Από τα πρώτα χρόνια του ποδοσφαίρου μέχρι σήμερα, το άθλημα έχει αποτελέσει πεδίο κοινωνικής και πολιτικής διαμαρτυρίας.
Οι ποδοσφαιριστές έχουν χρησιμοποιήσει τη δημοτικότητά τους και την προβολή που τους προσφέρει το άθλημα για να εκφράσουν τη διαφωνία τους με διάφορους τρόπους – από μηνύματα σε φανέλες μέχρι συλλογικές δράσεις διαμαρτυρίας.
Dick, Kerr Ladies: Η πρώτη επανάσταση στο γυναικείο ποδόσφαιρο
Στο Lancashire του 1917, μέσα από τα εργοστάσια της Dick, Kerr & Co., γεννήθηκε μια από τις σημαντικότερες στιγμές του γυναικείου ποδοσφαίρου.
Οι εργάτριες που κατασκεύαζαν τρένα και τραμ δημιούργησαν τη δική τους ποδοσφαιρική ομάδα, τις Dick, Kerr Ladies.
Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FA) τους απαγόρευσε για πέντε δεκαετίες να χρησιμοποιούν επίσημα γήπεδα, μια κίνηση που αποσκοπούσε στον περιορισμό του γυναικείου ποδοσφαίρου.
Ωστόσο, η ομάδα δεν παραιτήθηκε.
Αναζήτησαν και βρήκαν εναλλακτικούς χώρους για να συνεχίσουν να παίζουν, διοργάνωσαν περιοδείες στον Καναδά και τις ΗΠΑ το 1922, και έγιναν σύμβολο αντίστασης στις διακρίσεις φύλου στον αθλητισμό.
Η επιμονή τους άνοιξε το δρόμο για τις επόμενες γενιές γυναικών ποδοσφαιριστών.
Ματίας Ζίντελαρ: Ο χορευτής που αψήφησε το Ράιχ
Ο Ματίας Ζίντελαρ, ο χαρισματικός αρχηγός της αυστριακής Wunderteam, έμεινε στην ιστορία για μια μοναδική πράξη αντίστασης το 1938.
Μετά την Anschluss (προσάρτηση της Αυστρίας από τη ναζιστική Γερμανία), διοργανώθηκε ένας “φιλικός” αγώνας στη Βιέννη που θα σηματοδοτούσε την απορρόφηση της αυστριακής εθνικής από τη γερμανική.
Ο Ματίας Ζίντελαρ όχι μόνο σκόραρε, αλλά πανηγύρισε με έναν προκλητικό χορό μπροστά στο VIP box όπου κάθονταν υψηλόβαθμοι ναζί αξιωματούχοι.
Αυτή ήταν η τελευταία εμφάνιση της αυστριακής εθνικής μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Πολ Μπράιτνερ: Η μοναχική φωνή κατά της αργεντίνικης χούντας
Ο Πολ Μπράιτνερ ήταν ήδη παγκόσμιος πρωταθλητής με τη Δυτική Γερμανία το 1974, έχοντας σκοράρει στον τελικό.
Ως ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της δεκαετίας του ’70, η απόφασή του να μποϊκοτάρει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1978 στην Αργεντινή είχε τεράστιο αντίκτυπο.
Ήταν ο μοναδικός παίκτης που αρνήθηκε να συμμετάσχει διαμαρτυρόμενος για τη στρατιωτική χούντα της χώρας.
Η στάση του έγινε ακόμα πιο σημαντική δεδομένου ότι το καθεστώς χρησιμοποίησε το τουρνουά για να βελτιώσει την εικόνα του διεθνώς.
Ρόμπι Φάουλερ: Η φωνή των λιμενεργατών στο Άνφιλντ
Το 1997, στη διάρκεια ενός ευρωπαϊκού αγώνα στο Άνφιλντ μεταξύ Λίβερπουλ και Μπραν, ο Ρόμπι Φάουλερ μετέτρεψε έναν πανηγυρισμό σε πολιτική δήλωση.
Η διαμάχη των λιμενεργατών του Λίβερπουλ είχε ξεκινήσει όταν 500 εργάτες απολύθηκαν επειδή αρνήθηκαν να διασχίσουν τη γραμμή απεργίας.
Μετά το γκολ του, ο Φάουλερ σήκωσε τη φανέλα του αποκαλύπτοντας ένα γιλέκο με μήνυμα υποστήριξης στους απολυμένους.
Η UEFA τον τιμώρησε, αλλά η πράξη του έγινε σύμβολο αλληλεγγύης μεταξύ ποδοσφαίρου και εργατικού κινήματος.
Αργότερα, η υπόθεση επανεξετάστηκε και οι λιμενεργάτες αποκαταστάθηκαν μετά από παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Jack Straw.
Αμίρ Νασρ Αζαντανί: Φυλακισμένος για τη διαμαρτυρία
Η περίπτωση του Αμίρ Νασρ Αζαντανί αναδεικνύει το υψηλό τίμημα της διαμαρτυρίας στο Ιράν.
Ο πρώην αμυντικός των Rah Ahan και Tractor συμμετείχε στις μαζικές διαδηλώσεις που ακολούθησαν το θάνατο της Mahsa Amini στα χέρια της θρησκευτικής αστυνομίας του Ιράν.
Η καταδίκη του σε 26 χρόνια φυλάκισης το 2023 προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και κινητοποίησε την παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα.
Η υπόθεσή του έγινε σύμβολο της καταστολής των διαδηλώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν και της σκληρής αντιμετώπισης των διαφωνούντων.
Εμανουέλε Πεσόλι: Διαμαρτυρία με αλυσίδες και απεργία πείνας
Το 2011, στο πλαίσιο του μεγάλου σκανδάλου των στημένων αγώνων στην Ιταλία, ο Εμανουέλε Πεσόλι, πρώην αμυντικός της Βενέτσια και της Πεσκάρα, τιμωρήθηκε με τριετή αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο.
Αρνούμενος να αποδεχτεί την ποινή για κάτι που υποστήριζε ότι δεν έκανε, επέλεξε μια ακραία μορφή διαμαρτυρίας: αλυσοδέθηκε στις πύλες της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και ξεκίνησε απεργία πείνας.
Η τετραήμερη διαμαρτυρία του τράβηξε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης και τελικά οδήγησε στη μείωση της ποινής του σε μόλις 10 μήνες, αποδεικνύοντας ότι ακόμη και οι πιο ακραίες μορφές ειρηνικής διαμαρτυρίας μπορούν να φέρουν αποτελέσματα.
Η γερμανική διαμαρτυρία στο Μουντιάλ 2022
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, το οποίο επισκιάστηκε από καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τους θανάτους μεταναστών εργατών μέχρι την καταπίεση της LGBTQ+ κοινότητας, η εθνική Γερμανίας έκανε μια συμβολική αλλά ισχυρή χειρονομία.
Όταν η FIFA απείλησε να τιμωρήσει τους παίκτες που θα φορούσαν περιβραχιόνια διαμαρτυρίας, η ενδεκάδα της Γερμανίας κάλυψε τα στόματά της στην καθιερωμένη φωτογραφία πριν τον αγώνα με την Ιαπωνία, υπονοώντας ότι είχαν φιμωθεί.
Η διαμαρτυρία τους ανέδειξε τη σύγκρουση μεταξύ των αξιών των αθλητών και των εμπορικών συμφερόντων του ποδοσφαίρου.