Άνοιγμα στα αριστερά. Κοντρόλ και έκρηξη. Δύο επαφές και πλασέ που χτυπά στο δοκάρι, πριν καταλήξει στα δίχτυα. Μένεις με το στόμα ανοιχτό. Μόλις αφουγκραστείς τι είδες, σηκώνεις το κινητό και ανοίγεις μια καρτέλα. Ο Ντεζιρέ Ντουέ, βρίσκεται πλέον στο ιστορικό της αναζήτησής σου.
Όχι πως ήταν η πρώτη φορά φέτος, αλλά ο Ντουέ άφησε άφωνο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη με την ενέργειά του. Η Παρί Σεν Ζερμέν βρέθηκε να χάνει από την Άστον Βίλα στα προημιτελικά του Champions League, όμως το γύρισε (09/04, 3-1). Η ανατροπή, φυσικά και ξεκίνησε, από τα πόδια του 19χρονου σταρ της.
Για τους Παριζιάνους, είναι οικείο θέαμα πλέον. Μετά από 12 γκολ και οι 12 ασίστ που έχουν δει, την τρέχουσα σεζόν, σε μόλις 43 εμφανίσεις, συνήθισαν πια.
Και αναρωτιέσαι. «Μάλλον κάποιο… ταλεντόδεντρο θα έχουν στο Παρίσι. Πού τους βρίσκουν όλους αυτούς;». Η απάντηση είναι απλή. To «ταλεντόδεντρο» βρίσκεται στη Ρεν.
Ο μικρός που «έσπασε» την πολιτική ενός ολόκληρου κλαμπ
Ο τρία χρόνια μεγαλύτερος αδελφός του, Γκουέλα, ήταν ήδη στις ακαδημίες της Ρεν. Κατά τη διάρκεια μιας σειράς δοκιμαστικών, ο Ντεζιρέ «τράβηξε» τα βλέμματα του συλλόγου.
«Για τον μεγάλο, ήταν ήδη ολοκληρωμένα όλα. Έπρεπε όμως να ρωτήσουμε και για τον μικρό. Οι γονείς μας είπαν πως είναι τρία χρόνια μικρότερος. Εμείς δεν είχαμε πρόβλημα με αυτό, μόλις είχε τη δυνατότητα πάρει την άδεια του, το έκανε και ήρθε σε μας», είχε δηλώσει ο προπονητής των ακαδημιών της Ρεν, Ματιέ Λε Σκορνέ, στο «Football Talent Scout».
Τα χρόνια πέρασαν και ο μισός Ιβοριανός-μισός Γάλλος νεαρός, δεν έχανε ευκαιρίες, να αποδεικνύει στη Ρεν ότι η επιλογή της ήταν σωστή.
Το καλοκαίρι του 2022, βρέθηκε να φορά τη φανέλα των «τρικολόρ» στο EURO Κ17, το οποίο και η Γαλλία κατέκτησε. Σε πέντε από τους έξι αγώνες ήταν στο βασικό σχήμα, σκόραρε δις στην πρεμιέρα εναντίων της Πολωνίας, ενώ μοίρασε και ασίστ στον τελικό με την Ολλανδία.
Ο τότε ομοσπονδιακός τεχνικός του, Χοσέ Αλκοσέρ, του είχε «πλέξει» το εγκώμιο, μιλώντας για τα ηγετικά χαρακτηριστικά του:
«Διαβάζει το παιχνίδι καλά. Είναι ήρεμος στον αγωνιστικό χώρο. Έχει δυναμική προσωπικότητα, ωστόσο συχνά ζητά συμβουλές για να βελτιωθεί. Η νοοτροπία του είναι επαγγελματική».
Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που η Ρεν για να τον αποκτήσει, πέταξε στα… σκουπίδια, την πολιτική της περί «στρατολόγησης ταλέντων». Οι άνθρωποι της ομάδας, είχαν συμφωνήσει να μην υπογράφει κανένα παιδί, κάτω των εννέα ετών. Για τον Ντεζιρέ Ντουέ, απλά δεν μπορούσαν να περιμένουν.
Το «wonderkid» της Παρί πλέον, δεν έτυχε απλά να είναι αυτού του επιπέδου. Δεν είναι αυτό που λέμε, «μία στα χίλια». Είναι αποτέλεσμα σωστής πολιτικής και… τελευταίος, σε μια μακριά λίστα με παίκτες παγκόσμιας κλάσης.
Κοινό όλων; Το πέρασμα από το «εργοστάσιο παραγωγής», που λέγεται Ρεν. Ποιος είναι όμως, ο «διευθυντής» αυτού του… εργοστασίου;
Ο πεθερός της Σάλμα Χάγιεκ και η «προικισμένη επιθυμία»
«Το κάνουμε αυτό, για να δώσουμε πίσω στη Βρετάνη, όλα όσα μας έδωσε». Η φράση «το ‘πε και το ‘κανε», χαρακτηρίζει απόλυτα τα λόγια και τις πράξεις του Φρανσουά Πινό.
Η Βρετάνη, γνωστή και ως «Μικρή Βρετανία», είναι περιοχή στη βορειοδυτική Γαλλία, μέρος της οποίας είναι και η Ρεν, των περίπου 200.000 κατοίκων.
Το 1998, ο Πινό αγοράζει την τοπική ομάδα και δοκιμάζει κατευθείαν, να αλλάξει «σελίδα» στον σύλλογο. Πολλά χρήματα και μεγάλες επενδύσεις, με κύριο στόχο μεταγραφών, τη Λατινική Αμερική.
Για κάποια χρόνια (έως το 2002) επιμένει στη συγκεκριμένη πολιτική, η οποία δεν αποφέρει τους «καρπούς» που θα ήθελε. Ωστόσο, δεδομένου του επιτυχημένου επιχειρηματικού του ιστορικού, η ιδέα και δυνατότητα για ριζική αλλαγή, ήταν εκεί.
«Λιγότερο Λατινική Αμερική, περισσότερη Βρετάνη». Όπερ και εγένετο. Λίγο καιρό πριν δώσει εξ ολοκλήρου τα «ηνία» στον γιό του, Φρανσουά – Ανρί, το budget των αναπτυξιακών τμημάτων τετραπλασιάστηκε και έκτοτε, παραμένει σε ποσοστό μεταξύ επτά και 10 τοις εκατό, του συνολικού budget του κλαμπ.
Ο πρόεδρος της Ρεν, Νίκολας Χόλβεκ, είχε μιλήσει στην «L’Equipe» το 2020, επιβεβαιώνοντας μετά από χρόνια, τη συνέχεια της φιλοσοφίας του Πινό: «Το κέντρο ανάπτυξης νέων μας, είναι στην καρδιά της στρατηγικής μας. Βασιζόμαστε στα νιάτα μας, για να προχωρήσουμε και να προοδεύσουμε».
Μια φιλοσοφία, που ο σύζυγος της Σάλμα Χάγιεκ και ιδιοκτήτης των Balenciaga, Puma, Gucci και πολλών άλλων εταιριών, πήρε από τον πατέρα του, συνεχίζοντάς τη επάξια.
Φυσικά, η ανάπτυξη δεν περιορίστηκε στις ακαδημίες. Καθώς εκείνες, «γέμιζαν» από ταλέντα που… ψάρευε το τμήμα σκάουτινγκ. Ο Ντεζιρέ Ντουέ είναι το πιο φρέσκο «ψάρι», με εκείνους που προηγήθηκαν να είναι ήδη μοιρασμένοι στα μεγαλύτερα κλαμπ της Ευρώπης.
Από τον Ματίς Τελ (Μπάγερν Μονάχου, πλέον δανεικός στην Τότεναμ) και τον Εντουάρντο Καμαβινγκά (Ρεάλ Μαδρίτης), στον Τζερεμί Ντοκού (Μάντσεστερ Σίτι) και τον Ουσμάν Ντεμπελέ (Παρί Σεν Ζερμέν). Μόλις τέσσερα, από τα αμέτρητα παραδείγματα, που έχει να προσφέρει αυτή η ομάδα, ως… περήφανες πωλήσεις της.
Ποδοσφαιριστές, τόσο προικισμένοι, που κάθε σύλλογος θα είχε την επιθυμία να τους κάνει δικούς της. Εν ολίγοις, «προικισμένες επιθυμίες».
Ντουέ Ντεζιρέ. Μια απλή μετάφραση, αρκεί για να καταλάβει κανείς, τι επιφυλάσσει για το μέλλον. Αλλιώς, ας κοιτάξει ποιος έβαλε το νικητήριο πέναλτι στο Άνφιλντ.