Νέα διακοπή και ποιος να περίμενε στην έναρξη του πρωταθλήματος, πως τώρα, θα ήμασταν σε δίλημμα. Γιατί μας έβαλε σε δίλημμα η Εθνική, με όσα κάνει.

Το «δείχνει» το πρωτοφανές sold out στο ΟΑΚΑ, μέσα σε 7-8 ώρες. Την θέλαμε τη διακοπή, για χάρη της. Και τι αφήνουμε πίσω, για τις επόμενες 10 ημέρες; Έναν βαθμολογικό πίνακα, που θα ζήλευε και η Premier League.

Τι έλειπε, μετά τις τρελές σεζόν 2022/23 και 2023/24; Να μπουν στην εξίσωση κι άλλοι, πλην των τεσσάρων. Και μπήκαν! Και ο Άρης, και ο Παναιτωλικός. Πόσο θα αντέξουν; Κανείς δεν ξέρει. Πάντως το 1/3 της σεζόν (αν υπολογίσουμε και τα Play Offs) το «φάγαμε» και οι δυο τους, είναι ακόμη εκεί.

Πάρα πολλά προς διαχείριση, λοιπόν, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, για έναν λαό, που ποδοσφαιρικά, δεν έχει μάθει σε όσα «έχει» να χωνέψει. Και δεν είναι μόνο η παράνοια για την Εθνική Ελλάδας ή όσα συμβαίνουν στον βαθμολογικό πίνακα της Stoiximan Super League.

Άμεσες λύσεις σε όλα τα «κακώς κείμενα», δεν υπάρχουν. «Φωνές» υπάρχουν, πολλές και διαφορετικές. Αλλά στα παρακάτω πέντε ζητήματα, νομίζω πως όλοι συμφωνούμε ότι μόνο ως «κανόνας» δεν λογίζονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Και για όσους το παρακολουθούν πιστά, ειδικά τελευταία χρόνια, μάλλον νομίζουν πως ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν, σαν εκείνο του Football Manager. Όσοι ξέρουν, ξέρουν.

Ένα τρελό, τρελό, 4/4!

Με Εθνική ξεκινήσαμε, Εθνική έχουμε την Πέμπτη (14/11) και την Κυριακή (17/11), στην Εθνική ας παραμείνουμε.

Μετά τον αποκλεισμό από το EURO στη Γεωργία, πόσοι θα «πόνταραν» σε αυτήν την αντίδραση;

Η έλευση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον πάγκο, ο σαγηνευτικός τρόπος παιχνιδιού, τα μεγάλα αποτελέσματα, με αποκορύφωμα το ιστορικό «διπλό» στο Wembley, και τα πάντα, αποπνέουν αισιοδοξία για το μέλλον της.

Το 4/4 «έψησε» τον κόσμο σε τέτοιο βαθμό, που ό,τι δεν έκανε κανείς, δηλαδή Sold Out στο ΟΑΚΑ μάλιστα, σε 7-8 ώρες, το έκανε η Εθνική Ελλάδας.

Ποιος περίμενε κάτι τέτοιο στα τέλη Μαρτίου, μετά τον αποκλεισμό στην Τιφλίδα;

Η ιστορία μπροστά στα μάτια μας

Η «πόρτα» της Εθνικής είχε ανοίξει για τα καλά επί Φαν’τ Σχιπ. Έκανε καλό, μακροπρόθεσμα. Βραχυπρόθεσμα, δεν βοήθησε.

Επί Πογέτ έκλεισε ξανά, ενώ με Γιοβάνοβιτς, υπάρχουν αλλαγές προσώπων, αλλά όχι σε ακραίο βαθμό.

Η πιο «όμορφη» νέα κλήση, όμως, με κάθε σεβασμό προς όλους τους διεθνείς, είναι εκείνη του Χρήστου Μουζακίτη.

Ένας 17χρονος στην Εθνική Ελλάδας, που αν αγωνιστεί έστω κι ένα λεπτό, θα γίνει ο νεαρότερος στην ιστορία της, σε επίσημο ματς!

Το «κέρδισε» με τις εμφανίσεις του και είναι από τις φορές, που και στα -ζόρικα στα αθλητικά- social media, φάνηκε πως όντως, σε κάποια πράγματα, «δεν χωράνε οπαδικά».

Το γεγονός πως από το 1929, έως το 2024, δεν έχει παίξει κανείς σε τέτοια ηλικία, αποδεικνύει πόσο ιστορικό είναι ό,τι ενδέχεται να συμβεί μπροστά στα μάτια μας.

«Hats off», λοιπόν, τόσο στον Μουζακίτη, όσο και στον Γιοβάνοβιτς. Γιατί και οι δύο, «λειτουργούν» χωρίς να νοιάζονται για την ημερομηνία γέννησης.

Η επαρχία «δεν παίζει», έξι ομάδες στο -3 και.. φάγαμε το 1/3

Ήταν το κομμάτι που έλειπε. Φοβερό πρωτάθλημα, έγινε πέρυσι και πρόπερσι. Αλλά οι λεγόμενοι «μικροί», δεν ήταν στην ημι-άγρια φετινή τους κατάσταση.

Κόβουν βαθμούς, παίρνουν νίκες, δεν καταλαβαίνουν από εντός ή εκτός.

Και κάπως έτσι, ο Παναιτωλικός είναι στο -3 από την κορυφή, μετά από 11 αγωνιστικές. Έντεκα! Όχι τρεις ή πέντε. Έβγαλε σχεδόν μισό γύρο στο πρωτάθλημα, χωρίς να «ξεφουσκώσει», όπως λένε.

Μαζί και ο Άρης. Και ας είμαστε ειλικρινείς. Αφήστε τι πίστευε ο καθένας, πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα.

Πόσοι περίμεναν πως θα είναι στην κορυφή, για τρεις σερί αγωνιστικές;

ΑΕΚ (21), Άρης (21), Ολυμπιακός (21), ΠΑΟΚ (20), Παναθηναϊκός (19), Παναιτωλικός (18), μετά από 11 «στροφές».

Stoiximan Super League και «τα μυαλά στα… μπλέντερ», που λέγαν κάποτε.

Και ποιον να φέρουν, δηλαδή;

Εμπρός… πίσω, προς τις καλοκαιρινές μεταγραφές. Γιατί τα «έξω από τα νερά μας» σκηνικά, ξεκίνησαν εκεί.

Η ΑΕΚ έφερε τον Περέιρα, μετά τον Λαμέλα. Και σαν να μην έφτανε ο δεύτερος κυρίως, «τίναξε» την μπάνκα στον αέρα, με τον Αντονί Μαρσιάλ.

Ο Παναθηναϊκός έδωσε 13 εκατομμύρια ευρώ, μόνο για τους Τετέ και Πελίστρι, δίχως να υπολογίζω τα μπόνους, ενώ ο Ολυμπιακός απέκτησε τον Γουίλιαν και βρήκε τη φόρμουλα για να διατηρήσει στο ρόστερ του τον Κάρμο.

Ο ΠΑΟΚ έφερε στην Θεσσαλονίκη τον κάτοχο Champions League, Ντέγιαν Λόβρεν, τον Μπακαγιόκο που κάποτε κόστισε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αλλά και τον νεαρότερο παίκτη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε ευρωπαϊκό ματς, Σόλα Σορετίρε.

Ο Άρης, βάσει των δικών του οικονομικών δεδομένων, έκανε την έκπληξη με Σιφουέντες (δανεικός), Μόντσου (3,6 εκατ. ευρώ) και Κουάισον, ενώ στην κατηγορία των «μπαμ», θα βάλω και τον Πανιώνιο, που έπεισε τον Ντένις Τσερίσεφ να έρθει στη Νέα Σμύρνη! Έστω κι αν πρόκειται για τη Super League 2!

Από «μπαμ», λοιπόν, άλλο τίποτα. Πάντως ακόμα και στο Football Manager, μιας και το βάλαμε στην εξίσωση, κάποιες από αυτές τις μεταγραφές, θα ήταν ανέφικτες!

«Φεύγω», «μείνε» & όλα προς το καλύτερο!

Τελευταίο, αλλά ίσως το πιο… Football Manager σκηνικό!

Μετά την ήττα του Λεβαδειακού από τον ΠΑΟΚ, ο προπονητής του πρώτου, Νίκος Παπαδόπουλος, υπέβαλε την παραίτησή του. Δεν έγινε δεκτή από τη διοίκηση, όμως.

Παρέμεινε στο «τιμόνι» της ομάδας, που έως τότε, όσο καλά κι αν έπαιζε, δεν είχε γίνει. Τι ακολούθησε;

Μία επική ισοπαλία στο Γεώργιος Καραϊσκάκης, παρότι ο Ολυμπιακός ήταν στο 2-0 υπέρ του στο ημίχρονο, ένα ακόμα «Χ», απέναντι στη Λαμία, μία ήττα εντός προγράμματος στο Κλεάνθης Βικελίδης από τον εξαιρετικό φέτος Άρη και στο φινάλε, η πρώτη νίκη της σεζόν! Το δραματικό 3-2, κόντρα στον Βόλο.

Με λίγα λόγια, το πιο «Football Manager εγχείρημα», πέτυχε!