Η Εθνική ομάδα πόλο γυναικών, έκανε να φαίνεται εύκολο το χρυσό κόντρα στην μεγάλη των Μαγυάρων σχολή αλλά δεν ήταν, κάθε άλλο. Άσχετα αν ο ομοσπονδιακός προπονητής, Χάρης Παυλίδης, ήταν πεπεισμένος πως αν η «γαλανόλευκη» έβρισκε την Ουγγαρία στον τελικό, τότε η Εθνική ομάδα θα πανηγύριζε την δεύτερη κατάκτηση της κορυφής.
Και κάπου εκεί έγκειται το πρώτο μισό της επιτυχίας. Η πνευματική ετοιμότητα που φανέρωσαν οι παγκόσμιες πρωταθλήτριες πλέον μέσα στο νερό. Η αυτοπεποίθηση με την οποία έπαιζαν, τα απελευθερωμένα από το βάρος της στιγμής, χέρια και πόδια. Η πίστη στις δυνατότητες αυτού του συνόλου και η αποφασιστικότητα για το αποτέλεσμα και την νίκη.
Διότι μην μου πείτε πως σας έρχεται αβίαστα στο μυαλό άλλη τέτοια κυριαρχική εμφάνιση σε τόσο κρίσιμο παιχνίδι. Άλλωστε μία σύμπτωση που επαναλαμβάνεται ως γνωστόν, παύει να αποτελεί σύμπτωση. Και η Εθνική ομάδα έχει πάρει αρκετές καθαρές νίκες για τον ανταγωνισμό που δεδεομένα υπάρχει και το μικρό διάστημα παρουσίας του Χάρη Πυαλίδη στον «γαλανόλευκο» πάγκο.
Το μισό χρυσό λοιπόν παίχτηκε πριν το πρώτο σπριντ στον τελικό της Σιγκαπούρης. Εκεί που η Ελλάδα πήρε άριστα δέκα. Τα μάτια γυάλιζαν. Μπορούσαν, το ήξεραν, το έδειξαν, το σήκωσαν.
«Είχαμε πλάνο και νομίζω φάνηκε»
Με αυτά τα λόγια ολοκλήρωσε τις σύντομες δηλώσεις της στην κάμερα της κρατικής τηλεόρασης, η κορυφαία τερματοφύλακας του τουρνουά και εκ των διακριθέντων στον μεγάλο τελικό. Παιχνίδι στο οποίο καμία βέβαια δεν υστέρησε. Ο λόγος για την Ιωάννα Σταματοπούλου, κέρβερο κάτω από τα γκολπόστ.
Η 27χρονη γκολκίπερ ήταν απροσπέλαστη στο μεγαλύτερο διάστημα του τελικού, ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η Εθνική ομάδα μετέτρεψε το ματς τίτλου σε παράσταση για έναν ρόλο. Με τις καίριες επεμβάσεις της (16/25 αποκρούσεις), κατέβασε ρολά σε μία υποδειγματική εμφάνιση από πλευράς της ίδιας, αναγκάζοντας τον προπονητή της να κάνει ξεχωριστή μνεία στην ίδια. «Με μία Σταματοπούλου στο τέρμα… Δεν έχω δει τις Μαγυάρες τόσο φοβισμένες να σουτάρουν».
Όπως συμβαίνει και στις ανθρώπινες σχέσεις όμως, η επιτυχία δεν κρύβεται στην συμπερφορά και την απόδοση μιας μονάδας αλλά ενός συνόλου. Και η αλήθεια είναι πως η Εθνική ομάδα πόλο των γυναικών ακολούθησε κατά γράμμα ένα ξεκάθαρο πλάνο ως προς την αμυντική της θέση. Παγιωμένη και άκρως αποτελεσματική, όπως αποδείχθηκε.
Ύψωσε τείχος μπροστά στις Μαγυάρες, τις οποίες οι Ελληνίδες παίκτριες οδηγούσαν με το σύστημα που είχαν αποφασίσει να παίξουν, σε σουτ που περίμενε η τερματοφύλακας και η άμυνα εν γένει. Στημένα με… δάσος από χέρια απέναντι. Με μία άμυνα ζώνης ή ανάμεσα πολύ κινητική που επεδίωκε να αποφύγει ένα πολύ σημαντικό όπλο της αντίπαλης άμυνας, από το οποίο πληγώθηκε και στην πρεμιέρα. Τα σουτ από το ‘2’ και το ‘4’, δηλαδή τις 45 μοίρες. Της Ριμπάνσκα για παράδειγμα που είχε κάνει τη ζημιά στον πρώτο αγώνα του τουρνουά.
Η στόχευση ήταν ξεκάθαρη. Να οδηγήσουν την χαρισματική στο 1 Vs 1 όπως είπε και ο Χάρης Παυλίδης ουγγρική επίθεση, να πάρει σουτ υπό τις προϋποθέσεις που ήθελε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Και τα κατάφερε στον απόλυτο βαθμό.
Η ελληνική άμυνα «θυσίαζε» μία παίκτρια στην περιφερειακή γραμμή για να την τοποθετήσει στο ύψος ή ακόμα και πιο πίσω από την παίκτρια που έπαιζε άμυνα φουνταριστού. Και δεν το έκανε διότι φοβόταν την αντίπαλη στα δύο μέτρα. Άλλωστε η Ουγγαρία δεν διαθέτει κάποια αντίστοιχη Μπούικα ή Πάρκες του παρελθόντος. Αυτός είναι και ο λόγος που βγήκαν 6 μπλοκ (είχε 30 συνολικά στο τουρνουά η Εθνική ομάδα) έναντι μόλις 2 της Ουγγαρίας αλλά και η Σταματοπούλου είχε 16 (!) αποκρούσεις. Στις λεπτομέρειες δεν κρίνονται οι τίτλοι;
Συνήθως αυτό συνέβαινε όταν πίεζε ο χρόνος και οι Μαγυάρες οδηγούνταν σε μία βεβιασμένη εκτέλεση. Κάποια από τα εξτρέμ ήταν εκείνη που στις περισσότερες πιθανότητες ρόλαρε για να κλείσει το οπτικό πεδίο σε εκείνη που σηκωνόταν για να… εμβολήσει την αντίπαλη άμυνα.
Κλειστά έπαιζε (χωρίς να… κάτσει όμως και αυτό είναι το μυστικό) στις περισσότερες των περιπτώσεων και στην άμυνα λιγότερο η Εθνική ομάδα, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με το εντυπωσιακό 10/11 κερδισμένες άμυνες. ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ νούμερο.
Ο τρόπος, προμελετημένος και προδιαγεγραμένος δίχως αμφισβήτη, που επέλεξε να εκολοθρεύσει ο Χάρης Παυλίδης και οι πρωταθλήτριες κόσμου, ήταν εκείνος που έδωσε τη δυνατότητα στα κορίτσια να κάνουν το παιχνίδι τους στην επίθεση, αποκτώντας σημαντικό και ξεκάθαρο προβάδισμα από πολύ νωρίς. Άλλωστε η συγκομιδή των 4 μόλις γκολ που επετράπησαν στις αντιπάλους τους στο πρώτο ημίχρονο, ήταν και το κλειδί για το χρυσό.