Καλοκαίρι του 2022 και η Εθνική ομάδα πόλο γυναικών κάτω των 18, είχε ανέβει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Η αρχηγός της, Φωτεινή Τριχά είχε αναδειχθεί η πολυτιμότερη παίκτρια του τουρνουά. Και δικαίως.
Μόλις τρία χρόνια αργότερα και η αθλήτρια του Ολυμπιακού που διακρινόταν από μικρή ηλικία για το ταλέντο της και το πολυσχιδές παιχνίδι της, έχει ανέβει σκαλοπάτι. Μερικά πράγματα όμως δεν αλλάζουν.
Αν και οι παραστάσεις της σε αυτό το επίπεδο δεν μπορούν να συγκριθούν με άλλες αθλήτριες της Εθνικής ομάδας πόλο ή «θρύλους» του χώρου που βρίσκονται στη Σιγκαπούρη (Ρομπέρτα Μπιανκόνι, Σιμόνε Φαν ντε Κρατς, Ρίτα Κέστελι), η Φωτεινή Τριχά κάνει τον ίδιο εκκωφαντικό θόρυβο.
Το νέο next big thing του ελληνικού πόλο μεγάλωσε, μαζί και η φήμη της. Η επιδραστικότητά της όμως στο παιχνίδι της «γαλανόλευκης» ή της ομάδας το σκουφάκι της οποίας φορά (ΟΣΦΠ), παραμένει τεράστια. Οι αριθμοί άλλωστε αποτελούν αδιάψευστοι κριτές που επιβεβαιώνουν το παραπάνω γεγονός.
Αλλά και ψεύτες την ίδια ώρα αφού αδικούν τη συνολική της προσπάθεια. Η Φωτεινή Τριχά δεν είναι μία σκόρερ που αποτελεί «τρύπα» στην άμυνα, κάθε άλλο. Κυριαρχεί σε κάθε σημείο της πισίνας. Μία σύγχρονη παίκτρια που μπορεί να κάνει εξαιρετικά, όταν δεν την παρασέρνει το συναίσθημα, τα πάντα σε έναν αγώνα.
Ακούραστη, με υψηλό πολιστικό IQ, πολύ καλή στο διάβασμα των φάσεων και την κόντρα, τελειώνει τις φάσεις, παίζει άμυνα, κλέβει μπάλες, ανεβάζει το τέμπο, κάνει μπλοκ. Τα πάντα όλα και συμφέρει με λίγα λόγια.
Η 20χρονη μόλις αθλήτρια η οποία διαθέτει όλο το πακέτο, αποτελεί και την πρώτη σκόρερ – με διαφορά – του τουρνουά υδατοσφαίρισης γυναικών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σιγκαπούρης, μετά την ολοκλήρωση και των αγώνων των χιαστί.
Για την ακρίβεια, μεγάλωσε την απόσταση που τη χωρίζει από την Ιαπωνίδα Γιούμι Αρίμα που αγωνίστηκε τη σεζόν που μας πέρασε (ξανά) στην Ελλάδα για τον Πανιώνιο, αφού ΚΑΙ κόντρα στη Γαλλία ήταν χάρμα ιδέσθαι.
Η Φωτεινή Τριχά έδωσε συνέχεια στις εξαιρετικές της εμφανίσεις με μία πληθωρική εικόνα. 5/5 γκολ, δύο ασίστ, 3 κλεψίματα και δύο μπλοκ στο ευρύ και άνετο 23-9 της «γαλανόλευκης», η οποία πάτησε το γκάζι στην τρίτη περίοδο και δεν κοίταξε ξανά πίσω.
Μία πραγματική μηχανή, η οποία αποτελεί το παρόν και το μέλλον της ελληνικής υδατοσφαίρισης. Η Φωτεινή Τριχά πρωταγωνιστεί σε μία νεανική και «φρέσκια» Εθνική Ομάδα, η οποία πριν από τρεις μήνες φόρεσε το χρυσό στο στήθος στο άλλοτε World Cup της Κίνας.
Φωτεινή Τριχά (Ελλάδα): 20/26 (77%), 4 ματς
Γιούμι Αρίμα (Ιαπωνία): 16/29 (55%), 4 ματς
Κιάρα Ρανάλι (Ιταλία): 16/21 (76%), 4 ματς
Μαρία Μυριοκεφαλιτάκη (Ελλάδα): 12/15 (80%), 4 ματς
Άλις Γουίλιαμς (Αυστραλία): 12/19 (63%), 3 ματς
Ανιέζε Κοκιέρε (Ιταλία): 12/23 (52%), 4 ματς
Μόργκαν Μακντόναλντ (Ν. Ζηλανδία): 12/18 (66%), 4 ματς
Κάκο Καβαγκούτσι (Ιαπωνία): 12/19 (63%), 4 ματς
Αν συνεχίσει με αυτόν το ρυθμό και η Εθνική ομάδα φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής ή στη ζώνη των μεταλλίων, μοιάζει και το πλέον λογικό σενάριο η Φωτεινή Τριχά να αναδειχνεί κορυφαία της διοργάνωσης. Μακάρι, καθώς αυτό θα σημαίνει μία θέση στο βάθρο και για την Εθνική πόλο γυναικών.
Στις κορυφαίες σκόρερ του τουρνουά, βρίσκεται και η Μαρία Μυριοκεφαλιτάκη με το καλύτερο μάλιστα ποσοστό ευστοχίας ανάμεσα στις πρώτες σκόρερ. Εκ των κορυφαίων φουνταιστών του κόσμου. Ασταμάτητη όταν τροφοδοτηθεί σωστά στα δύο μέτρα και πάρει καλή θέση ενώ από κοντά βρίσκεται και η Βασιλική Πλευρίτου (10 γκολ), αυθεντική σκόρερ.
Η Εθνική ομάδα πόλο των γυναικών, θα παίξει το πρωί του Σαββάτου (19/7, 11:00) με την Αυστραλία, σε έναν πολύ δύσκολο και απαιτητικό προημιτελικό. Οι Aussie Stigers απέκλεισαν τα κορίτσια της Αλεξίας Καμμένου τότε σε αντίστοιχη φάση των Ολυμπιακών Αγώνων 11 μήνες πίσω, ενώ αποτελεί την πιο φορμαρισμένη ομάδα του τουρνουά, όπως δήλωσε και ο νυν ομοσπονδιακός τεχνικός, Χάρης Παυλίδης.