Το τρίπτυχο «Χρυσή Μπάλα», Ρεάλ Μαδρίτης και Βινίσιους Τζούνιορ «σκέπασε» τα πάντα στα ΜΜΕ. Ακόμα και της Ελλάδας. Είναι τέτοιος ο «θόρυβος», που και να θέλεις να προχωρήσεις, δεν μπορείς.
Η ιστορία είναι γνωστή. Η Ρεάλ Μαδρίτης δεν πήγε ποτέ στο Παρίσι για την απονομή, παρότι κέρδισε βραβεία. Ο Βινίσιους Τζούνιορ έχει επιδοθεί σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι με φανατικούς υποστηρικτές και επικριτές, και στην εξίσωση «μπήκε» και η σχέση της UEFA με τον σύλλογο.
Δεν είναι νέο. Ρεάλ Μαδρίτης -δηλαδή Φλορεντίνο Πέρεθ- και UEFA, είναι στα «μαχαίρια» εδώ και χρόνια, λόγω της European Super League. Για την ακρίβεια, πέρασαν το στάδιο των «μαχαιριών» και είναι στα δικαστήρια.
Ο θρύλος του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και άλλοτε παίκτης της Ρεάλ, Κλάρενς Ζέεντορφ, δήλωσε πως «είναι ντροπή! Η σχέση ενός συλλόγου με την UEFA δεν πρέπει να επηρεάζει το συγκεκριμένο βραβείο. Ο Βίνι το άξιζε».
Ακόμα κι αν είναι έτσι, όμως, η κίνηση της Ρεάλ Μαδρίτης έχει δικαιολογία;
Τι να πουν κι αυτοί;
Ο «χαμός» που επικρατεί, είναι ακριβώς ό,τι ήθελε να πετύχει ο ισχυρός άνδρας των «μερένγκες». Γιατί UEFA και Ρεάλ Μαδρίτης έχτισαν από κοινού τους μύθους τους. Η απουσία της ξέρει πόσο ηχηρή είναι. Ξέρει τη δυναμή της και για ακόμα μία φορά, έκανε επίδειξη.
Και πάμε στην περίπτωση που έχει δίκιο. Τόσο ο Βινίσιους Τζούνιορ, όσο κι αυτή μαζί του. Είναι η μόνη που νιώθει αδικημένη;
Θα έπρεπε η Μάντσεστερ Σίτι να κάνει το ίδιο το 2023, όταν ο Έρλινγκ Χάαλαντ «έσπασε» τα κοντέρ, πήρε το Champions League, αλλά είδε τον Λιονέλ Μέσι να παίρνει το βραβείο, ελέω Παγκοσμίου Κυπέλλου και Copa America με την Αργεντινή;
Η Μπάγερν Μονάχου το 2021, όταν ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι βγήκε δεύτερος, ενώ σκόραρε κατά ριπάς; Ήταν κι άτυχος, γιατί του 2020, λόγω κορονοϊού ακυρώθηκε. Πάντως στα δύο αυτά χρόνια, είχε 103 γκολ σε 87 ματς!
Μην φτάσουμε στο ακόμα πιο ακραίο και χαρακτηριστικό παράδειγμα του Γουέσλεϊ Σνάιντερ, που εν έτει 2010 έκανε μαγική σεζόν, πήρε treble με την Ίντερ, έφτασε με την Ολλανδία ως τον τελικό του Μουντιάλ, αλλά δεν ήταν καν στην πρώτη τριάδα! Τι θέλω να πω…
Αδικίες ή έστω διαφωνίες, πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν. Ψηφοφορία σημαίνει υποκειμενικότητα. Κανείς δεν προκάλεσε, όμως, τον πανικό της Ρεάλ Μαδρίτης. Πρώτον γιατί δεν είχε τη δύναμη, αλλά κυρίως, γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν είναι το ζήτημα η «Χρυσή Μπάλα»!
«Χρυσή Μπάλα» ή ποιον τον ενδιαφέρει;
Ο Ζέεντορφ πολύ σωστά το «διάβασε». Είναι πολιτική, αλλά και από τις δύο πλευρές.
Η Ρεάλ Μαδρίτης απαξιώνει έναν από τους θεσμούς, που γιγάντωσαν τον μύθο της. Μόνο επί προεδρίας του Αλεξάντερ Τσέφεριν, δηλαδή από το 2016, τις τέσσερις από τις οκτώ τελευταίες «Χρυσές Μπάλες», τις έχουν πάρει παίκτες των Μαδριλένων!
Ακόμα και έναν χρόνο μετά τη «βόμβα» της European Super League, ο Καρίμ Μπενζεμά, ως παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης, ήταν ο νικητής. Αν η UEFA είναι τόσο «άνιωθη» και άδικη, δεν θα είχε βρει τον τρόπο να του την στερήσει, για να «τιμωρήσει» τη Ρεάλ;
Ο «ντόρος» που έχει προκληθεί, δείχνουν πως η Ρεάλ Μαδρίτης πέτυχε τον στόχο της. Αλλά στο τέλος της ημέρας, για όσους δεν ενδιαφέρονται για τέτοιου είδους πολιτική στο ποδόσφαιρο, Ρεάλ και Βινίσιους δεν παύουν να φέρθηκαν σαν «κακομαθημένα παιδιά».