Αρχική > ΜΠΑΣΚΕΤ > EUROLEAGUE > Ο Τόμας Γουόκαπ εκτός πεντάδας; Μετά από 173 ματς έγινε κι αυτό

Ο Τόμας Γουόκαπ εκτός πεντάδας; Μετά από 173 ματς έγινε κι αυτό

Ο βιονικός Τόμας Γουόκαπ τελικά έρχεται και από τον πάγκο.

Παιχνίδι για τον Ολυμπιακό στην Euroleague και σε αυτή δεν βρίσκεται ο Τόμας Γουόκαπ; Δεν είναι κάποιο λάθος της στατιστικής ούτε σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά η πραγματικότητα. Η πολυαναμενόμενη και με έντονο σημειολογικό χαρακτήρα – λόγω γενεθλίων και συμπλήρωσης 100 χρόνων ζωής – σεζόν 2024-25 έφτασε για τους «ερυθρόλευκους» με αλλαγές.

Ακόμα και σταθερές που μοιάζουν αμετάβλητες, θεμελιώδεις συνήθειες που έχουν καθιερωθεί ως δεδομένες, διαφοροποιούνται. Ο πλήρης και γεμάτος Ολυμπιακός των 16 παικτών, της γεμάτης περιφέρειας και της ατομικής ποιότητας με τους πολλούς «αστέρες» ξεκίνησε την προσπάθεια της επιστροφής στην κορυφή της Ευρώπης από την αγαπημένη του Κωνσταντινούπολη και το μπρα ντε φερ με τη Φενέρμπαχτσε.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας που καλείται να διαχειριστεί όλο όλο αυτό το συνωστισμένο ταλέντο αποδεικνύει με το… καλημέρα την διαλλακτική του διάθεση και την επιθυμία του για προσαρμογές ακόμα και από τα πιο μικρά πράγματα όπως η επιλογή της αρχικής πεντάδας.

Αναμφίβολα στο μπάσκετ και ειδικά στο ευρωπαϊκό καθώς στο NBA η συζήτηση γίνεται υπό διαφορετικό πρίσμα γιατί μπαίνουν και τα οικονομικά στη μέση (πενταδάτοι συνήθως είναι οι καλύτερα αμειβόμενοι), δεν τίθεται θέμα σύγκρισης σημασίας αρχικών επιλογών όπως συμβαίνει με το ποδόσφαιρο.

Η συχνότητα με την οποία μπορεί κάθε τεχνικός να αλλάζει τους παίκτες που βρίσκονται εντός των 4 γραμμών του παρκέ καθιστά τον όρο «πενταδάτος» σε δεύτερη μοίρα στην κλίμακα της σημασίας των αριθμών και πως αυτοί μεταφράζονται. Όταν όμως έχει να κάνει με τον Τόμας Γουόκαπ αποτελεί είδηση και ο λόγος είναι προφανής.

Ο βιονικός Τεξανός μετά από 173 συναπτά παιχνίδια που βρισκόταν στο αρχικό σχήμα είτε με τη φανέλα της Ζαλγκίρις είτε με εκείνη του Ολυμπιακού, έφτασε η ώρα για να έρθει από τον πάγκο. Και αυτό διότι ο Έλληνας τεχνικός επέλεξε να ξεκινήσει με τον Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος. Γεγονός που συνέβη και στον τελικό του Super Cup. Επαναλαμβανόμενη σύμπτωση παύει να αποτελέι σύμπτωση.

Κάτι ανάλογο συνέβη και με τον αρχηγό Κώστα Παπανικολάου που αντικατέστησε τον «βασικό» Φουρνιέ, 1’35” πριν ολοκληρωθεί η πρώτη περίοδος. Ο «Παπ» αποτελεί μαζί με τον Νικ Καλάθη εκείνοι που έχουν διαχρονικά στο θεσμό τα περισσότερα ματς στα πόδια τους στην αρχική πεντάδα με 311 στο σύνολο.

2019-20: 21/28, σερί βασικός από την 8η Αγωνιστική
2020-21: 34/34
2021-22: 37/37
2022-23: 41/41
2023-24: 40/40

Σχετικά άρθρα