Εδώ και μέρες, από την αναμέτρηση της Εθνικής μας ομάδας με αντίπαλο την Σκωτία στο «Γ. Καραϊσκάκης» (20/3, 0-1), δεν υπάρχει Έλληνας ποδοσφαιρόφιλος που να μην έχει προφέρει έστω μία φορά, το όνομα «Κωνσταντίνος Καρέτσας».

Ένα 17χρονο αγόρι, που μόνο αγόρι δεν θυμίζει η συμπεριφορά του εντός και εκτός γηπέδου, γεννημένο στο Βέλγιο από οικογένεια μεταναστών, συστήθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο ελληνικό κοινό, επιλέγοντας αρχικά, κι έπειτα παίζοντας για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Έκανε το ντεμπούτο το με τη «γαλανόλευκη» στις 20 του Μαρτίου και τρεις ημέρες αργότερα στην Γλασκώβη, σκόραρε το παρθενικό του τέρμα γεμίζοντας κάθε Έλληνα με ακόμα περισσότερη ελπίδα για το ποδοσφαιρικό μέλλον.

Το απόγευμα της Κυριακής (30/3), έκανε την Cegeka Arena και τους σχεδόν 20.000 φίλους της Γκενκ να τον αποθεώσουν ξανά, αφού σκόραρε ένα τέρμα βγαλμένο από βιντεοπαιχνίδι, βάζοντας την ομάδα του μπροστά στο σκορ με αντίπαλο την Γάνδη.

Ποια είναι η ιστορία, όμως, αυτού του μεγάλου ταλέντου για τη χώρα μας;

Η προσέγγιση του στο Βέλγιο

Εδώ και μερικούς μήνες, ακουγόταν το όνομα του Κωνσταντίνου Καρέτσα στα ελληνικά μέσα πολύ πιο έντονα. Σχεδόν όλοι περίμεναν αγωνιωδώς την απόφαση του ίδιου για το αν θα αγωνιστεί με την «γαλανολέυκη» ή με την εθνική ομάδα του Βελγίου.

Όπως δήλωνε ο ίδιος στην καλοκαιρινή προετοιμασία της Γάνδης, δεν είχε αποφασίσει ακόμα, καθώς όπως πίστευε, ίσως να ήταν νωρίς. Από το αποτέλεσμα μπορούμε να κρίνουμε πως μόνο νωρίς δεν ήταν.

Οι Βέλγοι τον θεωρούσαν «δεδομένο», αφού ο ίδιος είχε αγωνιστεί με σχεδόν όλα τα ηλικιακά τμήματα των «κόκκινων διαβόλων».

Από μεριάς της η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου μαζί με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και τους συνεργάτες του, Δημήτρη Σαλπιγγίδη και Βασίλη Τοροσίδη, έκανε ό,τι χρειαζόταν για να τον πείσει.

Ο Σέρβος ομοσπονδιακός τεχνικός, επικοινωνούσε συχνά-πυκνά με τον ίδιο, αλλά και την οικογένειά του, προκειμένου να τον κάνει να διαλέξει την Ελλάδα.

Προς τα τέλη Φεβρουαρίου, ο ίδιος μαζί με στελέχη της ΕΠΟ, ταξίδεψαν στο Βέλγιο προκειμένου να συζητήσουν δια ζώσης με τον 17χρονο.

Τότε, «ο κύβος ερρίφθη». Ο Καρέτσας είπε το οριστικό «ναι» στον Γιοβάνοβιτς και τα υπόλοιπα αποτελούν ιστορία.

Η μετανάστευση και τα ανθρακωρυχεία

Όσα όλα διαδραματίστηκαν στη βελγική πόλη, ώστε να διαλέξει την «γαλανόλευκη» ο Κωνσταντίνος Καρέτσας, αποτελούν την πρόσφατη ιστορία. Η πραγματική ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με βασικό πρωταγωνιστή τον προπάππου του, Βάιο.

Χάρη σε αυτόν, η οικογένεια του Κωσταντίνου και ο ίδιος μεγάλωσαν στην πόλη Γκενκ στο Βέλγιο.

Ο Βάιος Καρέτσας ταξίδεψε την δεκαετία του ’50 στην κεντρική Ευρώπη σαν εργατικός μετανάστης, μαζί με ακόμα εκατοντάδες Έλληνες της επαρχίας.

Ο ίδιος άφησε τον τόπο καταγωγής τους, τις Σέρρες και έπιασε δουλειά σε ανθρακωρυχεία, για τα οποία άλλωστε η πόλη ήταν γνωστή τότε. Εκεί, συνέχισε να δουλεύει και ο γιος του, Κωνσταντίνος, του οποίου όνομα πήρε και το «αστέρι» της Γκενκ.

Οι γονείς του Έλληνα ποδοσφαιριστή είναι ο Βάιος και η Ειρήνη. Μεγαλωμένοι φυσικά και αυτοί στο Βέλγιο, ανέθρεψαν τα δύο τους παιδιά, μαθαίνοντας τους την ελληνική κουλτούρα.

Το δεύτερο παιδί της οικογένειας, είναι ο 13χρονος Γιώργος του οποίου όνειρο δεν απέχει από αυτό που έζησε ο μεγάλος του αδερφός.

Θέλει να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και βλέποντας τον Κωνσταντίνο, εκτός από υπερηφάνεια, σίγουρα νιώθει και αισιοδοξία.