Αρχική > ΜΠΑΣΚΕΤ > EUROLEAGUE > Ολυμπιακός – Ζαλγκίρις 74-68: Της αμύνης τα παιδιά ίδρωσαν αλλά έκαναν τη δουλειά

Ολυμπιακός – Ζαλγκίρις 74-68: Της αμύνης τα παιδιά ίδρωσαν αλλά έκαναν τη δουλειά

Τα… χρειάστηκε ο Ολυμπιακός απέναντι στην πολύ ανταγωνιστική Ζαλγκίρις, πήρε όμως το ζητούμενο που ήταν η πρώτη νίκη (74-68).

Όσο ο Ολυμπιακός παρουσίασε ψήγματα της απόδοσης που δύναται να πιάσει, ήταν τρομακτικός απέναντι στη Ζαλγκίρις στο πλαίσιο της 2ης στροφής της Euroleague. Το ζήτημα ωστόσο – λογικό μέχρι ενός σημείου λόγω του πρώιμου σταδίου – είναι πως δεν είχε και πάλι διάρκεια.

Ακόμα κι έτσι και χάρις την άμυνά του που έσπαγε στο μεγαλύτερο διάστημα κόκκαλα, οι «ερυθρόλευκοι» άνοιξαν λογαριασμό στη φετινή διοργάνωση (74-68) εκμεταλλευόμενοι την έδρα τους απέναντι σε έναν μαχητικό αντίπαλο που το πάλεψε αλλά απέχει ποιότητας και ποσότητας.

Κέρδος για τον Ολυμπιακό η διψήφια εμφάνιση του Εβάν Φουρνιέ (15π., 5 ριμπ.) που είχε και δύο κλεψίματα, δέιγμα της διάθεσης που έδειξε. Νταμπλ νταμπλ από τον MVP Σάσα Βεζένκοφ.

Το… έχασαν στο τέλος οι διαιτητές και εκνεύρισαν τους πάντες, λαμβάνονοντας και αναιρώντας αποφάσεις.

Με μάτι που γυάλιζε

Αποφασισμένος να βάλει τα χέρια του στη «φωτιά» ξεκίνησε ο Ολυμπιακός κλέβοντας δυο φορές τη μπάλα ταυτοχρόνως όμως ήταν και άστοχος από μακριά (0/2 Βεζένκοφ και Φουρνιέ). Ο Γάλλος σταρ ήταν εκείνος που άνοιξε λογαριασμό στο ματς προλαβαίνοντας το χρόνο και με τη βοήθεια του instant replay.

Τα deflections έδιναν και έπαιρναν, με τις δύο άμυνες να έχουν τον πρώτο λόγο. Η Ζαλγκίρις πέτυχε τους πρώτους της πόντους στο 4′ όμως φρόντιζε να μείνει προσκολημένη στον Ολυμπιακό που με δύο καλάθια του Βεζένκοφ από ασίστ ξεμάκρυνε (8-2).

Οι Πειραιώτες δεν «πλήρωναν» τα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ λόγω του… όρκου που είχαν πάρει να «σκυλιάζουν» σε κάθε άμυνα, για κάθε μπάλα. Στο ανοιχτό γήπεδο ήταν.. φωτιά, έφευγαν με κινηματογραφική ταχύτητα και απλοποιώντας το μπάσκετ, έφτασαν στο 18-6 του 9′ και το ιδανικό φινάλε μιας ονειρεμένης πρώτης περιόδου για την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα με το τρίποντο του Παπανικολάου.

Οι λογικές και αναμενόμενες αλλαγές του Γιώργου Μπαρτζώκα (Ντόρσεϊ αντί Βιλντόζα, Πετρούσεφ αντί Ράιτ) χάλασαν κάπως τον «ερυθρόλευκο» ρυθμό, όσο όμως η άμυνα συνέχιζε απτόητη να… στραγγαλίζει τους Λιθουανούς, ο Ολυμπιακός αισθανόταν ασφαλής και με το παραπάνω (25-7 στο 13’25”).

Η είσοδος του Άλεν Σμάιλαγκιτς που είχε πάει (σχεδόν) μόνος του να βλάψει τον Ολυμπιακό πέρυσι με την Παρτιζάν στο ΣΕΦ έδωσε άλλη πνοή στους Λιθουανούς που απειλούσαν και από μακριά. Κάπου όπως το παράκανε ο Σέρβος και το 27-15 έγινε γρήγορα γρήγορα 33-15 αποκαθιστώντας την τάξη.

Οι «ερυθρόλευκοι» βιάζονταν βέβαια να τελειώσουν το ματς, έδωσαν κάποια εύκολα φάουλ (μεταξύ των οποίων και ένα αντιαθλητικό στον Φρανσίσκο από τον Γουόκαπ) για να μειώσουν οι φιλοξενούμενοι σε 33-21.

Το over handling του Ντρόρσεϊ δεν βοηθούσε τον Ολυμπιακό που κόλλησε, είχε όμως «μαξιλαράκι» ασφαλείας μέσα από την άμυνά του και πήγε στο +11 στην ανάπαυλα (35-24). Έγινε έξω φρενών πριν το ημίχρονο ο Γιώργος Μπαρτζώκας με τον Μόουζες Ράιτ για μία πρωτοβουλία του να κατεβάσει τη μπάλα, η οποία οδήγησε σε λάθος. Μπήκε μέχρι τη μέση του παρκέ για να του τα ψάλει.

Ο ταλαντούχος Ολυμπιακός είχε όρεξη και διάθεση, οι ρόλοι όμως μοιάζουν ακόμα να είναι δισδιάκριτοι, οι αποστάσεις κακές τις περισσότερες φορές στην επίθεση και για τους παραπάνω λόγους δεν «καθάρισε» την αναμέτρηση νωρίτερα αν και έλεγχε το σκορ καθόλη τη διάρκεια.

Ίδρωσε…

Βλέποντας ο Γιώργος Μπαρτζώκας τον Ράιτ να φορτώνεται 4ο φάουλ όσα είχε και ο Φιλίπ Πετρούσεφ, έριξε στο παιχνίδι τον Μουστάφα Φαλ που αποθεώθηκε από τους παρευρισκόμενους, ακούγοντας και ρυθμικά το όνομά του.

Η Ζαλγκίρις βέβαια είχε κλείσει την ψαλίδα, ρίχνοντας στο τέλος της τρίτης περιόδου τη διαφορά σε μονοψήφια τιμή με το καλάθι του Σιρβίντις που έδινε λύσεις.

Η αντεπίθεση της Ζαλγκίρις είχε και συνέχεια αφού με το τρίποντο του Φρανσίσκο, οι Λιθουανοί πλησίασαν στους έξι μετά από ώρα (52-46).

Βιλντόζα και Παπανικολάου από τις 90 μοίρες στη γωνία έδωσαν ανάσα (58-48), όμως ο σεσημασμένος Σιρβίντις που μέχρι εκείνο το σημείο είχε 0/7 τρίποντα, έβαλε δύο σερί (64-56)

Ο ρέφερι Ρίζικ με μία βιαστική απόφαση (σφύριξε πως είχε τελειώσει το 24” πριν αυτό συμβεί) ζέστανε τον κόσμο του Ολυμπιακού που μπήκε στην εξίσωση. Όσο περνούσε ο χρόνος τόσο μεγάλωνε το βάρος και η πίεση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Με τη μία εύστοχη βολή του Λιθουανού που είχε εξελιχθεί σε «όπλο» στα χέρια του Τρινκιέρι, η Ζαλγκίρις μείωσε στους πέντε (67-62) ενώ στην αμέσως επόμενη φάση το αμυντικό του Φρανσίσκο έγινε επιθετικό του Πετρούσεφ που αποβλήθηκε μετά από τη του χρήση instant replay.

Ο ασύνδετος με το αντίπαλο καλάθι αλλά πάντα επικίνδυνος Φρανσίσκο έβαλε μεγάλο τρίποντο (67-65). Ο Παπανικολάου έβαλε τις βολές (χωρίς αντιαθλητικό όπως είχε αρχικά υποδειχθεί). Η μεγάλη ευκαιρία να «καθαρίσει» το ματς ο Βεζένκοφ για το 72-66 βρήκε σίδερο, όπως και η προσπάθεια του Γκιεντράιτις να βάλει… φωτιά στο ματς μειώνοντας στον πόντο.

Τελικά το 72-66 έγινε από τον ίδιο παίκτη (Βεζένκοφ) διά της τεθλασμένης (βολές), ο Φρανσίσκο απάντησε με τον ίδιο τρόπο και ο πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού Σάσα Βεζένκοφ (17π., 11 ριμπ.,) διαμόρφωσε από τη «γραμμή της φιλανθρωπίας» το τελικό σκορ.

Δείτε τα στατιστικά του αγώνα ΕΔΩ

Τα Δεκάλεπετα: 21-6, 35-24, 52-43, 74-68

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Γουόκαπ 2 (7ασ.), Γουίλιαμς-Γκος 9 (4/6διπ.), Ράιτ 2 (2/4βολ., 6ριμπ.), Βιλντόζα 5 (1/3τριπ.), Φαλ 2, Βεζένκοφ 17 (3/4διπ., 0/1τριπ., 11/13βολ., 11ριμπ.)), Παπανικολάου 7 (2/3τριπ.), Ντόρσεϊ 2 (1/1διπ., 0/4τριπ.), Πίτερς 5, Πετρούσεφ 8, ΜακΚίσικ, Φουρνιέ 15 (1).

Ζαλγκίρις (Τρινκιέρι): Γουάλας, 2 Φρανσίσκο 13 (2/8τριπ., 6ασ.), Λεκαβίτσιους 3 (1), Μπραζντέικις 5, Γκιεντράιτις 9(1/4τριπ.), Μπιρούτις 4, Σμάιλαγκιτς 7 (1/4τριπ.), Μίτσελ, Ντάνστον 3, Μπουτκεβίτσιους 1, Σιρβίντις 17 (2/3διπ., 3/10τριπ.), Ουλάνοβας 4.

Σχετικά άρθρα