-6
  5. Μπασκόνια 6-7

Οι Ισπανοί που δεν διάγουν και τις καλύτερες μέρες τους ούτε στη Euroleague (καμία εκ των τριών δεν έχει θέση στην 8άδα), ζορίζονται αρκετά και στις εντός των τειχών υποχρεώσεις τους.

Η ούτως ή άλλως ιδιαίτερα απαιτητική Liga Endessa δεν συγχωρεί εύκολα. Ένας ακόμα λόγος που θεωρείται μακράν του δεύτερου, το καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης στο οποίο προελαύνει η – χωρίς Euroleague φέτος – Βαλένθια.

Γαλλία

  1. Σολέ 11-3
  2. Βιλερμπάν 10-3
  3. Παρί 10-3
  4. Μονακό 8-4

Είναι πολλά τα βήματα πρόοδου που έχει σημειώσει το γαλλικό μπάσκετ τα τελευταία χρόνια. Ένα από αυτά, η παρουσία τριών πλέον ομάδων στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της «γηραιάς ηπείρου». Κι αν έπαιρνε και η φιναλίστ του EuroCup την «άνοδο», τότε θα είχε 4 ομάδες (Μπουργκ).

Το τίμημα των υψηλών τους πτήσεων στη Euroleague, το «πληρώνουν» για την ώρα και οι 3 εκπρόσωποι στο πρωτάθλημα. Την κούρσα οδηγεί η Σολέ του Τζαμούνι ΜακΝίς (πρώην του ΠΑΟΚ) που έχει και εκείνη ευρωπαϊκές υποχρεώσεις στο… μενού (FIBA Europe Cup).

Ιταλία

  1. Τρέντο 11-2
  2. Βίρτους Μπολόνια 9-4
  3. Αρμάνι Μιλάνο 8-5

Στην παραδοσιακά ισχυρή και ανταγωνιστική ιταλική λίγκα, οι δύο εκπρόσωποι της χώρας στη Euroleague δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο. Βίρτους και Αρμάνι ευελπιστούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πως την κατάλληλη και ύστατη στιγμή, θα ξεδιπλώσουν την ποιότητά τους και θα φτάσουν μέχρι τους τελικούς. Εκτός αν ο δρόμος τους, τους φέρει νωρίτερα αντιμέτωπους.

Διόλου απίθανο έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση στους γείτονες με την Τρέντο (αντίπαλος του Άρη στο EuroCup) να…. σέρνει το χορό.

Στη Γερμανία, η Μπάγερν (9-3) αποκατέστησε την τάξη τις τελευταίες στροφές και βρίσκεται στο ρετιρέ της BBL σε αντίθεση με την Άλμπα Βερολίνου που παραπαίει (4-7).

Στη γειτονοκή Τουρκία, η μέχρι πρότινος αήττητη Τόφας, έχει χάσει τα δύο από τα τελευταία τρία παιχνίδια της με τη Φενέρ να εκμεταλλεύεται στην κατάσταση και να κατοικοεδρεύει στην κορυφή (11-1). Ισόβαθμη με την Τόφας (10-2) και η Εφές.

Στην ιδιάζουσα περίσταση του Ισραήλ, η Μακάμπι Τελ Αβίβ του Κάτας έχασε από τη Χάποελ Ιερουσαλήμ και έπεσε στο 9-2, με την ομάδα του Ιτούδη (Χάποελ Τελ Αβίβ) να κατέχει την πρωτιά της Winner League.

Στη Λιθουανία, η Ζαλγκίρις του Τρινκιέρι παρά τις δυο της ήττες βρίσκεται στην κορυφή (11-2) με στόχο να επιστρέψει στο θρόνο της και στο τέλος της περιόδου.

Τέλος και αναφορικά με την Αδριατική, αγκαζέ στο 12-2 είναι Παρτιζάν και Ερυθρός Αστέρας, ισόβαθμοι με την Μπουντούτσνοστ.

Σχετικά άρθρα