Αρχική > ΜΠΑΣΚΕΤ > EUROLEAGUE > Euroleague: Ρεάλ η «Βασίλισσα» των διαβολοβδομάδων – Ψηλά ο Ολυμπιακός, ανακάμπτει ο Παναθηναϊκός

Euroleague: Ρεάλ η «Βασίλισσα» των διαβολοβδομάδων – Ψηλά ο Ολυμπιακός, ανακάμπτει ο Παναθηναϊκός

Η πρώτη «διαβολοβδομάδα» της σεζόν είναι γεγονός για τη Euroleague και το Ole.gr καταπιάνεται με τα πεπραγμένα των ομάδων σε αυτές.

Τα προσωνύμια προσκολλώνται σε κάποιο πρόσωπο, κατάσταση, διοργάνωση, συνθήκη, εποχή και ούτω κάθ’ εξής για κάποιο λόγο έστω κι αν η αξία τους μεταβάλλεται ή ξεθωριάζει ανά τα χρόνια σε ορισμένες περιπτώσεις. Υπάρχουν βέβαια και οι περιστάσεις με διαχρονικότητα, παρατσούκλια που αντέχουν στο χρόνο και η παραδοχή τους μπορεί και να δυναμώνει ακόμα. Πρόχειρα πρόχειρα στο μπασκετικό ευρωπαϊκό «σύμπαν» αυτές είναι οι περιβότητες «διαβολοβδομάδες» που πηγαίνουν πακέτο με τα κολλητά ματς.

Πρωτοεμφανίστηκαν στις ζωές μας το 2016 με την αλλαγή του φορμάτ. Η διοργανώτρια αρχή έβαλε στο ντουλάπι το Top-16 ως μία ανάμνηση και παρουσίασε το ισχύον σύστημα διεξαγωγής. Round-robin «βαφτίστηκε» στην κανονική διάρκεια για όλες τις ομάδες. Το γνωστό όλοι με όλους μέσα έξω και στο τέλος κάνουμε ταμείο.

Τότε ήταν που συστήθηκαν στο ευρύ κοινό και οι double-rounds aka «διαβολοβδομάδες» εξαιτίας της αύξησης των αγώνων. Το πιεσμένο καλεντάρι επέτασσε διπλούς αγώνες σε ορισμένες εβδομάδες, δεν έβγαινε και αλλιώς. Και κάπως έτσι απότομα, τα ταξίδια αυξήθηκαν και οι ώρες κανονικής προπόνησεις συρρρικνώθηκαν απότομα.

Τα ζόρια που φέρνουν

Οι απουσίες και η φόρμα των ομάδων απέκτησαν ακόμα μεγαλύτερη σημασία και συνεπώς ο αντίκτυπός τους στο αποτέλεσμα αυξήθηκε. Η εμφάνισή τους έφερε πολλά περισσότερα από τους δύο αγώνες υψηλές έντασης και ανταγωνισμού σε 48 ώρες ίσως και 72 όπως συμβαίνει στην εναρκτήρια «διαβολοβδομάδα» της περιόδου με τον Παναθηναϊκό (Παρί 15/10, Ρεάλ 18/10).

Συσσωρευμένη κούραση που μεγαλώνει τον κίνδυνο μυϊκών τραυματισμών μέσα στη σεζόν, μεγαλύτερη γκρίνια με δύο «στραβά» αποτελέσματα, σαφώς μικρότερος χρόνος ανάλυσης και αντίδρασης αν αυτό είναι το ζητούμενο. Οι πολυσυζητημένες στο μπάσκετ ειδικές καταστάσεις έγιναν must ως προς την διαχείρηση αυτού του… μπελά για τους προπονητές. Πάρα πολλές ώρες προπόνησης και διδασκαλίας έπεσαν στον… Καιάδα με την εμφάνισή τους χωρίς βέβαια κάτι τέτοιο να μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία καθώς ο βαθμός δυσκολίας και η ανάγκη προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα, ήταν και παραμένει ίδιος για όλους.

«Δεν υπάρχει ιδιαίτερος χρόνος για προετοιμασία αλλά αυτό ισχύει για όλες τις ομάδες. Δε μας αρέσουν τα συνεχόμενα παιχνίδια αλλά αυτό είναι το καθεστώς κι αυτά είναι τα δεδομένα που έχουμε» σημείωσε ο Γιώργος Μπαρτζώκας παραμονή της αναμέτρησης με την Αρμάνι Μιλάνο (15/10, 21:15 στο ΣΕΦ). Όλοι έχουν κάνει ανά τα χρόνια την αναφορά και τα παράπονά τους. Θα πρέπει να είναι τρελός κάποιος προπονητής για να λατρεύει και να συμφωνεί με τις «διαβολοβδομάδες» που του ροκανίζουν αισθητά το χρόνο προετοιμασίας και κάνουν τη ζωή του δυσκολότερη.

Όπως κάθε τι βέβαια σε αυτή τη ζωή, έτσι και αυτός ο νεωτερισμός της Euroleague θέλει την απαραίτητη πίστωση χρόνου. Άλλοι έχουν καταφέρει στο πέρασμα του να προσαρμοστούν καλύτερα στις ανάγκες και άλλοι όχι.

Οι πέντε «διαβολοβδομάδες» έγιναν επτά και από πέρυσι οκτώ μέσα στη σεζόν στο πλαίσιο της συμπόρευσης με την αύξηση των ομάδων που πλέον είναι 18. Κάπως έπρεπε να χωρέσουν 34 στροφές στο «μαραθώνιο» της κανονικής διάρκειας, τα ξενόφερτα από το NBA play-in που έφεραν άλλο αέρα και έδωσαν κίνητρο σε περισσότερες ομάδες και φυσικά τα playoffs μέχρι το τέλος της διαδρομής και το… ιερό δισκοπότηρο.

Η 51η «διαβολοβδομάδα» από αρχής καταβολής τους ξημέρωσε και το Ole.gr ρίχνει… φως τα ρεκόρ των 10 ομάδων που τις έχουν ζήσει από τα γεννοφάσκια τους.

Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι εκείνη με τις περισσότερες νίκες by far από τη δεύτερη Μπαρτσελόνα που οριακά τη συναντά κανείς μπροστά από τον αποτελεσματικό Ολυμπιακό που του πηγαίνουν κατά κόρον οι «διπλές» εβδομάδες. Σχεδόν διπλάσιος ο αριθμός των θετικών συγκρητικά με τα αρνητικά αποτελέσματα των «ερυθρολεύκων».

Αντιθέτως ο Παναθηναϊκός «πληρώνει» στη μεγάλη εικόνα τις 3 δύσκολες, πριν την επιστροφή του στο θρόνο της Ευρώπης, σεζόν, ανακάμπτωντας βέβαια σταδιακά από την τεέυταία θέση που ξεκίνησε πέρυσι.

Και οι δύο αιώνιοι είχαν πέρυσι 10-6 ρεκόρ. Φέτος;

Οι συγκεντρωτικές επιδόσεις των ομάδων στις 50 προηγούμενες «διαβολοβδομάδες» που έχουν παιχθεί *

  1. Ρεάλ Μαδρίτης 77-23 (15-1 πέρυσι)
  2. Μπαρτσελόνα 65-35 (11-5 πέρυσι)
  3. Ολυμπιακός 63-36 (10-6 πέρυσι)
  4. Αναντολού Εφές 57-43 (9-7 πέρυσι)
  5. Φενέρμπαχτσε 56-44 (9-7 πέρυσι)
  6. Μακάμπι Τελ Αβίβ 56-44 (8-8 πέρυσι)
  7. Μπασκόνια 49-51 (8-8 πέρυσι)
  8. Ζαλγκίρις Κάουνας 48-51 (8-8 πέρυσι)
  9. Παναθηναϊκός 47-52 (10-6 πέρυσι)
  10. Αρμάνι Μιλάνο 46-53 (7-9 πέρυσι)

*Η διαφορά στο σύνολο παιχνιδιών (83 ή 84) οφείλεται σε αναβολές λόγω της αποπομπής των ρωσικών ομάδων το 2022 κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Σχετικά άρθρα