Ο Βασίλης Τολιόπολος έγινε… Kill-Bill Πιστολιόπουλος απέναντι στην Τσεχία, εκτελώντας την παρέα του Σατοράνσκι και του Μπάλβιν για να δώσει την πρόκριση στη «γαλανόλευκη» από την προτελευταία στροφή των προκριματικών του EuroBasket 2025.
Το μπάσκετ ωστόσο δεν είναι ατομικό άθλημα. Μπορεί ο αρχηγός του Άρη να συγκέντρωσε πάνω του τα βλέμματα με τις «βόμβες» του και την ΤΡΙΠΟΝΤΑΡΑ του στην κανονική διάρκεια που θύμισε τον προπονητή του, παρόλα αυτά είχε για άξιο συμπαραστάτη του τον Ιωάννη Παπαπέτρου.
Ο διεθνής φόργουορντ, επέστρεψε στην Εθνική ομάδα μετά από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ασίας και έδειξε ευθύς εξ΄ αρχής από τη Media Day της «γαλανόλευκης», τα συναισθήματά του για το come back του.
«Δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα από το να φοράς το εθνόσημο» σημείωσε τόσο από τον Άγιο Θωμά όσο και από την Enteria Arena του Pardubice ο ευτυχής Παπαπέτρου. Με μάτια καθαρά, εξέφρασε τα συναισθήματά του ο φόργουορντ του Παναθηναϊκού που πραγματοποίησε μία γεμάτη εμφάνιση, βγαίνοντας μπροστά και εκτελεστικά (23π. με 7/13 σουτ, 7 ριμπ. και δύο ασίστ).
Μετά την επίτευξη του στόχου και μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ, βγήκε κι ένα παράπονο στον «Παπ». Μία όχι και τόσο αυθόρμητη αλλά αφοπλιστική ατάκα.
«Είχες πολύ καιρό να κάνεις ένα τόσο γεμάτο παιχνίδι», άκουσε κι εκείνος άμεσα, τον… διόρθωσε. «Είχα πολύ καιρό να παίξω. Εκεί είναι η τελεία. Η αλήθεια είναι αυτή», απάντησε για να συνεχίσει, υπερθεματίζοντας τη χαρά και την περηφάνεια που αισθάνεται για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.
«Καρφί» για τον Αταμάν και το ρόλο του στον Παναθηναϊκό
Δεν χωρά αμφιβολία, πως η φράση του, είχε ξεκάθαρο… προορισμό τον προπονητή του στο «τριφύλλι», Εργκίν Αταμάν μιας και στην Εθνική ομάδα, είχε θέσει ο ίδιος τον εαυτό του εκτός για το προηγούμενο διάστημα αφού… «έπρεπε να ακούσει το σώμα του».
Η μικρή παύση που μεσολάβησε ανάμεσα στην ερώτηση και τη μπηχτή του, φανερώνει τη συναισθηματική του φόρτιση αφενός αλλά και τη σκεπτόμενη απάντησή του αφετέρου.
Ο Ιωάννης Παπαπέτρου δεν είναι ευχαριστημένος από το ρόλο του στο ροτέισον των «πρασίνων», κάτι που φάνηκε και πριν από μερικές εβδομάδες όταν ο προπονητής του, τοποθετήθηκε δημοσίως, θέτοντάς τον και εκτός ομάδας για μερικές μέρες.
Στις αρχές του Δεκέμβρη, ο Τούρκος τεχνικός εξήγησε πως δεν συμπεριέλαβε στα πλάνα του τον Ιωάννη Παπαπέτρου διότι… «πρέπει να καταλάβει ότι κάθε παίκτης πρέπει να παίζει για την ομάδα. Οπότε δεν πρέπει να σκέφτεται πόσα λεπτά παίζει και να κάνει παράπονα.»
Δεν πέρασαν πολλά 24ωρα από τη… συγχώρεση του Εργκίν Αταμάν που τον συμπεριέλαβε ξανά στα πλάνα του, χωρίς βέβαια να αλλάξει το status quo του στην «ιεραρχία», παρά την απουσία του Μάριους Γκριγκόνις. Άρχισε να παίρνει μπρος και ο Οσμάν βέβαια, με το χρόνο του βέβαια περισσότερο να… συρρικνώνεται παρά να αυξάνεται.
Από το… σκηνικό πριν τον αγώνα με την Παρτιζάν εκτός έδρας και έπειτα, ο πρώην αρχηγός του Παναθηναϊκού έχει πατήσει το παρκέ της Euroleague σε 11 ματς με 8’29” παρουσίας. Μέχρι και τη 12η στροφή και την αναμέτρηση απέναντι στη Μονακό στο ΟΑΚΑ, είχε κοντά στα 14΄συμμετοχής.
Σαφώς και στο ελληνικό πρωτάθλημα βρίσκει περισσότερο χρόνο και χώρο με 18.3′ ανά ματς αν και στα ντέρμπι με τον αιώνιο αντίπαλο (ΟΑΚΑ και Τελικό Κυπέλλου αφού στο ΣΕΦ δεν είχε παίξει), δεν ξεπέρασε σε κανένα τα 10′ παρουσίας.
Το καλοκαίρι το 2022 και ενώ οι «πράσινοι» βίωναν τα πιο δύσκολα χρόνια της σύγχρονης εποχής τους στο μπασκετικό τμήμα πριν την έλευση του Εργκίν Αταμάν και το extreme makeover, o Ιωάννης Παπαπέτρου άκουσε το κάλεσμα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και άφησε τους «πράσινους» ως αρχηγός, και στα prime του, αναφορικά με τους αριθμούς και την εικόνα του για την Παρτιζάν.
Ο Παπαπέτρου με καλή ψυχολογία, μπορεί να αποτελέσει κεφάλαιο τόσο για τους «πράσινους» όσο και για το ελληνικό μπάσκετ εν γένει αφού έχει ακόμα πράγματα να δώσει ηλικιακά (30 ετών). Είναι πολλά αυτά τα «μικρά» που μπορεί να κάνει σε ικανοποιητικότατο βαθμό. Ακόμα και να σκοράρει όπως έδειξε κόντρα στην Τσεχία, χωρίς αυτό βέβαια να είναι το δυνατό του όπλο απέναντι σε πολύ υψηλού επιπέδου αντιπάλους.
Δεν πάνε και τόσοι μήνες άλλωστε από την πολύ κομβική συνεισφορά του στη σειρά των playoffs με τη Μακάμπι όπου εξελίχθησε σε X-Factor της ζόρικης πρόκρισης με πάνω από 27΄ συμμετοχής και διψήφιας αρωγής και εκτελεστικά. ‘Όπως και στο Final Four έβαλε το… χεράκι του για να επιστρέψει ο Παναθηναϊκός στο «θρόνο» του με 20’38” συμμετοχής, 6,5 πόντους, 2 ριμπ., 1 ασίστ και κανένα λάθος στο μαγικό «πράσινο» τριήμερο του Βερολίνου. Απόλυτα καθοριστικός στο πιο κρίσιμο κομμάτι της σεζόν.
Από την άλλη, ο Εργκίν Αταμάν – που δεν το έχει κρύψει άλλωστε – είναι προπονητής του αποτελέσματος. Και δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος πως έχει πέσει έξω και επιμένει διαρκώς στο λάθος. Ομάδα που κερδίζει άλλωστε, δεν αλλάζει.
Όπως δήλωσε και προσφάτως… «Φέτος ο Χουάντσο και Όσμαν παίζουν κάθε ματς και κάθε εβδομάδα βελτιώνονται. Για αυτό ο Ιωάννης έχει λιγότερα λεπτά. Όταν παίζει καλά στα λεπτά του, όπως πέρσι, μπορεί να πάρει περισσότερα λεπτά. Επίσης, παίζω κάθε ματς για τη νίκη, όχι για να δώσω λεπτά στους παίκτες. Ειδικά στα σημαντικά ματς δεν θέλω να κάνω μεγάλο ροτέισον. Αυτό είναι το σύστημα του ΝΒΑ. Διαλέγω 5-6 παίκτες πριν το ματς και προσπαθώ να δώσω περισσότερα λεπτά σε αυτούς.»