Αρχική > BLOGS > ΑΕΚ: Η επίθεση στη «βιτρίνα», αλλά το upgrade έως τώρα, στην άμυνα!

ΑΕΚ: Η επίθεση στη «βιτρίνα», αλλά το upgrade έως τώρα, στην άμυνα!

Οι αμυντικές επιδόσεις της ΑΕΚ, κάνουν τη διαφορά συγκριτικά με τις προηγούμενες σεζόν. Όσο κι αν η πικρία της αποτυχίας στην Ευρώπη, συνεχίζει να σκεπάζει κάποια θετικά, το πραγματικό upgrade της έως τώρα, είναι εκεί.

αεκ κάλενας βίντα

Το ΑΕΚ – Παναθηναϊκός, φαινομενικά, ήταν ένα ντέρμπι στην 6η αγωνιστική της Stoiximan Super League. Όπως κάθε ντέρμπι, δεν ήταν ένα απλό ματς. Είχε και παραπάνω σημασία, λόγω της πίεσης προς τους προπονητές, δικαιολογημένης ή μη, αλλά στη βάση του, ήταν ένα παιχνίδι, μόλις στο 1/4 της κανονικής διάρκειας και στο 1/5 των αγωνιστικών υποχρεώσεων, μαζί με τα Play Offs. Με λίγα λόγια, ο δρόμος ακόμα είναι μακρύς.

Στο «ταμείο» στο φινάλε της σεζόν, κάθε βαθμός μετράει. Συνηθίζεται, όμως, και δεν είναι απλώς ελληνικό φαινόμενο, να κοιτάμε τη βαθμολογία προς το τέλος της σεζόν. Τώρα, ενδιαφέρουν οι εμφανίσεις και φυσικά, τα αποτελέσματα.

Η ΑΕΚ κατάφερε να πάρει το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, θυμίζοντας μερικές από τις αρετές της, από την πρώτη σεζόν του Ματίας Αλμέιδα. Στο παζλ, προστέθηκε η κυνικότητα του Πιερό, που πραγματικά ήταν ανίκητος, κυρίως στον αέρα. Δικαίως βγήκε MVP, αλλά στο ίδιο σκαλί, μπαίνει ένα ακόμα όνομα: του Αλεξάντερ Κάλενς. Και ο λόγος που το τονίζω, είναι συγκεκριμένος.

Για ακόμα μία φορά, η αμυντική γραμμή της «Ένωσης» ήταν τοποθετημένη πολύ ψηλά ανά διαστήματα. Υπήρχαν στιγμές, που οι Βίντα, Κάλενς και Ρότα, ήταν τοποθετημένοι στη γραμμή του κέντρου, έχοντας αναλάβει έκαστος, από έναν παίκτη του Παναθηναϊκού.

Το συγκεκριμένο man-to-man, δούλεψε. Όμως, η αλήθεια είναι πως έχει πάρα πολύ ρίσκο. Η ΑΕΚ το πήρε, όπως συνηθίζει επί Αλμέιδα, της βγήκε και τελείωσε το ματς με 0.2 xGoals κατά της και χωρίς να δεχθεί γκολ. Κι εκεί, είναι το πραγματικό upgrade της φετινής εκδοχής.

ΑΕΚ: Η διαφορά είναι στην άμυνα

Στο ίδιο χρονικό διάστημα στην περσινή σεζόν, δηλαδή μετά από έξι αγωνιστικές στη Stoiximan Super League, είχε δεχθεί πέντε γκολ. Στη σεζόν του νταμπλ, το 2022/23, τέσσερα. Φέτος, έχει δεχθεί μόλις ένα!

Περνάει στα ψιλά γράμματα, αλλά η ΑΕΚ έχει αυτήν τη στιγμή, την καλύτερη άμυνα (1 γκολ κατά) και επίθεση (11 γκολ υπέρ) στο ελληνικό πρωτάθλημα. Παράλληλα, παραμένει και η μόνη αήττητη, μετά την ήττα του ΠΑΟΚ από την Άρη.

Σαφώς και υπήρχαν ματς, όπου χρειάστηκε και την τύχη με το μέρος της. Κύριο παράδειγμα, η τεράστια χαμένη ευκαιρία του Μουτίνιο στο ματς με την Καλλιθέα. Αλλά αυτοί οι αριθμοί, που οι προηγούμενες σεζόν δείχνουν πως δεν είναι ο κανόνας σε έναν τόσο επιθετικό τρόπο παιχνιδιού, δεν γίνεται να προκύπτουν μόνο από τύχη.

Αν ψάχνει κανείς την πραγματική αναβάθμιση της ΑΕΚ έως τώρα, δεν είναι μπροστά. Τουλάχιστον στους αριθμούς. Γιατί όσον αφορά τις επιλογές που έχει ο Ματίας Αλμέιδα στην επίθεση, δεν τίθεται θέμα συζήτησης. Σκεφτείτε πως έπαιξε και κέρδισε το ντέρμπι, δίχως Λιβάι Γκαρσία, Λαμέλα, Μαρσιάλ και Γκατσίνοβιτς!

Οι αμυντικές της επιδόσεις, όμως, κάνουν τη διαφορά συγκριτικά με τις προηγούμενες σεζόν. Όσο κι αν η πικρία της αποτυχίας στην Ευρώπη, συνεχίζει να σκεπάζει κάποια θετικά, το πραγματικό upgrade της ΑΕΚ έως τώρα, είναι εκεί.

Σχετικά άρθρα