Πρωτομηνιά και τζάμπολ πάνε παρέα για την 9η έκδοση του BCL. Ο Οκτώβρης μπήκε με επιστροφή στη δράση για το κυρίως «μενού» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της FIBA στην Ευρώπη. Αμέσως μετά και την περάτωση των προκριματικών και τις 32 θέσεις που κλείδωσαν οριστικά και αμετάκλητα.
Ανάμεσα σε αυτές, υπάρχουν και τέσσερις ελληνικές, από τους εννιά συνολικά εκπροσώπους. Περιστέρι, Προμηθέας, ΑΕΚ και Κολοσσός Ρόδου θα κάνουν την προσπάθειά τους για να προχωρήσουν στο θεσμό. Πρεμιέρα για τις ελληνικές κάνει η κάτοχος του τροπαίου το 2018 «Βασίλισσα» υποδεχόμενη την Μακάμπι Ραμάτ Γκαν από το Ισραήλ το απόγευμα της Τετάρτης (1/10) στο Κλειστό στα Άνω Λιόσια για να ακολουθήσει ο πρωτάρης Κολοσσός.
Οι Ροδίτες κάνουν ντεμπούτο στη διοργάνωση απέναντι στη γαλλική Σεν Κεντέν (21:00), ομάδα που υποχρεώσε τη Μονακό σε γκέλα την πρώτη αγωνιστική του γαλλικού πρωταθλήματος.
BCL 2024/25: Αυτά είναι τα Power Rankings
Λίγες ώρες πριν την έναρξη της φάσης των ομίλων, το BCL κυκλοφόρησε τα Power Rankings του. Στο Top-10 και πιο συγκεκριμένα στο #7, είναι η «Ένωση», με τη διοργανώτρια αρχή να εξηγεί το σκεπτικό της γύρω από τις υψηλές πτήσεις που αναμένει από την ΑΕΚ παρά την κατάρρευση των «κιτρινόμαυρων» μετά τα γκρουπ και το εντυπωσιακό 5-0 πέρυσι.
Αφενός η παραμονή του Μιντάουγκας Κουζμίνσκας. Ο Λιθουανός φόργουορντ που πραγματοποίησε εξαιρετική σεζόν πέρυσι (17.3π., 5.7 ριμπ. και 1.1 ασίστ) παρέμεινε στην ΑΕΚ για να συμβάλει στις «φουσκωμένες» προσδοκίες της «Ένωσης» ενόψει της αγωνιστικής περιόδου 2024-25.
Αφετέρου δε ο λόγος της 7ης θέσης της ΑΕΚ ακούει στο όνομα Χάντερ Χέιλ, ενός πιθανού MVP (ο τρίτος κατά σειρά). Σε μια εποχή που το pick and roll και οι σκόρερ μέσω αυτού έχουν εκτοξευτεί, απέκτησε τον πολυμήχανο όγδοος «φονιάς» της περσινής διοργάνωσης. Ο λόγος για τον Χάντερ Χέιλ, που μπορεί να βάλει την μπάλα στο διχτάκι ποικιλοτρόπωςκαι αποτελεί πολυεργαλείο περιωπής.
Η επόμενη ελληνική ομάδα στις «προβλέψεις» του BCL για την τελική κατάταξη είναι το Περιστέρι. Στην μετά Βασίλη Σπανούλη εποχή, το μπάτζετ των «Πριγκηπών της Δυτικής όχθης» έχει μειωθεί πλέον στο 1/3 περίπου της περσινής περιόδου όμως το Περιστέρι «τρύπησε» το ταβάνι του φτάνοντας μέχρι το Final Four του Βελιγραδίου.
Λίγο πιο χαμηλά (Νο17) συναντά κανείς τον Προμηθέα που μπήκε πέρυσι στην 8άδα, έχασε όμως τους Χέιλ, Κάουαν και Κόφι. Η καλή παρουσία των Αχαιών πάντως στα φιλικά, διατήρησε τον Προμηθέα στη μέση περίπου των Powe Rankings.
Χαμηλά όπως φάνταζε λογικό (#30), είναι ο πρωτοεμφανιζόμενος Κολοσσός Ρόδου. Άλλωστε, εκτός των άλλων, «έπεσε» πάνω και σε ιδιαίτερα απαιτητικό όμιλο με Σεν Κεντέν, Τενερίφη και Καρσίγιακα.
Το Top 10 των Power Rankings του BCL:
- Μάλαγα
- Τενερίφη
- Μούρθια
- Γαλατασαράι
- Ρίτας Βίλνιους
- Καρσίγιακα
- ΑΕΚ
- Μανρέσα
- Σεν Κεντέν
- Βούρτζμπουργκ
Οι όμιλοι των ελληνικών ομάδων στο BCL:
Group C
Τενερίφη (Ισπανία)
Καρσίγιακα (Τουρκία)
Σεν Κεντέν (Γαλλία)
Κολοσσός (Ελλάδα)
Group D
Γαλατασαράι (Τουρκία)
Προμηθέας (Ελλάδα)
Ράστα Βέχτα (Γερμανία)
Νίμπουργκ (Τσεχία)
Group E
ΑΕΚ (Ελλάδα)
Ρίγα (Λετονία)
Μακάμπι Ραμάτ Γκαν (Ισραήλ)
Βόννη (Γερμανία)
Group H
Μούρθια (Ισπανία)
Περιστέρι (Ελλάδα)
Μανίσα (Τουρκία)
FMP (Σερβία)