Μία σεζόν «καριέρας» έφτασε στο τέλος της, για τον νεαρό επιθετικό, Ζίνι Σαλβαδόρ, που ανήκει στην ΑΕΚ.

Η φετινή χρονιά βρήκε τον 22χρονο Αγκολέζο να φορά την φανέλα του Λεβαδειακού, ως δανεικός από την «Ένωση». Ο ίδιος εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την ευκαιρία που το δόθηκε, αφήνοντας υποσχέσεις για το μέλλον.

Μέτρησε 14 τέρματα και 9 ασίστ σε 29 αναμετρήσεις και με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να «τραβήξει» όλα τα βλέμματα πάνω του.

Όσα έχει αλλάξει ο Ζίνι, δεν «ακουμπούν» μόνο στην Ελλάδα (video)

Πώς ο Ζίνι έφερε 100% αύξηση στη χρηματιστηριακή του αξία, αλλά και επαναπροσδιορισμό της θέσης του κι εκτός ελληνικών συνόρων.

Η ΑΕΚ πέτυχε… διάνα με τον δανεισμό του στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφού επιστρέφει σε αυτήν, εμφανώς βελτιωμένος.

Δεν αποτελεί, όμως, τον μοναδικό που έφυγε ως δανεικός από την ΑΕΚ και επιστρέφοντας, είτε ήταν καλύτερος από την ημέρα που έφυγε, είτε έφερε κέρδος.

Ποιοι είναι, λοιπόν, οι «Ζίνι» των προηγούμενων χρόνων για την ΑΕΚ;

Χιώτης & Παπασταθόπουλος

Δεν είναι πολλοί οι ποδοσφαιριστές που μετά από τον δανεισμό τους, κατάφεραν να καθιερωθούν στην ΑΕΚ. Δύο από αυτούς, όχι απλά τα κατάφεραν, αλλά άφησαν και το στίγμα τους.

Ο πρώτος εξ αυτών είναι ο Διονύσης Χιώτης. Ο ίδιος αποτελεί γέννημα θρέμμα της «Ένωσης», αφού προήλθε από τα αναπτυξιακά τμήματα της ομάδας.

Ο Έλληνας τερματοφύλακας δόθηκε συνολικά τρεις φορές δανεικός από της ΑΕΚ. Το τελευταίο «δρομολόγιο» ήταν αυτό για την Προοδευτική το 1999.

Έπειτα από εκείνη τη σεζόν, ο ίδιος πήρε την ευκαιρία του και άρχισε να πρωταγωνιστεί. Ήταν, άλλωστε, ο γκολκίπερ της στις μαγικές βραδιές με τη Ρεάλ Μαδρίτης, στους ομίλους του Champions League την αγωνιστική περίοδο 2002/03.

Ο δεύτερος σε αυτή την κατηγορία είναι ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος. Ο ίδιος δεν αποτελεί απλά έναν εκ των κορυφαίων αμυντικών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πριν φτάσει, όμως, στις κορυφαίες στιγμές της καριέρας του, πέρασε από το στάδιο που έπρεπε να καθιερωθεί στην ΑΕΚ. Έτσι, δόθηκε ως δανεικός από την Νίκη Βόλου το 2005, ώστε να βρει αγωνιστικό ρυθμό.

Από εκεί και έπειτα τα υπόλοιπα αποτελούν ιστορία. Ρίχτηκε στα βαθιά, έπαιξε στο Champions League, πριν ακολουθήσει μία μακρά πορεία στην Ευρώπη, παίζοντας σε ομάδες όπως η Μίλαν, η Ντόρτμουντ και η Άρσεναλ.

Οι κερδοφόροι δανεισμοί

Μισελέν, Γιακουμάκης, Μπότος και Σβάρνας ανήκουν στην ίδια κατηγορία, όχι επειδή διέπρεψαν με την φανέλα της ΑΕΚ, αλλά επειδή έφυγαν και απέφεραν κέρδη στον σύλλογο.

Οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές μεταξύ τους, έχουν ένα κοινό «παρονομαστή»: και οι τέσσερις αποχώρησαν από την ομάδα ως δανεικοί και τελικά κατάφεραν να φέρουν χρήματα στα ταμεία της ομάδας!

Το 2022 οι Σβάρνας και Μισελέν αποχώρησαν σαν δανεικοί. Ο πρώτος με προορισμό την Ρακόβ στην Πολωνία και ο δεύτερος στην Μπορντό στην πατρίδα του. Οι ομάδες πείστηκαν από τις εμφανίσεις τους και αποφάσισαν να τους αγοράσουν με σχεδόν 1 εκατομμύριο τον καθένα.

Ο Γιακουμάκης είχε αποχωρήσει τρία χρόνια νωρίτερα από τους προαναφερθέντες, με εξάμηνο δανεισμό στην Ρακόβ. Το επόμενο καλοκαίρι η Φένλο πλήρωσε το ποσό των 450 χιλιάδων ευρώ για τον αποκτήσει.

Ο Μπότος αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση. Ο ίδιος δόθηκε αρκετές φορές δανεικός από την «Ένωση». Μετά τον τελευταίο στην Σέριφ, αποχώρησε οριστικά από την ΑΕΚ για την Έλμοντ με μηδενικό κόστος.

Βέβαια, ο ελληνικός σύλλογος διατήρησε το 50% του ποδοσφαιριστή και εισέπραξε ένα ποσό κοντά στις 200 χιλιάδες, από την μετέπειτα πώληση του ποδοσφαιριστή στη Σλάβια Πράγας.

Η ιδιαίτερη περίπτωση του Αθανασιάδη

Μόνος του στην συγκεκριμένη κατηγορία βρίσκεται ο Γιώργος Αθανασιάδης.

Ο Έλληνας τερματοφύλακας, το 2021, σε ηλικία 28 ετών, παραχωρήθηκε ως δανεικός από την ΑΕΚ στην Σέριφ, ώστε να «πάρει» αγωνιστικά λεπτά.

Στην Μολδαβία, ο ίδιος πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις, που του εξασφάλισαν την παραμονή του στην Νέα Φιλαδέλφεια. Μεγαλύτερη όλων εκείνη στο Σαντιάγο Μπερναμπέου, όταν και «κατέβασε ρολά»!

Μετά από το συγκεκριμένο δανεισμό, ο Αθανασιάδης ήταν πιο ανεβασμένος από ποτέ και την επόμενη χρονιά αποτέλεσε τον βασικό τερματοφύλακα της ΑΕΚ, που έφτασε μέχρι την κατάκτηση του «νταμπλ».