Αρχική > ΜΠΑΣΚΕΤ > EUROLEAGUE > No Σλούκας no πάρτι: Λιγότερους πόντους σε 4 ματς στη Euroleague συγκριτικά με τον τελικό του Super Cup κόντρα στον Ολυμπιακό

No Σλούκας no πάρτι: Λιγότερους πόντους σε 4 ματς στη Euroleague συγκριτικά με τον τελικό του Super Cup κόντρα στον Ολυμπιακό

Ο Κώστας Σλούκας είναι μακριά από τον καλό του εαυτό στο ξεκίνημα και ο Παναθηναϊκός μοιάζει θαμπός.

Η λάμψη του στέματος, οτιδήποτε χρυσού που φεγγοβολάει στο σκοτάδι, δύναται να καταστεί παραπλανητική σαν τις… σειρήνες στην Οδύσσεια. Ο δρόμος στην προσπάθεια της παραμονής στην κορυφή είναι μακρύς και δύσβατος με πολλές παγίδες.

Μετά το πέρας των 4 πρώτων αγωνιστικών και της πρώτης «διαβολοβδομάδας» της περιόδου, ο Παναθηναϊκός έπεσε στο 2-2 αφού η περιπέτειά του στις κατάφωτες πρωτεύουσες της δυτικής Ευρώπης δεν είχε happy end. Δύο ήττες που πολύ πιθανόν να μη σημαίνουν και τίποτα στο συνολικό «λογαριασμό» του Εργκίν Αταμάν, δύο κολλητές εμφανίσες όμως που χρίζουν ανάλυσης και βελτίωσης για να πάρουν οι πρωταθλητές τα πάνω τους. Άλλωστε οι απαιτήσεις είναι οι υψηλότερες δυνατές και αυτές τις έχει γεννήσει όχι μονάχο ο οργανισμός και το παρελθόν του αυτό καθ’ αυτό αλλά και οι δυνατότητες του υπάρχοντος έμψυχου δυναμικού.

Σημείο «κλειδί» για να μετατραπεί το «τριφύλλι» εκ νέου κυρίαρχο εντός των 4 γραμμών του παρκέ, είναι φυσικά ο Κώστας Σλούκας και η αγωνιστική του άνοδος, γεγονός που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ο Τούρκος τεχνικός. Ο Αταμάν άλλωστε δεν το έκρυψε μετά την ήττα στη Μαδρίτη και σε σχετική ερώτηση που του έγινε για τον ελάχιστο χρόνο συμμετοχής του Λορένζο Μπράουν. «Ήθελα να δώσω περισσότερο ρυθμό στον Σλούκα» ξεφούρνισε ο τρεις φορές πρωταθλητής της Euroleague. Εκ του αποτελέσματος δεν του βγήκε, στο άμεσο μέλλον όμως, η επιμονή του αυτή μπορεί να αποδειχθεί περισσότερο κερδοφόρα από όσο μοιάζει για την ώρα κοιτάζοντας κανείς το τελικό σκορ.

Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού έχει ξεκινήσει μουδιασμένα τη σεζόν, αποδίδοντας αρκετά κάτω από τα στάνταρ του. Για αυτό αναγκάστηκε και ο Ναν να κάνει τη μπάλα… κομπολόι στη Μαδρίτη στο δεύτερο ημίχρονο που εξελίχθηκε σε προσωπικό του κρεσέντο.

Το Nunn-ball είχε εμφανιστεί πέρυσι σποραδικά μέσα στη σεζόν όμως στο τελευταίο κομμάτι της χρονιάς, ο βαθμός εξάρτισης των «πρασίνων» από τον Αμερικανό αρχισκόρερ τους, είχε μεταβληθεί. Ο Παναθηναϊκός περίμενε πολλά όχι όμως τα πάντα από τον Ναν γιατί είχε έναν Σλούκα «μαέστρο» να μετατρέπεται σαν χαμαιλέοντας στις ανάγκες του αγώνα και έναν Λεσόρ στυλοβάτη.

Άλλοτε δημιουργός και άλλοτε εκτελεστής, ο Θεσσαλονικιός γκαρντ άφησε πίσω του στο δεύτερο μισό τα σκαμπανεβάσματα του πρώτου, πήρε τον Παναθηναϊκό από το χέρι και τον οδήγησε και πάλι στο θρόνο του μετά από 13 χρόνια.

Για την ώρα βέβαια, ο MVP του Final Four 2024 απέχει αρκετά από εκείνον τον… μηχανοδηγό αν και στο πρώτο του δυνατό επίσημο παιχνίδι της χρονιάς στο Super Cup ήταν διακριθέντας και πολύ οικονομικός.

Στον τελικό με τον Ολυμπιακό, ο Σλούκας σταμάτησε στους 18 πόντους (4/4 διπ., 3/5 τρίποντα) με αξιοπρόσεκτα μάλιστα νούμερα. Γεμάτη εμφάνιση και δεύτερος σκόρερ του «τριφυλλιού» (πίσω από τον Γκριγκόνις που είχε 19π.) παρά την ήττα.

Στη φετινή Euroleague ωστόσο ακόμα ψάχνεται αγωνιζόμενος βέβαια σχεδόν δέκα λεπτά λιγότερα στην εκκίνηση σε σχέση με πέρυσι (17’09” αντί 26’14”). Κανένας λόγος για να φορτωθεί από τώρα.

Μετά τους 10 πόντους επιστρέφοντας στη… Γη της Επαγγελίας (Vs. Άλμπα στην πρεμιέρα), έμεινε στο μηδέν στα εγκαίνια του νέου ΟΑΚΑ για δεύτερη φορά σε πέντε χρόνια, μοιράζοντας μάλιστα μόλις δύο ασίστ.

Ούτε στο Παρίσι πήρε το… όπλο του (2π., 0/1 διπ., 0/1 τριπ. και 2/2 βολες) αναλαμβάνοντας πολύ λίγες προσπάθειες αν και πρόσθεσε 5 ασίστ στη στατιστική του. Τόσες αλλά και τρία λάθη είχε το βράδυ της Πέμπτης στην ισπανική πρωτεόυσα, βρίσκοντας στόχο στο μοναδικό τρίποντο που επιχείρησε (0/1 διπ.). Αν βέβαια η Ρεάλ δεν έκανε εξιαρετική δουλειά στο κάθετο pick n roll, θα είχε μετρήσει 2-3 ακόμα.

Ούτε στην άμυνα ήταν αποδοτικός, τον «χτύπησε» η Ρεάλ που διάβασε εξαιρετικά την ανισορροπία, η οποία είτε γέννησε mismatches είτε οδήγησε σε δεύτερες ευκαιρίες (12 χαμένα αμυντικά ριμπάουντ, 3 επιθετικά ο Καμπάτσο).

ΔιοργάνωσηΑντίπαλοςΠόντοι
Super CupΟλυμπιακός18
Euroleague 1ηΆλμπα10
Euroleague 2ηΜπάγερν0
Euroleague 3ηΠαρί2
Euroleague 4ηΡεάλ3

Ο Κώστας Σλούκας σκοράρει – για την ώρα – με το σταγονόμετρο γιατί δεν το επιδιώκει και τόσο. Οι άμυνες έχουν προσαρμοστεί πάνω του γνωρίζοντας το πόσο επιδραστικός μπορεί να γίνει για το παιχνίδι του Παναθηναϊκού, έχοντας περιορίσει τη συνεισφορά του στη δημιουργία (4.2 ανά ματς). Ακόμα και οι ασίστ βέβαια είναι πεσμένες μέχρι τώρα σε σχέση με τις 5.6 της περσινής περιόδου. Για τους 12.7 πόντους βέβαια, ούτε λόγος (3.8 φέτος).

Ο αρχηγός πραγματοποίησε ένα τρίμηνο (από τα παράθυρα για τις Εθνικής ομάδας και μέχρι το τέλος) σε ημιάγρια κατάσταση. Ήταν πολλοί οι αγώνες που έπαιζε στα… κόκκινα, εξού και βγήκε ο τραυματισμός ανάμεσα στα playoffs και το Final Four καθώς και το ζήτημα στους ελληνικούς τελικούς που δεν του επέτρεψε να βρίσκεται στο 100% για να λάβει μέρος στην προετοιμασία της Εθνικής.

Για έναν παίκτη βέβαια της δικής του κλάσης, το «κακό φεγγάρι» μπορεί να γίνει… ζώνη του λυκόφωτος σε λίγες μόλις μέρες. Ένα διάστημα πιο σημαντικό, όταν και θα διακιβεύονται περισσότερα.

Σχετικά άρθρα