Καλώς ή κακώς, ο αθλητισμός αποτελεί μία μικρογραφία της κοινωνίας και όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, «θύμα» του οποίου έπεσε και ο Ολυμπιακός το βράδυ της Παρασκευής (18/10) στην Πόλη, αδικώντας κατάφορα τον εαυτό του.
Οι «τρομακτικοί» στην πρώτη περίοδο «ερυθρόλευκοι», τα έκαναν… μούσκεμα στο φινάλε στο Βόσπορο και το νεότευκτο γήπεδο της Εφές, έχασαν ριμπάουντ (13 στο σύνολο) και μοιραία έφυγαν με άδεια χέρια για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες από την Κωνσταντινούπολη, σε ένα ματς που φάνταζε δικό τους στη μεγαλύτερη διάρκειά του. Ο γρίφος παραμένει άλυτος.
Οι Πειραιώτες που συνάντησαν εκ νέου την… επιδημία των λάθος επιλογών και των κακών αποφάσεων με την οποία είχαν έρθει και πέρυσι σε αρκετά παιχνίδια αντιμέτωποι, «αυτοπυρπολήθηκαν» και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αναχαίτιση του Σάσα Βεζένκοφ στο δεύτερο ημίχρονο.
Αν ο Ολυμπιακός δεν έκανε έξι λάθη στην τελευταία περίοδο, εκ των οποίων τα τρία στο τελευταίο λεπτό, πιθανότατα καμία αράδα από αυτές που έχουν γραφτεί τις τελευταίες ώρες, δεν θα είχε υπόσταση. Το αφήγημα όμως δεν γράφεται με τις υποθέσεις και τούτο ήταν σκληρό απέναντι στον Ολυμπιακό στο δεύτερο σκέλος της πρώτης «διαβολοβδομάδας» της σεζόν που φάνταζε στα 77 από τα συνολικά 80 αγωνιστικά λεπτά της, ιδανική.
Ο Βούλγαρος σούπερ σταρ ξεκίνησε για μία ακόμα φορά το παιχνίδι όντας on fire. «Έχει 10 πόντους στο τσεπάκι από βολές» είχε ξεστομίσει προ ολίγων ημερών ο ατακαδόρος και ενοχλημένος από τη διαιτησία Αντρέα Τρινκιέρι για τον πρώην παίκτη των Κινγκς. Η αλήθεια είναι – και τα μαθηματικά το αποδεικνύουν – πως τη διψήφια συνεισφορά εν γένει την έχει… ταρίφα.
Σε 4 παιχνίδια ο τέταρτος στη λίγκα με τις περισσότερες κερδισμένες βολές Σάσα Βεζένκοφ (6.5 ανά παιχνίδι), σκοράρει 16.5 πόντους κατά μέσο όρο.
Πιστός στις «καυτές» εκκινήσεις του που τείνουν να γίνουν συνήθεια, ο MVP της διοργάνωσης το 2023 άρχισε εντυπωσιακά και στο «Basketball Development Center» που χτίστηκε από τα θεμέλια στη θέση του ιστορικού «Αμπντί Ιπεκτσί».
Δέκα οι πόντοι του σε 8’32” με 5/6 δίποντα, 0/2 τρίποντα και μία ασίστ. Διεισδύσεις, κοψίματα προς το αντίπαλο καλάθι, αιφνιδιασμοί, tip in. Ο Σάσα Βεζένκοφ ήταν ασταμάτητος, μία μόνιμη απειλή μέχρι να έρθει η ώρα να αποσυρθεί στον πάγκο.
Στο δεύτερο ημίχρονο αντίθετα με την Εφές να έχει επιστρέψει χάρις τα… όργια του Σέιν Λάρκιν, οι χώροι που βρήκε ο Βούλγαρος σταρ ελλατώθηκαν, μαζί και οι προσπάθειες που ανέλαβε.
Σε 20 αγωνιστικά λεπτά αφού δεν βγήκε ούτε για ένα δευτερόλεπτο παρότι η άμυνα των Τούρκων είχε προσαρμοστεί πάνω του, πήρε μόλις 3 σουτ και ΚΑΝΕΝΑ στα τελευταία 11’32” την ίδια ώρα που στο πρώτο ημίχρονο σε σκάρτα 8μιση λεππτά είχε 8 σουτ.
Από το μοναδικό του εύστοχο τρίποντο για το 61-64 με το ταχύτατο release από τις 90 μοίρες, ο σταθερά καλύτερος παίκτης του Ολυμπιακού από το πρώτο λεπτό του θεσμού και back-to-back ΜVP της δεύτερης και της τρίτης στροφής, δεν πήρε άλλη προσπάθεια μέχρι να ακουστεί η… χοντρή κυρία.
Το σχήμα με τον Πίτερς «3άρι» και τον Βεζένκοφ PF, μπορεί να έπιασε στο τουρνουά της Κρήτης κόντρα στη Βίρτους όμως δεν συνέβη το ίδιο και στην 4η στροφή της Euroleague.
Ολυμπιακός: Ο «γρίφος» της Εφές, άλυτος εδώ και… 7 χρόνια!
Η ξέφρενη δημιουργία κόπασε, ο Βεζένκοφ σίγησε (είχε και τρεις ακόμα πόντους από βολές για τους 16 συνολικά) και ο Ολυμπιακός πέταξε στο καλάθι των αχρήστων μία μεγάλη ευκαιρία για το 3-1.
Το εντυπωσιακό +17 του Λάρκιν
Τη μεγαλύτερη ζημιά φυσικά για την ομάδα του Λιμανιού έκανε ο Σέιν Λάρκιν. Ο δαιμόνιος γκαρντ της Εφές που ήταν αμφίβολος πριν το τζάμπολ (όπως και ο Οτούρου που δεν έπαιξε) και ήρθε από τον πάγκο, είχε τις λύσεις και απάντησε σε όποια απόπειρα αναχαίτισής του.
Οι «ερυθρόλευκες» αλλαγές στο Pick and Roll της Εφές αποτέλεσαν «βούτυρο στο ψωμί» του βραχύσωμου άσου που τελείωσε τον αγώνα με 24 πόντους και 4 ασίστ από τις οποίες προήλθαν 11 ακόμα πόντοι. Συνεπώς σε 26′ παρουσίας, ήταν υπεύθυνος για 35 πόντους του μαχητικού συνόλου του Μιγιάτοβιτς.
Όποιον κι αν έστειλε πάνω του ο Μπαρτζώκας δεν βρήκε αντίδοτο, με τις «ερυθρόλευκες» νικητήριες «μάχες» (double team Γουόκαπ και Βεζένκοφ που οδήγησαν σε λάθος του 2’10” για το τέλος) να αποδεικνύονται παρωδικές.
Σε ένα κλειστό ματς που κρίθηκε στους δύο πόντους διαφορά (91-89) και η Εφές πέρασε για πρώτη φορά μπροστά στο 85-82 με το τρίποντο του Μπράιαντ, το +17 του «μαγικού» Λάρκιν στο δείκτη +/- (σκορ κατά το χρόνο παρουσίας στο παρκέ) είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ νούμερο. Ενδεικτικό της επιδραστικότητάς του στην νίκη με ανατροπή από το -15 της Εφές.