Αρχική > ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ > ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ > Εθνική Ελλάδας: Ο θρίαμβος κόντρα στην Αγγλία, έκρυβε και ένα ορόσημο που κρατούσε… 37 χρόνια!

Εθνική Ελλάδας: Ο θρίαμβος κόντρα στην Αγγλία, έκρυβε και ένα ορόσημο που κρατούσε… 37 χρόνια!

Ο θρίαμβος στο Γουέμπλεϊ «διέλυσε» ένα ακόμη ρεκόρ. Η «Γαλανόλευκη» το έκανε μπροστά σε 79.102 ανθρώπους. Ό,τι συνέβη το 1987 στο ΟΑΚΑ!

ΓΟΥΕΜΠΛΕΪ ΕΘΝΙΚΗ

Η εμβληματική νίκη της Εθνική μας ομάδας στο Γουέμπλεϊ ισοδυναμεί με μία «χρυσή σελίδα» στην ιστορία της «Γαλανόλευκης». Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς και οι διεθνείς μας προετοίμασαν το παιχνίδι άψογα. Με δεδομένη την ιδιαιτερότητα της αναμέτρησης λόγω του αιφνίδιου και τόσο πρώιμου χαμού του Τζορτζ Μπάλντοκ.

Η Ελλάδα έκανε «παρέλαση» μπροστά στα μάτια χιλιάδων Άγγλων… και Ελλήνων!

Ωστόσο, στο χορτάρι του «ποδοσφαιρικού ναού» της Ευρώπης, κατέθεσαν ποδοσφαιρικό εγωϊσμό. Οι Έλληνες αθλητές δεν φοβήθηκαν. Η Ελλάδα «τιμώρησε» τους Άγγλους με τον δικό τους τρόπο. Έπαιξε ποδόσφαιρο και σε μεγάλα διαστήματα ήταν κυρίαρχη.

H Ελλάδα κατέθεσε ποδοσφαιρικό εγωϊσμό, πείσμα, αυταπάρνηση, ενώ είναι μία ομάδα που δεδομένα διαθέτει ποιότητα. Η ανάγκη ανταπόκρισης στις απαιτήσεις ενός τέτοιου αγώνα, μεγεθύνθηκε από το τραγικό συμβάν που προηγήθηκε ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα.

Ωστόσο, πέρα από την ιστορική νίκη, υπάρχει ακόμη ένα σκονισμένο στατιστικό που η Εθνική μας φρόντισε να «διαλύσει». Βλέπετε, στον θρίαμβο της Εθνικής μας ομάδας (10/10) ήταν μάρτυρες 79.012 «ψυχές». Πολλοί εκ των οποίων ήταν Έλληνες που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ελλάδα κέρδισε για πρώτη φορά μπροστά σε ένα τόσο κατάμεστο γήπεδο.

Το ρεκόρ νικηφόρας προσέλευσης κατείχε το ΟΑΚΑ τον 20ο αιώνα!

Αυτό το στατιστικό συνιστά ορόσημο, καθώς μέχρι τότε η Εθνική μας ομάδα μετρούσε μία νίκη ενώπιον 68.324 ανθρώπων. Το παιχνίδι αυτό διεξήχθη πριν από 37 χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, στις 29 Απριλίου του 1987 απέναντι στην Πολωνία στο ΟΑΚΑ. Η Εθνική μας επικράτησε με 1-0 χάρη σε γκολ του Δημήτρη Σαραβάκου στο 56’. Το παιχνίδι έλαβε χώρα στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης για το EURO 1988 της Δυτικής Γερμανίας. Η Εθνική μας πανηγύρισε μία μεγάλη νίκη, τη μεγαλύτερή της απέναντι σε τόσο μεγάλο κοινό… έως εκείνη στο Γουέμπλεϊ.

Σε κατάμεστα γήπεδα, η Εθνική μας ομάδα είχε κυρίως ανεπιτυχή αποτελέσματα. Μάλιστα, οι προσελεύσεις ρεκόρ συμβαίνουν με την Εθνική μας ως φιλοξενούμενη ομάδα. Το νέο έπος του Γουέμπλεϊ «κατέρριψε» και αυτό το στατιστικό. Για την ιστορία, στο νικηφόρο παιχνίδι του τελικού του EURO 2004 απέναντι στην Πορτογαλία στο Ντα Λουζ προσήλθαν 62.865 άνθρωποι. Είναι η τρίτη νίκη της «Επίσημης Αγαπημένης» ενώπιον μεγάλου κοινού (3η μεγαλύτερη προσέλευση, μετά το Γουέμπλεϊ και το ΟΑΚΑ). Ήταν όμως η πιο σημαντική γιατί μας έδωσε τίτλο.

Τέλος, η νίκη το βράδυ της Πέμπτης (10/10), ήταν η πιο μεγάλη από ιστορικής άποψης, η πιο συμβολική και η πιο ψυχωμένη. Μέχρι την επόμενη.

Σχετικά άρθρα