Ρηγμένο οικονονομικά, σαφώς πιο παραμελημένο βάσει δημοτικότητας και σε σύγκριση πάντοτε με το ποδόσφαιρο. Το μπάσκετμπολ αποτελεί τον… φτωχό συγγενή του ευρωπαϊκού αθλητισμού και μεγάλο μερίδιο σε αυτό έχει παίξει εν πολλοίς το σχίσμα Euroleague και FIBA.
Εδώ και 25 χρόνια, οι δύο… πόλοι έχουν αποφασίσει να χωρίσουν τα τσανάκια τους με μεγαλύτερο θύμα το ίδιο το σπορ. Επιζήμιος διχασμός από πολλές απόψεις. Το φταίξιμο βέβαια ο Μάκης Αγγελόπουλος, ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ ΑΕΚ, μιλώντας στο πλαίσιο της διεξαγωγής του Final 4 στην Αθήνα και τη Sunel Arena, δεν το έριξε στη Euroleague αυτή καθ΄ αυτή αλλά στις ομάδες μετόχους.
Εκείνες είναι που αποφασίζουν ουσιαστικά για την ολογαρχία της λίγκας, υψώνοντας πόρτες σαν… φρούριο. Απαράβατες στους φιλόδοξους, αντιτάσσοντας όμως το κορυφαίο προϊόν στη «γηραιά ήπειρο». Και αυτό είναι γεγονός. Δίχως βέβαια να σημαίνει πως μπάσκετ παίζεται μονάχα εκεί.
Όπως αποκάλυψε ο κύριος Κομνηνός από την αίθουσα Τύπου «Φαίδων Κωνσταντουδάκης» στο Ολυμπιακό Κλειστό των Άνω Λιοσίων, ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ ΑΕΚ, επιδιώκει κάθε χρόνο τη διοργάνωση της… γιορτής ενός Final 4 του BCL αν και εφόσουν η «Ένωση» μπορέσει να φτάσει μέχρι εκεί. Και η αλήθεια είναι πως τα έχει καταφέρει.
Τρεις φορές έχει προχωρήσει μέχρι το σημείο αυτό (Final 8 ένεκα των συνθηκών το 2020) η ΑΕΚ και τις τρεις έχει αναλάβει τη διοργάνωση. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται αφού το κόστος, κάθε άλλο παρά μικρό είναι. Αναβαθμίσεις στο (εκάστοτε) γήπεδο για να πληρεί τις προϋποθέσεις της διοργανώτριας αρχής (FIBA), φιλοξενία κλπ.
Οικονομικοί συσχετισμοί
Τι γίνεται όμως με τα οικονονικά; Σε περίπτωση που η ΑΕΚ καταφέρει να τρυπήσει ακόμα περισσότερο το ταβάνι της κατεδαφίζοντάς το, η «Βασίλισσα» θα βάλει στα ταμεία της ένα εκατομμύριο ευρώ ως έπαθλο.
Για να συμβεί βέβαια αυτό, θα πρέπει να ξεπεράσει το εμπόδιο του μεγάλου φαβορί, Μάλαγα στον ημιτελικό. Ακόμα κι αν συμβεί αυτό, εντός 48 ωρών θα κληθεί να πάιξει ένα ακόμα παιχνίδι ψάχνοντας την υπέρβαση είτε με την Τενερίφη είτε με την Γαλατασαράι. Σε μια κατάμεστη βέβαια Sunel Arena που θα δώσει το όνομά της και στη διοργάνωση, όλα γίνονται.
Την ίδια ώρα, η διαφορά με τα οικονομικά δεδομένα της Euroleague όπου για να μπορέσει να παίξει μία ομάδα με wild card χρειάζεται να καταβάλει λίγο πάνω από 1 εκατομμύριο για μία σεζόν, δεν είναι και τόσο χαοτική.
Η ομάδα που θα πανηγυρίσει στο Αμπού Ντάμπι το βράδυ της 25ης του Μάη, πέρα από υστεροφημία και το όνομά της στα βιβλία της ιστορίας του θεσμού, θα βάλει στα ταμεία της περί τα 1.8 εκατομμύρια ευρώ. Λίγο πάνω από όσα πήρε ο Παναθηναϊκός πέρυσι δηλαδή.
Τα ίδια με την θριαμβεύτρια ομάδα του BCL θα πάρει η φιναλίστ (1 εκατομμύριο) ενώ ο τρίτος θα φύγει με 850 χιλιάδες από την Αραβία και ο τέταρτος με τις 770 χιλιάδες της παρηγοριάς. Κλιμακωτά μειωμένο το έπαθλο κατά 60 χιλιάδες ευρώ από τον 5ο μέχρι τον 10ο Ερυθρό Αστέρα. Κάτι λιγότερο από 180 χιλιάδες ευρώ, πήρε η Άλμπα που τερμάτισε στον πάτο της κατάταξης.
Και κάπου εδώ έρχεται το ρητορικό ερώτημα που δεν έχει σωστή απάντηση. Αξίζει;