Αρχική > ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ > STOIXIMAN SUPER LEAGUE > ΑΕΚ: Ο κανόνας των xGoals και η «κιτρινόμαυρη» εξαίρεση, σε άμυνα και επίθεση! (video)

ΑΕΚ: Ο κανόνας των xGoals και η «κιτρινόμαυρη» εξαίρεση, σε άμυνα και επίθεση! (video)

Γιατί η ΑΕΚ είναι στην κορυφή της Stoiximan Super League; Διότι, όπως αποδεικνύεται, δεν… λογαριάζει τι λένε τα xGoals, τόσο στον αμυντικό, όσο και στον επιθετικό τομέα!

ΑΕΚ xGoals

Τα xGoals, ή αλλιώς expected goals, δεν φαίνεται να… απασχολούν ιδιαιτέρως την ΑΕΚ. Τουλάχιστον, στην έναρξη της φετινής σεζόν, στην Stoiximan Super League. 

Η συγκεκριμένη στατιστική κατηγορία, παρέχει μία εικόνα για τα γκολ που, θεωρητικά, θα έπρεπε να έχει σημειώσει ή να έχει δεχθεί μία ομάδα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αλήθεια είναι πως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. 

Πάντως, μέχρι στιγμής, η ΑΕΚ τα διαψεύδει, τόσο στην άμυνά της, όσο και στην επίθεση! Το αποτέλεσμα; Βρίσκεται στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος, μετά το πέρας έξι αγωνιστικών.

Τα xGoals και η… διάψευση της ΑΕΚ

Τι αναφέρουν, λοιπόν, τα xGoals της «Ένωσης», σε αυτό το πρώτο στάδιο της χρονιάς; Μετά τα ματς κόντρα σε ΟΦΗ, Λαμία, Λεβαδειακό, Βόλο, Athens Kallithea και Παναθηναϊκό, το σύνολο του Ματίας Αλμέιδα έχει καταγράψει συνολικά 7.6 expected goals. 

Πόσες φορές, όμως, έχει βρει δίχτυα στην πραγματικότητα; Εδώ, αρχίζει να γίνεται ενδιαφέρον και αυτό, γιατί έχει σημειώσει 11 τέρματα! Δηλαδή, 3.4 περισσότερα, συγκριτικά με όσα αναμενόταν να έχει!

Μάλιστα, αυτή η διαφορά αποτελεί την δεύτερη καλύτερη του πρωταθλήματος! Ο μοναδικός σύλλογος που έχει καλύτερο συντελεστή, είναι ο ΟΦΗ. Οι Κρητικοί μετρούν εννέα γκολ, ενώ τα xGoals τους φτάνουν στα 4.4.

Τι συμβαίνει με την «κιτρινόμαυρη» άμυνα;

Περνώντας στον αμυντικό τομέα του παιχνιδιού, τα πράγματα μοιάζουν ξεκάθαρα. Η ΑΕΚ έχει την καλύτερη άμυνα στην Stoiximan Super League, καθώς μετά από έξι παιχνίδια, έχει δεχθεί μόλις ένα τέρμα. Πρόκειται για εκείνο από τη Λαμία στην OPAP Arena (24/08, 1-1), στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής.

Ωστόσο, όπως και στην επίθεση, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση, οι «κιτρινόμαυροι» στέλνουν τα στατιστικά στον… κάλαθο των αχρήστων. Παρά το γεγονός ότι ο Αργεντίνος τεχνικός είδε την εστία της ομάδας του να παραβιάζεται μόλις μία φορά, τα xGoals αναφέρουν πως θα έπρεπε να είχε συμβεί 3.5 φορές συνολικά! Άρα, εν προκειμένω η διαφορά φτάνει στα -2,5 γκολ.

Επομένως, γίνεται αντιληπτό πως, μέχρι τώρα, η ΑΕΚ δεν… λογαριάζει τι λένε τα xGoals, τόσο στο αμυντικό, όσο και στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού της!

Σχετικά άρθρα