Ελλήνων υπόθεση με πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον, τεράστια απήχηση και πολύ μεγάλη εμβέλεια. Τι κι αν οι «εμφύλιοι» έχουν γίνει καθημερινότητα στην κλειστή Euroleague; Τα classico θα έχουν πάντοτε τη δική τους αίγλη.
Παναθηναίκός Vs. Ολυμπιακός, Ολυμπιακός Vs. Παναθηναϊκός μέρος 26ο λοιπόν από τα γεννοφάσκια της ευρω-κόντρας τους. Τα δύο μεγαλύτερα brand του ελληνικού μπάσκετ στη σύγχρονη εποχή ενισχύθηκαν, δυνάμωσαν, φαντάζουν πιθανά φαβορί για το Final Four 2025 και υπόσχονται σε ολόκληρη την Ευρώπη μία πραγματική «μάχη».
Από δαύτες υπήρχαν μπόλικες στο παρελθόν και το Ole.gr γύρισε το χρόνο πίσω για να σταθεί σε εκείνες που έρχονται πιο εύκολα στον νου. Αυτές που για τον έναν ή τον άλλο λόγο, έδωσαν αφορμή για «βουτιά».
ΝΙΚΕΣ
Ολυμπιακός: 18
Παναθηναϊκός: 7
ΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ
Παναθηναϊκός: 4
Ολυμπιακός: 7
ΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
Ολυμπιακός: 9
Παναθηναϊκός: 2
ΝΙΚΕΣ ΣΕ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΕΔΡΑ
Ολυμπιακός: 2
Παναθηναϊκός: 1
Η τελευταία φορά που ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε ευρωπαϊκή νίκη σε ντέρμπι “αιωνίων” ήταν τη σεζόν 2020-21 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, όταν επικράτησε με 88-77, ενώ στο ΟΑΚΑ έχει να κερδίσει πέντε χρόνια. Η τελευταία φορά χρονολογείται στις 6/12/2019, όταν και είχε επιβληθεί στην παράταση με 99-93 στο πιο… παραγωγικό ευρω-ντέρμπι «αιωνίων» στην Ευρωλίγκα!
Η μεγαλύτερη διαφορά ανήκει και πάλι στον Ολυμπιακό από το +28 (101-73) στο ΣΕΦ το 2022, ενώ στο Κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων η μεγαλύτερη διαφορά είναι και πάλι «ερυθρόλευκης» νίκης με 95-71 την προπέρσινη σεζόν.
Όλα τα έχει κάνει ο Ναν απέναντι στον Ολυμπιακό, εκτός από ένα!
Εν αρχή… Τελ Αβίβ
ΠΟΙΟΙ: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 77-72
ΠΟΥ: Τελ Αβίβ
ΠΟΤΕ: 19 Απριλίου 1994
ΓΙΑΤΙ: Ημιτελικός Final Four
Η εκτός των τειχών – υπό την αιγίδα FIBA ή Euroleague – κόντρα των δύο «γιγάντων» του ελληνικού μπάσκετ που έπαιρναν τότε τη σκυτάλη από τις άλλοτε κραταιές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης (Άρης και ΠΑΟΚ), άρχισε μία 30ετία πίσω.
Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός εξασφάλισαν για πρώτη φορά τη συμμετοχή τους σε τόσο προχωρημένο στάδιο της διοργάνωσης (Final Four) αν και οι οπαδοί τους φρόντισαν εκείνοι να «κλέψουν» με τον λάθος τρόπο την παράσταση. Το… ιερό ξύλο του Τελ Αβίβ. Το πρώτο αίμα κύλησε και πρόκεται για κυριολεξία αφού χιλιάδες οπαδοί που έκαναν απόβαση στο Ισραήλ, έδιναν το ένα ραντεβού επιβολής έναντι του «άσπονδου εχθρού» μετά το άλλο. Τα όργανα της τάξης (Μοσάντ) και αυτά μέσα στο χαμό. Χάιφα, Άγιοι Τόποι, Τελ Αβίβ. Η «φωτιά» κάπου έσβηνε και κάπου αλλού αναζοπυρωνόταν. Ιστορίες και λέξεις που “θρέφουν” ακόμα συνθήματά τους, έλαβαν χώρα εκεί.
Στα αγωνιστικά, ο Ολυμπιακός ήταν η ομάδα που πανηγύρισε στο παρκέ με σκορ 77-72! Ο Γιώργος Σιγάλας ήταν το “κλειδί” του ημιτελικού αφού κατόρθωσε να περιορίσει τον Νίκο Γκάλη που ακόμα και στην προχωρημένη μπασκετικά ηλικία των 37 ετών, ήταν ο «γκάνγκστερ».
Ο Σιγάλας όμως ήταν ο μεγάλος θριαμβευτής στο μεταξύ τους match-up (έμεινε στους οκτώ πόντους ο Γκάλης), την ίδια ώρα που ο ίδιος ο Έλληνας φόργουορντ έβαλε 15. Τη διαφορά έκανε το δίδυμο των ξένων, Πάσπαλι και Τάρπλεϊ αφού από κοινού “φόρτωσαν” με πάνω από τους μισούς συνολικά πόντους, το “πράσινο” καλάθι (22+21). Ο Ολυμπιακός είχε και τέταρτο παίκτη με διψήφιο αριθμό, τον Παναγιώτη Φασούλα με 13.
Ο μετέπειτα “ερυθρόλευκος”, Σάσα Βολκόφ, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του, σκοράροντας κατά ριπάς (32π.) όμως αυτό δεν ήταν αρκετό στον Παναθηναϊκό του Πολίτη για την πρόκριση στον τελικό.
Οι «ξεζουμισμένοι» βέβαια Πειραιώτες, παρότι έφεραν την ταμπέλα του φαβορί στον τελικό με την Μπανταλόνα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, έπαθαν μπλακ-αουτ στο φινάλε και μία ανακολουθία πεπραγμένων (άστοχες βολές Πάσπαλι, τρίποντο Τόμπσον) στέρησαν στον Ολυμπιακό την πρώτη του ευρωπαϊκή κούπα που έμελλε να έρθει τρία χρόνια αργότερα στη Ρώμη.
Ανατροπή στη Σαραγόσα με σούπερ Τζόνσον
ΠΟΙΟΙ: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 52-58
ΠΟΥ: Σαραγόσα
ΠΟΤΕ: 11 Απριλίου 1995
ΓΙΑΤΙ: Ημιτελικός Final Four
Νέο ραντεβού «αιωνίων» στη Σαραγόσα αυτή τη φορά, στην ίδια φάση του θεσμού. Ο νικητής ίδιος και απαράλλακτος. Άλλωστε στα χρόνια της ευρω-κόντρας τους, ο Ολυμπιακός είχε μπει… φουριόζος με 5-0 σερί στα χρόνια της FIBA.
Το παιχνίδι ήταν πολύ ανταγωνιστικό αλλά και απρίβλεπτο μέχρι το τέλος του. Εκεί μίλησε ο σπουδαίος Έντι Τζόνσον που έγειρε την πλάστιγγρα υπέρ των «ερυθρόλευκων».
Ο Αμερικανός σταρ του ΝΒΑ που φόρεσε εκείνη τη σεζόν τη φανέλα του Ολυμπιακού, ήταν αυτός που έκρινε τον ημιτελικό (27π.), σαλπίζοντας την τελική επίθεση της ομάδας του «Ξανθού». Οι Πειραιώτες απάντησαν με σερί 8-0 στο τελευταίο δίλεπτο, μετά το 52-50 του Παναθηναϊκού, με back2back τρίποντα από Τζόνσον και Τόμιτς και βολές του Σιγάλα.
Το «τριφύλλι» του Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου είχε το πάνω χέρι για μεγάλο διάστημα (45-38, 31’), αλλά στο photo finish, παρά την τρομερή εμφάνιση του Βράνκοβιτς (12π., 17ριμπ.) και τους 17π. του Πάσπαλι, κυρίως στο πρώτο ημίχρονο, άδειασε το ντεπόζιτο. Ο πάντοτε επιδραστικός Παναγιώτης Γιαννάκης τραυματίστηκε στο δεύτερο μέρος, περιορίζοντας τις «πράσινες» λύσεις στην περιφέρεια.
Κάπως έτσι, ο Ολυμπιακός πανηγύρισε νέα πρόκριση στον τελικό όμως ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς εμφανίστηκε εκ νέου μπροστά του. Η πανίσχυρη τότε Ρεάλ του Άρβιντας Σαμπόνις απλά δεν… παιζόταν και κατέκτησε το τρόπαιο (73-61).
Η ΜΑΤΣΑΡΑ στο Βερολίνο
ΠΟΙΟΙ: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 82-84
ΠΟΥ: Βερολίνο
ΠΟΤΕ: Πρωτομαγιά 2009
ΓΙΑΤΙ: Ημιτελικός Final Four
Σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα, του 20ου αιώνα, ντέρμπι αιωνίων σε Final Four, το τρίτο και τελευταίο μέχρι σήμερα διεκδίκησε και δάφνες ποιότητας. Ως είθισται στο μπάσκετ, το αφήγημα θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό από μία και μόνο ενέργεια. Ένα σουτ εν προκειμένω του Πέκοβιτς (μπήκε) και του Μπουρούση (δεν μπήκε).
Εκεί που ο Παναθηναϊκός έραψε το 5ο του αστέρι και επανέλαβε πριν από λίγους μήνες την επιτυχία του στο αγαπημένο του πλέον Βερολίνο, πέταξε εκτός τελικού τον «αιώνιο» σε ένα αξιομνημόνευτο rivarly. Σε αυτό το συμπέρασμα άλλωστε κατέληξαν και οι Παναγιώτης Γιαννάκης (head coach τότε των Πειραιωτών) και Δημήτρης Ιτούδης (επί χρόνια βοηθός του Ομπράντοβιτς) στο πρόσφατο ντοκιμαντέρ της διοργανώτριας αρχής με αφορμή τους «εμφυλίους» που περιλαμβάνει.
Μπαίνοντας στην τέταρτη περίοδο (63-66), το «τριφύλλι» έφτασε στο +8 με τρίποντο του Γιασικεβίτσιους (65-73, 33′). Ο Ολυμπιακός ωστόσο με μπροστάρη τον Παπαλουκά, δεν είχε πει τον τελευταίο του λόγο. Ο Βούισιτς μείωσε στον πόντο ένα λεπτό πριν το φινάλε (80-81, 39′).
Ο Μπουρούσης ισοφάρισε με βολές, μετά το φάουλ που του έκανε ο Μπατίστ (82-82), αλλά ο Πέκοβιτς απάντησε (82-84), έπειτα από ασίστ του Σάρας. Ο Βούισιτς δεν βρήκε στόχο από την περιφέρεια για να βάλει μπροστά τους «ερυθρόλευκους», ενώ άτυχος ήταν και ο Πέκοβιτς στο τρανζίσιον αφού η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι.
Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν ακόμα ελπίδες στα τελευταία 15 δευτερόλεπτα που τους απέμεναν, αλλά ο Γκριρ άργησε να δει τον Μπουρούση. Εκείνος τελικά αστόχησε, το ίδιο και ο Τσίλντρες για να πανηγυρίσουν οι «πράσινοι». Όπως έκαναν δηλαδή και στον τελικό κόντρα στην ΤΣΣΚΑ (73-71).
Δείτε τα Στατιστικά του Αγώνα ΕΔΩ
Ο Πρίντεζης το έκανε ξανά
ΠΟΙΟΙ: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 77-79
ΠΟΥ: ΟΑΚΑ
ΠΟΤΕ: 18 Νοεμβρίου 2016
ΓΙΑΤΙ: 8η Αγωνιστική, Κανονική Περίοδος
Ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής του Ολυμπιακού, εκείνος των μεγάλων σουτ την περασμένη δεκαετία. Ο clutch Γιώργος Πρίντεζης ξέρει από τέτοια ως o MVP του τελικού στην Κωνσταντινούπολη το 2012. Στο «βιβλίο» του επαγγελαμτικού του βίου, περίοπτη θέση κατέχει κι ένα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ.
Μπορεί η σεζόν να ήταν ακόμα στα πρώιμά της (αμφότεροι στο 4-3 πριν από το τζάμπολ), ωστόσο, ένα παιχνίδι με τον «αιώνιο» αντίπαλο πάντα σημαίνει πολλά περισσότερα. Η άμυνα ήταν επικεντρωμένη – ως συνήθως – στον Βασίλη Σπανούλη που εφορμούσε στο αντίπαλο καλάθι και εκείνος πάσαρε την κατάλληλη στιγμή στον Γιώργο Πρίντεζη. Layup με ταμπλό για το προβάδισμα (77-78), κερδισμένο φάουλ, εύστοχη η συμπληρωματική βολή (77-79) κι ο Ολυμπιακός από κυνηγός έγινε… αφεντικό. Όλα αυτά με μόλις 3″ στο χρονόμετρο. Το τρίποντο από τον Αντώνη Φώτση σε νεκρό χρόνο απείχε από το να βρει το στόχο του για να μείνει το 77-79/
Τα δεκάλεπτα: 23-23, 39-47, 63-61, 77-79
Παναθηναϊκός (Πασκουάλ): Καλάθης 16, Σίνγκλετον 14, Ρίβερς 14, Φώτσης 13
Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Σπανούλης 22, Πρίντεζης 16, Χάκετ 11
Δείτε τα Στατιστικά του Αγώνα ΕΔΩ
Το σόου του Ταϊρίς Ράις
ΠΟΙΟΙ: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 99-93 παρ.
ΠΟΥ: ΟΑΚΑ
ΠΟΤΕ: 5 Δεκεμβρίου 2019
ΓΙΑΤΙ: 12η Αγωνιστική, Κανονική Περίοδος
Υπάρχουν εμφανίσεις κι εμφανίσεις ορόσημα σε ελληνικά ντέρμπι «αιωνίων». Παραστάσεις άξιες αναφοράς. Υπάρχει κι αυτή από τον Ταϊρίς Ράις στις αρχές του Δεκέμβρη του 2019. Πάρτε χαρτί και στιλό: 41 πόντοι (ισοφάριση της 3ης All-Time επίδοσης με κορυφαία την 50άρα του Χέιζ-Ντέιβις πλέον) με 5/7 δίποντα, 8/16 τρίποντα και 7/7 ελεύθερες βολές σε 30:13. Μία πραγματική ραψωδία από τον βραχύσωμο γκαρντ του Παναθηναϊκού.
Η άμυνα του Ολυμπιακού, λίγες ημέρες πριν το come back του Γιώργου Μπαρτζώκα στο Λιμάνι, είχε δοκιμάσει τα πάντα μήπως και κατόρθωνε να τον σταματήσει. Έλα όμως που ο ίδιος δεν καταλάβαινε από φρένο, ούτε καν στο έξτρα πεντάλεπτο, όταν το γαλακτικό οξύ είχε κυριαρχίσει και η κούραση ήταν εμφανής. Από εκείνον προήλθαν οι 7 από τους 13 πόντους του Παναθηναϊκού στην παράταση για την τελευταία «πράσινη» εντός έδρας νίκη.
Εκείνο το ευρω-ντέρμπι στο ΟΑΚΑ παραμένει το πιο παραγωγικό (192 πόντοι σύνολο) στην ιστορία των ευρωπαϊκών μονομαχιών του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό.
Τα δεκάλεπτα: 18-17, 46-39, 63-61, 86-86 (κ.δ.), 99-93 (παρ.)
Παναθηναϊκός (Πιτίνο): Ράις 41, Καλάθης 14, Τόμας 13, Παπαπέτρου 11
Ολυμπιακός (Κεμζούρα): Σπανούλης 18, Πολ 17, Μιλουτίνοφ 14, Μπόλντγουϊν 10
Δείτε τα Στατιστικά του Αγώνα ΕΔΩ
Συγκλονιστική πρεμιέρα και η μπίλια στον Ολυμπιακό
ΠΟΙΟΙ: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 78-88 παρ.
ΠΟΥ: ΟΑΚΑ
ΠΟΤΕ: 6 Οκτωβρίου 2023
ΓΙΑΤΙ: 1η Αγωνιστική, Κανονική Περίοδος
Δεν πρέπει να υπάρχει καλύτερος τρόπος να αρχίσει μία χρονιά από ένα «ντέρμπι αιωνίων» και δη με τις δύο ομάδες δυνατές. Η Euroleague 2023-24 είχε αρχίσει ακριβώς έτσι για τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Τυχαία ή μη, καμία σημασία δεν είχε. Ο πιο συμπαγής και έτοιμος τότε Ολυμπιακός αν και χρειάστηκε την παράταση, έδωσε συνέχεια στο θρίαμβο του Super Cup (75-51) παρότι κυνηγούσε στο μεγαλύτερο διάστημα.
Ο Παναθηναϊκός είχε τον πρώτο λόγο (39-29 στο 17′, 41-31 & 43-33 στο 18′, 46-36 στο 22′) ωστόσο, ο Ολυμπιακός είχε τον τελευταίο.
Το παιχνίδι θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί στα 40′, αν τα τελευταία 56,9″ περιλάμβαναν λιγότερα λάθη και μικρότερη δυστοκία. Ή απλώς αν η μπάλα έκανε τη χάρη στον Κώστα Σλούκα στο φινάλε. Η επιπλέον περίοδος ανήκε εξ ολοκλήρου στον Ολυμπιακό (0-12 σερί και 74-86 στο 44′) βέβαια, δίχως αμφιβολία.
Δείτε τα Στατισικά του Αγώνα ΕΔΩ
Η λίστα θα μπορούσε κάλλιστα να περιλαμβάνει το προ δεκαετίας ντέρμπι στο ΟΑΚΑ για την κανονική διάρκεια (66-62) με την παιχνιδάρα του Λάσμε και το άστοχο pull-up του μετέπειτα «πράσινου» Λοτζέσκι που θα ισοφάριζε στο φινάλε. Ή το «διπλό» με τον άχαστο Ρόμπερτς (18π. με 1/1δίπ., 4/4τρίπ., 4/5β. σε 20:11), παρά τα 4 φάουλ από το 24′, που κρίθηκε στην παράταση τον Μάρτη του 2018
1993/94 Ημιτελικός F4 (Τελ Αβίβ) Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 72-77
1994/95 Ημιτελικός F4 (Σαραγόσα) Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 52-58
1996/97 Προημιτελικός Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 49-69
1996/97 Προημιτελικός Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 65-57
2001/02 Top-16 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 92-75
2001/02 Top-16 Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 88-78
2008/09 Ημιτελικός F4 (Βερολίνο) Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 84-82
2013/14 Top-16 Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 66-62
2013/14 Top-16 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 68-65
2016/17 Κ.Π. Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 77-79
2016/17 Κ.Π. Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 77-69
2017/18 Κ.Π. Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 62-70
2017/18 Κ.Π. Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 85-87
2018/19 K.Π. Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 93-80
2018/19 Κ.Π. Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 79-65
2019/20 Κ.Π. Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 99-93 (παρ.)
2019/20 Κ.Π. Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 81-78
2020/21 Κ.Π Παναθηναϊκός- Ολυμπιακός 71-78
2020/21 Κ.Π. Ολυμπιακός- Παναθηναϊκός 77-88
2021/22 Κ.Π. Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 65-84
2021/22 Κ.Π. Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 101-73
2022/23 Κ.Π Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 71-95
2022/23 Κ.Π Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 81-73
2023/24 Κ.Π Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 78-88 (παρ.)
2023/24 Κ.Π Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 71-6