Αρχική > ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ > Μεγάλη έρευνα «μιλά» για ταλέντα από την Ελλάδα, αλλά… φωνάζει πως παίζουν ελάχιστοι!

Μεγάλη έρευνα «μιλά» για ταλέντα από την Ελλάδα, αλλά… φωνάζει πως παίζουν ελάχιστοι!

Τα «ελληνικά» wonderkids, μέσα από την απόλυτη έρευνα του CIES, για τους ποδοσφαιριστές U21, που ξεχωρίζουν παγκοσμίως. Ένα στοιχείο, όμως, «αγχώνει» την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο.

CIES

Οι καλύτεροι παίκτες κάτω των 21 ετών, με τη «σφραγίδα» του CIES, είναι πλέον γνωστοί!

Το Διεθνές Κέντρο για Αθλητικές Επιστήμες δημοσίευσε την έρευνά του, σχετικά με τους νεαρούς ποδοσφαιριστές που ξεχωρίζουν, τη δεδομένη χρονική στιγμή, στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Φυσικά, ανάμεσά τους υπάρχουν και ορισμένοι «γνώριμοι» στο ελληνικό κοινό. Κάποια wonderkids, που σίγουρα πρέπει να… προσέξουμε, ιδίως για την εξέλιξή τους στο μέλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το CIES, ξεχώρισε τις καλύτερες 20άδες των νεαρών, ταλαντούχων ποδοσφαιριστών, όχι μόνο ανά θέση, αλλά και ανάλογα με τον ρόλο τους.

Πρόκειται για μία σπουδαία διάκριση, ιδίως εάν παρατηρήσουμε ποια ονόματα, βρίσκονται στην κορυφή της εκάστοτε λίστας!

Το «ελληνικό» χρώμα και η Κύπρος

Η πρώτη κατηγορία, στην οποία εντοπίζεται ένας Έλληνας, είναι εκείνη των «Allrounder» κεντρικών αμυντικών.

Ο Αλέξης Καλογερόπουλος, στα 20 χρόνια του, φαίνεται πως κεντρίζει το ενδιαφέρον, αγωνιζόμενος στον Βόλο, ως δανεικός από τον Ολυμπιακό. βρίσκεται στη 12η θέση, μαζί με τον Τόμας Κραλ της Μλάντα Μπόλεσλαβ από την Τσεχία, ενώ στην κορυφή, είναι ο Κουμπαρσί της Μπαρτσελόνα.

Έπειτα, οι «ερυθρόλευκοι» δεν θα μπορούσαν να μην συμμετέχουν σε αυτή τη λίστα, με κάποιον ποδοσφαιριστή από την «χρυσή» φουρνιά της ομάδας Νέων, που κατέκτησε το Youth League.

Ο λόγος για τον Χρήστο Μουζακίτη, ο οποίος είναι 12ος, στη λίστα με τους κορυφαίους «Playmaking» μέσους, δηλαδή των παικτών που συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη του παιχνιδιού. Πρώτος, το «αστέρι» της Μπάγερν Μονάχου, Αλεξάνταρ Πάβλοβιτς.

Στην κατηγορία των παικτών, που αγωνίζονται στη μεσαία γραμμή, εντοπίζεται και ένα όνομα από το πρωτάθλημα της Κύπρου. Ο Άλεξ Σάφρο φορά τη φανέλα του Άρη Λεμεσού και είναι 15ος, μεταξύ των «Holding» μέσων (σ.σ. έχουν πιο ανασταλτικό ρόλο), όπου την πρωτιά κρατά ο Ζαΐρ-Εμερί της Παρί Σεν Ζερμέν.

Τέλος, στη 12η θέση των μέσων, που «πατούν» αρκετά συχνά στην αντίπαλη περιοχή, είναι ο Κωνσταντίνος Καρέτσας. Το «διαμάντι» της Γκενκ, μπορεί ακόμα να μην έχει επιλέξει το αντιπροπευτικό συγκρότημα που θα εκπροσωπήσει, όντας ανάμεσα σε Ελλάδα και Βέλγιο, ωστόσο συνεχίζει να «λάμπει».

Στην εν λόγω κατηγορία, πρώτος είναι ο Κέντρι Πάες της Ιντεπεντιέντε ντελ Βάλε, ενώ ακολουθεί το «next big thing» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Κόμπι Μέινου.

Ένα «μεγάλο» αλλά…

Παρ’ όλα αυτά, η συγκεκριμένη έρευνα χτύπησε και ένα σοβαρό… καμπανάκι.

Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των τεσσάρων χωρών, που χρησιμοποιούν τους λιγότερους παίκτες κάτω των 21, παγκοσμίως! Από τους 291 ποδοσφαιριστές της Stoiximan Super League, μόλις οι εννέα είναι κάτω των 21.

Ένα ποσοστό που φτάνει μόλις στο 3%, την στιγμή που ο μέσος όρος γενικά, αγγίζει το 11%.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Κύπρος, καθώς από τους 295 παίκτες της πρώτης κατηγορίας, μόλις οι επτά είναι κάτω των 21 (2%).

Οι έτερες χώρες με μονοψήφιο αριθμό παικτών U21, είναι η Κίνα (9) και το Αζερμπαϊτζάν (9).

Όπως γίνεται αντιληπτό, η έρευνα «φωνάζει» πως κάτι, σχετικά με αυτό, πρέπει να αλλάξει…

Σχετικά άρθρα