Αρχική > ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ > ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ > Οι Έλληνες είναι… Άγγλοι: Το πεντάλεπτο που σημαίνει γκολ για την Εθνική!

Οι Έλληνες είναι… Άγγλοι: Το πεντάλεπτο που σημαίνει γκολ για την Εθνική!

Θες να κερδίσεις την Εθνική; Τότε μην αφήσεις τον Γιοβάνοβιτς να δώσει οδηγίες στο ημίχρονο.

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση. Τρανό παράδειγμα που το επιβεβαιώνει είναι η Εθνική.

Η Ελλάδα πήρε ακόμη μια νίκη. Ένα τρίποντο απέναντι στην Ιρλανδία (2-0, 13/10) με το οποίο έκανε το απόλυτο στους ομίλους του Nations League, καθώς πλέον μετρά τέσσερις νίκες σε ισάριθμους αγώνες.

Τόσο το αποτέλεσμα όσο και η εικόνα που έδειξε η Εθνική, δείχνουν τη σκληρή δουλειά που έχουν καταβάλει παίκτες και προπονητές. Η κάθε πάσα είναι υπολογισμένη, το κάθε σουτ κρύβει μια ελπίδα από πίσω. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει καταφέρει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να δέσει την ομάδα και παράλληλα να περάσει στους ποδοσφαιριστές τα «θέλω» του.

«Έχουν έρθει μεγάλα ταλέντα στην ομάδα και έχουμε κουμπώσει με αυτά. Ο κόουτς μας έχει βγάλει μία νοοτροπία νικητή και πιστεύω θα έρθουν ακόμα καλύτερες βραδιές στο μέλλον για την Εθνική μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μανώλης Σιώπης για τον Ομοσπονδιακό προπονητή.

Το «μυστικό» του Γιοβάνοβιτς

Στα παιχνίδια κατά τα οποία ο Γιοβάνοβιτς βρίσκεται στον πάγκο, η Εθνική ομάδα έχει βρει δίχτυα συνολικά εννέα φορές. Αυτό σημαίνει πως έχει μέσο όρο ανά ματς, δύο γκολ! Αυτό δεν είναι όμως το πιο σημαντικό κομμάτι. Εντυπωσιακότερο είναι το χρονικό σημείο κατά το οποίο οι διεθνείς βρίσκουν δίχτυα.

Στα τελευταία τρία ματς η Ελλάδα σκόραρε στο 48ο, 49ο και 50ο λεπτό. Με την Ιρλανδία, την Αγγλία και τη Φινλανδία αντίστοιχα. Τι δείχνει αυτό; Αυτό είναι μια απόδειξη πως ο Γιοβάνοβιτς «διαβάζει» με ακρίβεια το παιχνίδι τακτικά και οι οδηγίες που δίνει στην ανάπαυλα φέρνουν άμεσο αποτέλεσμα. Οι παίκτες κατανοούν στο απόλυτο τι ζητάει ο προπονητής τους και εκτελούν τις εντολές με τον ιδανικότερο τρόπο.

Είναι ποδοσφαιρικό κλισέ να πούμε ότι τα γκολ αλλάζουν τη ροή των παιχνιδιών. Αλλά για ρωτήστε τους αντιπάλους της Εθνικής. Να βγαίνεις από τα αποδυτήρια με το σκορ στο 0-0 και σχεδόν αμέσως να δέχεσαι γκολ.

Παράλληλα η Εθνική έχει την τάση να σκοράρει και στο «παρά πέντε». Δεν υπάρχει αναμέτρηση που «γαλανόλευκη» δεν έχει βρει δίχτυα στο τελευταίο τέταρτο. Αναλυτικά τα γκολ έχουν ως εξής:

Ελλάδα – Φινλανδία 3-0 (76’ Ιωαννίδης)

Ιρλανδία – Ελλάδα 0-2 (87’ Τζόλης)

Αγγλία – Ελλάδα 1-2 (90+4’ Παυλίδης)

Ελλάδα – Ιρλανδία 2-0 (90+2’ Μάνταλος)

Ειδικότερα για τα τρία πιο πρόσφατα ματς, μιλάμε για γκολ κόντρα στη ροή του αγώνα. Προήλθαν μετά από αντεπίθεση και «λύτρωσαν» (Αγγλία) ή «καθησύχασαν» (Ιρλανδία) ομάδα και θεατές.

Το συγκεκριμένο στατιστικό αποτυπώνει την πίεση που ασκεί το σύνολο του Γιοβάνοβιτς, μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο. Οι ποδοσφαιριστές δεν επαναπαύονται. Πεισμώνουν, πιέζουν ασφυκτικά και σκοράρουν για να διαμορφώσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Είναι πολύ σημαντικό για τον Γιοβάνοβιτς να περνάει στην ομάδα του αυτό ακριβώς που σκέφτεται. Λειτουργεί όπως ένας δάσκαλος απέναντι στους μαθητές του. Θέλει να τους εμπνεύσει, να τους κάνει να σκεφτούν και τελικά να πάρουν τις αποφάσεις που πρέπει και τη στιγμή που πρέπει.

Σχετικά άρθρα