Αρχική > ΜΠΑΣΚΕΤ > STOIXIMAN GBL > Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 71-78: Πράσινη παρέλαση στο ΣΕΦ

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 71-78: Πράσινη παρέλαση στο ΣΕΦ

Με τον Κέντρικ Ναν σημαιοφόρο, ο Παναθηναϊκός κυριάρχησε του Ολυμπιακού και πέρασε σαν… σίφουνας από το ΣΕΦ (71-78).

Πέρυσι το έκανε με τον τρόπο του Ολυμπιακού (σφιχτή άμυνα). Φέτος έβαλε και η επίθεση το… χεράκι της. Όπως και να ‘χει, ο Παναθηναϊκός άλωσε ξανά το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για τον πρώτο γύρο του ελληνικού πρωταθλήματος (71-78), έπαιξε σαν πρωταθλητής και πήρε ξανά το ξεκάθαρο προβάδισμα για το πλεονέκτημα της έδρας αν δεν γίνει κάποια τεράστια έκπληξη, στο δρόμο για τους Τελικούς.

Κυριάρχησε στο μεγαλύτερο κομμάτι του ντέρμπι το «τριφύλλι» με υποδειγματική άμυνα και έναν Κέντρικ Ναν βγαλμένο από τα όνειρα κάθε φαν των «πρασίνων». Ο Αμερικανός παικταράς τελείωσε τον αγώνα με 25 πόντους (6/8 τρίποντα), ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του κόντρα στην ομάδα του Πειραιά από το 4ο ματς των Τελικών πέρυσι. Άξιος συμπαραστάτης ο Λορένζο Μπράουν που τα…έσταζε από νωρίς, παίκτης-κλειδί ο Ντίνος Μήτογλου που τα έδωσε όλα.

Ο Παναθηναϊκός έδωσε συνέχεια στην αντίδραση που έβγαλε στην Πόλη και πάει με την ψυχολογία στα ύψη στη δεύτερη «διαβολοβδομάδα» της σεζόν. Ανιστρόφως ανάλογη η κατάσταση στον Ολυμπιακό που έχει μπροστά του πρόγραμμα… βουνό αλλά και τα συνεχή αρνητικά αποτελέσματα να διαχειριστεί. «Είναι δύσκολη περίοδος αλλά θα γυρίσει» σημείωσε ο Γιώργος Μπαρτζώκας στη συνέντευξη Τύπου.

(Σταδιακή) πράσινη κυριαρχία

Σαφής η οδηγία από πλευράς Ολυμπιακού, ως συνήθως στο ξεκίνημα, να ακουμπήσει τη μπάλα στον Μουστάφα Φαλ μέσω pick and roll και εκείνος είτε να τελειώσει τις φάσεις είτε να ψάξει τον αμαρκάριστο. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν καθαρό μυαλό στην αρχή, έπαιζαν γρήγορα αποφεύγοντας την κατάχρηση της ντρίμπλας και με γκολ φάουλ του Γάλλου «πύργου» έκαναν το 8-3. Παρόλα αυτά η απάντηση του Παναθηναϊκού ήταν άμεση.

Ο… αχάμπαρος Λορένζο Μπράουν έδειξε το δρόμο και οι υπόλοιποι ακολουθούσαν. Το «τριφύλλι» που έβγαζε σπίθες στην άμυνα έτρεξε ένα επιμέρους 11-2, παίρνοντας εύκολα καλάθια από τα απανωτά κλεψίματα που έκανε για το 12-17.

Το σχήμα με τον Οσμάν στο «4» δεν βγήκε στον Αταμάν στο σημείο εκείνο αν και δεν είχε άλλη επιλογή. Βεζένκοφ και Φουρνιέ το πήραν πάνω τους επιθετικά, η «πράσινη» καταιγίδα κάπου κόπασε και ο Ολυμπιακός ισοφάρισε σε 23-23.

Η δεύτερη περίοδος άνηκε ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ στους πρωταθλητές Ελλάδας και Euroleague με την είσοδο του Ντίνου Μήτογλου (χρεωμένος με δύο φάουλ ο Λεσόρ) να εξελίσσεται σε σημείο κλειδί. Ο Έλληνας διεθνής φόργουορντ στο «5» ήταν ο καταλύτης των πρασίνων σε άμυνα και επίθεση.

Δυναμικά hedge out, εξαιρετικό διάβασμα στην επίθεση όπου έπαιρνε μακριά το 5άρι λόγω και της ικανότητάς του να απειλεί από μακριά και ο Μήτογλου των ντέρμπι ήταν και πάλι εκεί. Μπορεί να μην είχε ανάσες και να κάθισε στον πάγκο με 2’26” για την ανάπαυλα, όμως ο Μήτογλου την δουλειά την έκανε και με το παραπάνω.

Οι «ερυθρόλευκοι» από την άλλη προσπαθούσαν κυρίως με ατομικές προσπάθειες να διασπάσουν την αντίπαλη άμυνα που έμοιαζε με εμπόδιο απροσπέλαστο. Ο Βιλντόζα είχε σαφή εντολή να μην αφήσει τον Σλούκα να βρει ρυθμό και το κατάφερε. Οι υπόλοιποι της περιφέρειας όμως ήταν ασταμάτητοι. Ιδίως ο Κέντρικ Ναν που σούταρε με 4/5 τρίποντα. Ο Παναθηναϊκός έβλεπε… βαρέλι το αντίπαλο καλάθι αφού σκόραρε 4 παραπάνω τρίποντα από δίποντα στο πρώτο ημίχρονο για το 38-48.

Σαν σε… επανάληψη το δεύτερο μέρος

Ανάλογα κύλησε το παιχνίδι και με την επιστροφή των δύο ομάδων στο παρκέ. Ο Ολυμπιακός αδυνατούσε να βρει λύσεις σε επίθεση και άμυνα, με τον Παναθηναϊκό, να ανεβάζει τη διαφορά ακόμα και στους 12 (44-56, στο 25′).

Οι «πράσινοι» διατηρούνταν σταθερά μπροστά, παρά τις προσπάθεις των γηπεδούχων να μειώσουν. Έτσι, έκλεισαν το τρίτο δεκάλεπτο, όντες μπροστά στο σκορ μρ 55-62.

Με πέντε διαδοχικούς πόντους του Κέντρικ Ναν, ο Παναθηναϊκός εκτόξευσε τη διαφορά στο +14 (55-69) στα επτά λεπτά για το φινάλε και έδειξε πως πολύ δύσκολα, θα του γλιστρούσε η νίκη.

Κάτι που αποδείχθηκε εν τέλει, αφού η ομάδα του Μπαρτζώκα, μπόρεσε απλώς να «ψαλιδίσει» την απόσταση. Το «τριφύλλι» πέρασε νικηφόρα από το ΣΕΦ με 71-78 και έτσι, έμεινε αήττητο στην Stoiximan GBL.

Τα δεκάλεπτα: 23-23, 38-48, 55-62, 71-78

Δείτε τα στατιστικά του αγώνα εδώ

Σχετικά άρθρα