«Ξέρεις κάποιον που να κατάγεται από το Μπίλεφελντ;». «Έχεις πάει ποτέ εκεί;». «Γνωρίζεις κανέναν που να έχει πάει;». Αν απαντήσεις «ναι», σε κάποια από αυτές τις ερωτήσεις, τότε είτε είσαι μέρος της συνομωσίας, είτε έχεις υποστεί πλύση εγκεφάλου.

Ή τουλάχιστον, έτσι θέλει ένα παλιό φοιτητικό αστείο από το Κίελo, το οποίο εξελίχθηκε σε… αστικό μύθο.

Η Αρμίνια Μπίλεφελντ είναι ομάδα που αγωνίζεται στην 3η κατηγορία της Γερμανίας και πρόσφατα προκάλεσε «ντόρο», επειδή ζει, το δικό της… παραμύθι.

Ο λόγος, για την απίστευτη πορεία της στο Κύπελλο Γερμανίας, ή αλλιώς «DFB Pokal», η οποία την ξαναέβαλε στον ποδοσφαιρικό «χάρτη».

Από την 3η κατηγορία στον τελικό: Η Αρμίνια Μπίλεφελντ έκανε την έκπληξη και απέκλεισε την Λεβερκούζεν!

Η Αρμίνια Μπίλεφελντ σοκάρισε τη Γερμανία, αποκλείοντας τη Λεβερκούζεν και προκρίθηκε στον τελικό Κυπέλλου για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Σε… συμβατικό χάρτη, ωστόσο, επανήλθε και η πόλη από την οποία κατάγεται και κατ’ επέκταση, θύμισε στον κόσμο μια «τρελή» θεωρία συνωμοσίας.

«Δεν υπάρχει!»

Το 1993 ο Άχιμ Χελντ, πήγε σε ένα πάρτι στο Κίελο, το οποίο διοργάνωνε το Πανεπιστήμιο της περιοχής. Αυτό που δεν γνώριζε, είναι πως του έμελλε να αλλάξει τον ρου, μιας ολόκληρης πόλης.

Η αρχή, έγινε λόγω μιας γνωριμίας του με έναν άνθρωπο, ο οποίος μόλις του είπε πως κατάγεται από το Μπίλεφελντ, ο ίδιος απάντησε «Das gibt’s doch gar nicht». Σε ελεύθερη μετάφραση: «Απίστευτο» ή «Δεν υπάρχει».

Το δεύτερο, ήταν εκείνο που επικράτησε όταν ο Χελντ, αποφάσισε να το μοιραστεί στη διαδικτυακή κοινότητά «Usenet Newsgroup» (κάτι σαν φόρουμ συζήτησης).

Ο τότε φοιτητής της πληροφορικής, «πείστηκε» πως πρέπει να διαδώσει την εν λόγω ιστορία, αφού σε μια διαδρομή που έκανε με το αυτοκίνητο, πέρασε δίπλα από μια έξοδο που οδηγούσε στο Μπίλεφελντ, η οποία ήταν κλειστή.

Έτσι, από τις 16 Μαΐου του 1994, όταν και έκανε ντεμπούτο η θεωρία συνομωσίας, εκείνη γιγαντώθηκε.

Η έκταση που πήρε αυτό το φοιτητικό αστείο, ήταν τεράστια. Ακόμη και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη σε επίσκεψή της στην πόλη, είχε προσθέσει χαρακτηριστικά: «…αν υπάρχει καν».

Η ίδια η διοίκηση της πόλης, είχε πάρει… ζεστά το αστείο, χρησιμοποιώντας το για διαφήμιση. Την πρωταπριλιά του ’99 επίσημη ανακοίνωση έλεγε «Το Μπίλεφελντ υπάρχει», ενώ στη συμπλήρωση 800 χρόνων ζωής της πόλης, το κύριο μότο που προωθήθηκε ήταν «Απίστευτο, κυριολεκτικά δεν υπάρχει!».

Η κορύφωση και τελικά το «σβήσιμο» της θεωρίας, ήρθε τον Αύγουστο του 2019. Όταν το συμβούλιο προσέφερε αμοιβή 1.000.000 ευρώ, σε όποιον έφερνε ακράδαντα αποδεικτικά στοιχεία, για την… ανυπαρξία της πόλης.

Έπειτα από την αποτυχία της απόδειξης από οποιονδήποτε, ένας τεράστιος βράχος τοποθετήθηκε στο ιστορικό κέντρο της περιοχής.

Πάνω στον βράχο, υπάρχει ένα QR Code, με ιστορικά γεγονότα και πληροφορίες του παρελθόντος.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως ο ιστορικός Άλαν Λεσόφ, απέδωσε τη δημοτικότητα του αστείου, στην έλλειψη αξιοσημείωτων γεγονότων που προέρχονται από εκεί. Η δήλωσή του, «μιλάει» από μόνη της:

«Το Μπίλεφελντ είναι ο ορισμός της λέξης ‘αχαρακτήριστος’».

Η «τρελή» πορεία της Αρμίνια

Δεν έχει κατακτήσει «μεγάλο» τίτλο – Κύπελλο ή πρωτάθλημα Γερμανίας – ποτέ. Είναι στην 3η εθνική κατηγορία και έχει να «φανεί» στην Bundesliga από τη σεζόν 2021/2022, ενώ το μεγαλύτερό της σερί εκεί, είναι πέντε χρονιές.

Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία, για τα οποία δεν ενδιαφέρονται καθόλου, οι περίπου 26.000 φίλαθλοι που πηγαίνουν στο γήπεδο της Αρμίνια.

Η ριγέ σημαία με το «Α», είναι εκείνη που ανέστησε μια θεωρία συνωμοσίας. Είναι και εκείνη, που έδωσε «σάρκα και οστά» σε ένα, προ λίγων μηνών, άπιαστο… όνειρο.

Την 24η Μαΐου, στο Ολυμπιακό στάδιο του Βερολίνου, η Αρμίνια Μπίλεφελντ θα μπει στον αγωνιστικό χώρο, για να διεκδικήσει το DFB Pokal, εναντίον της Στουτγκάρδης.

Ναι, εάν το κατακτήσει θα είναι η πρώτη της «αναγνωρίσιμη» κούπα, όμως η διαδρομή προς το Βερολίνο, είναι το… αλατοπίπερο της ιστορίας.

Ανόβερο (17/08, 2-0), Ουνιόν Βερολίνου (30/10, 2-0), Φράιμπουργκ (03/12, 3-1), Βέρντερ Βρέμης (25/02, 2-1) και Μπάγερ Λεβερκούζεν (01/04, 2-1).

Τέσσερις ομάδες της Bundesliga και μια της Bundesliga 2, με τελευταία πρόκριση να έρχεται την περασμένη πρωταπριλιά, αλλά να μην είναι… ανέκδοτο.

Οι δύο ομάδες δεν είναι… άγνωστες. Έχουν αναμετρηθεί 44 φορές, με τη Στουτγκάρδη να έχει το πάνω χέρι με 20 νίκες (12 η Αρμίνια και 12 ισοπαλίες).

Ωστόσο, στα τελευταία πέντε μεταξύ τους παιχνίδια, η ομάδα της πόλης που… δεν υπάρχει, έχει φύγει ηττημένη μονάχα από το ένα, «χαμογελώντας» στα τρία εξ αυτών.

Σημαντικότερο «τρίποντο», εκείνο της τελευταίας αγωνιστικής του πρωταθλήματος, τη σεζόν 20/21. Η Αρμίνια ήθελε νίκη στην έδρα της Στουτγκάρδης, για να παραμείνει στα «σαλόνια» της Bundesliga. Το τελικό σκορ έδειξε 0-2 και οι Βεστφαλοί «σώθηκαν», κατακτώντας την 15η θέση.

Αν το κλαμπ τελικά θα «λυτρωθεί», ή θα αρκεστεί στην πανέμορφη ανάμνηση του… ταξιδιού, μένει να φανεί.